jinekoloji nedir?

Bebek sahibi olmak isteyen anne adaylarının sık sık gittiği ve sık sık duyduğunuz jinekoloji terimini ele aldık. Jinekoloji nedir? Jinekoloji hangi hastalıklara bakar? Jinekolojik muayenede nelere bakılır? Jinekoloji kadın hastalıklarını ele alan konu dalıdır. Jinekoloji hakkında daha fazlasını Doç. Dr. Nermin Köşüş  anlattı. İşte  soru ve cevaplarla Jinekoloji konusu

Jinekoloji ne demek?

Jinekolojinin kadın vücudunu ve özellikle kadın iç ve dış genital organlarını her yönüyle inceleyen bilim dalı olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş'ün paylaştığı bilgiler şöyle:

Jinekoloji, eski ismiyle “nisaiye”, kadın sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen bilim dalıdır. Bu şekilde düşünüldüğünde jinekoloji, kadın vücudunu, özellikle kadın iç ve dış genital organlarını her yönüyle inceleyen, kadın üreme ve cinsel sorunlarıyla ilgilenen bilim dalıdır. Jinekoloji kadın bedenini ve cinsel organlarını fizyolojik, patolojik, üreme, hormonal ve morfolojik açıdan inceleme, araştırma ve tedavi etme alanıdır. Bu bilim ile ilgilenen doktorlara jinekolog denir.

Jinekoloji hangi hastalıklara bakar?

Jinekoloji kadın genital bölgesiyle ilgili hastalıklar, myom, anormal kanamalar, kistler başta olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıklar, aile planlaması, kadın cinselliğiyle ilgili sorunlar, kadın genital bölge kanserleri, kanser taramaları, üreme sağlığı, kısırlık ile ilgili sorunlar, menopoz ve sonrasında kadının problemlerini inceler. Jinekoloji, anlaşılacağı üzere kadın bedeni ve psikolojisiyle doğrudan ilgilidir. Merkez kaynağı kadındır. Kadın cinsel organıyla direkt veya dolaylı olarak bağlantılı tüm hastalıklara bakar.

Jinekolojik hasta nedir?

Jinekolojik hasta, jinekolojik sorunu olan ve tedavi olmak için bir jinekoloğa muayene olması gereken hastadır. Jinekolojik sorunlar ve tedavileri çocuk, genç, yetişkin ve yaşlı kadınlarda birbirinden farklıdır. Bu nedenle hastanın yaşı, evli olup olmaması, gebelik durumu göz önüne alınarak muayene planlanır. Bir hastanın doğum, cinsellik, rahim-tüp-yumurtalık ve dış genital organlarla ilgili sorunlarının, hormon ve adet kanaması ile ilgili tüm problemlerinin çözümü jinekolojidedir.

Bu anlamda düşünüldüğünde jinekolojik hastalar, kadın ve kadın bedeni üzerindeki hastalıklar ve rahatsızlıklarla ilgili muayene olması gereken kişilerdir.

Jinekolojik hastalıklar nelerdir?

Jinekolojinin ilgilendiği, sıklıkla görülen hastalıkların bazılarını aşağıda sıralıyoruz:

  • Kadınlarda vajinal enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Cinsel sorunlar, vajinismus,
  • İdrar sorunları,
  • Yumurtalık kistleri,
  • Miyomlar,
  • Hormonal problemler, polikistik over sendromu,
  • Adet düzensizliği, az veya çok adet görme,
  • Kısırlıkla ilgili sorunlar, aşılama, tüp bebek,
  • Kasık ağrısı, kronik pelvik ağrılar,
  • Çikolata kistleri,
  • Adenomiyozis,
  • Gebelikten korunma yöntemleri,
  • Rahim anormallikleri,
  • Genital estetik ameliyatları,
  • Menopoz ve sonrasında oluşabilecek sorunlar,
  • Jinekolojik kanserler: Rahim kanseri, yumurtalık kanseri, vulva kanseri gibi hastalıklar.

 

Jinekolojik onkoloji ne demek?

Onkoloji, herhangi bir kanserin oluşumunu, tedavisini, kalıtımla ilişkisini, tanısı ve korunma yöntemlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu anlamda düşünüldüğünde, onkoloji kanser hastalıklarının tümünü kapsar.

Jinekolojik onkoloji ise; kadın üreme organları olan rahim, tüpler, yumurtalıklar, vajina ve vulvadan kaynaklanan kanserleri ve kanser öncüsü lezyonların tanısı, takibi ve tedavisini içeren bilim alanıdır.

Kısaca, onkoloji kanser hastalıklarının geneliyle ilgilenen bir bilim, jinekolojik onkoloji ise kadın genital bölgesinde oluşabilecek kanser problemleriyle ilgilenen bilim dalıdır.

Jinekolojik muayenede nelere bakılır?

Jinekolojik muayenede önce kadının dış genital bölgesi incelenir. Bunun için kadın sırt üstü yatar pozisyonda, bacakları genital bölgeyi görmeyi kolaylaştıracak şekilde yanlarda bulunan ayaklara yerleştirilerek inceleme yapılır. Sonra cinsel aktif olan kadınlarda spekulum dediğimiz vajinanın incelenmesini sağlayan bir alet takılarak vajinanın içi ve rahim ağzı incelenir. Rahim ağzı kanserinin taraması için smear testi ve HPV testi alınır. Sonrasında elle pelvik muayene yapılır. Uygun hastalarda vajinal ultrason bakılarak rahim ve yumurtalıklar değerlendirilir. Bakire olan hastalarda kızlık zarının zarar görmemesi için spekulum takılmaz. Gerekliyse sadece dışardan bakılır, karından ultrason yapılır.

Jinekolojik muayene ne zaman yapılmalı? Jinekolojik muayeneye kaç yaşında başlanmalı?

Jinekolojik muayene yaştan bağımsız olarak her kadına, bebeklerde bile sorun varsa yapılabilir. Ergenlikten itibaren genç kadınların, özellikle ailede bilinen bir hastalık veya riskli bir durum varsa düzenli yıllık kontrolünün yapılması uygun olur. Jinekoloğa, sadece hastalıklar için gidilmemelidir, kontrol için düzenli aralıklarla muayene olmak bazı hastalıkların erken tanı ve tedavisi için gereklidir. Kadınlarda özellikle rahim ağzı ve meme kanserleri söz konusu olduğunda erken teşhisin önemi büyüktür.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

a'dan z'ye hamilelik sözlüğü - hamilelik/ gebelik terimleri