Bebekle ve çocukla uçak yolculuğunun püf noktaları

Bebek ve çocukla uçak yolculuğu yaparken nelere dikkat etmeli? Tatil dönemi öncesi en çok merak edilen sorular arasında yer alan bu konuyu Elele arşivinden yeniden derledik: İşte bebekle ve çocukla uçak yolculuğunun püf noktaları:

Bebekle ve çocukla uçak yolculuğunun püf noktaları

Her tatil öncesi anne-babaların merak ettiği, bazen kaygı duyduğu konular arasında bebekle veya çocukla uçak yolculuğu da yer alır. Peki, bebekle ve çocukla uçak yolculuğu yaparken nelere dikkat etmeli? Bebek ve çocukla uçak yolculuğunun püf noktalarını Elele arşivinden (2016) derledik. Bu yazımızın ardından bebekle araba yolcuğu yaparken nelere dikkat edilmeli? başlıklı makalemize de bakabilirsiniz. Karşınızda bebekle ve çocukla uçak yolculuğunun püf noktaları:

BEBEKLE VE ÇOCUKLA UÇAK YOLCULUĞUNUN PÜF NOKTALARI

Çocuklarla seyahatte uçağa binme fikri muhtemelen bütün anneler için stres nedeni… Bir yanda “Aman onu da unutmayayım, ya tutturursa” diye neredeyse evin yarısını yüklediğiniz bagajlar, saatlerce kucağınızda  ya da hemen yanıbaşınızdaki koltukta kıpırdamadan, mızmızlanmadan, sıkılmadan duracağına akıl erdiremediğiniz bir çocuk hayali, ağlama krizleri, kulak ağrısı ve daha nicesi… Endişelenmeyin! Bu düşünceler yalnızca sizin aklınızdan geçmiyor. Sanki anne olmanın bir parçasıymış gibi tüm anneler hep aynı hisleri yaşıyor. Huzurlu bir tatil için ipuçlarımıza göz atın.

Yazı: Güzide Yülek / Elele 2016

 Uçak yolculuğuna hazırlık

•    İlk adım havaalanına erken gitmek. Güvenlikten geçmek, biletinizi onaylatmak ya da bagajınızı vermek bazen uzun dakikalar alabiliyor. Tek başına yolculuk yaptığınız zamanlardaki gibi son anonsta uçağa yetişme şansınız da olmayacak. Havaalanında ekstra zamanınızın olması çocuğunuzla telaşsız vakit geçirmenizi sağlıyor.
•    İmkanınız varsa check-in işlemlerini havaalanına gelmeden önce internetten yapın, istediğiniz ve rahat edeceğinize inandığınız koltuk numaranızı seçin. Biniş kartınızı yazıcıdan çıkış alın ve şimdiden çantanıza koyun.
•    Bebek arabasıyla yolculuk etmekten korkmayın. Havayolu şirketleri uçağa binişte bebeğinizin arabasını teslim alıyor ve size iniş sonrası tekrar teslim ediyor.
•    Bebek arabanızın üzerine mutlaka isim, adres ve telefon numaranızın yazılı olduğu bir etiket takın.

Uçağa biniş…

•    Uçuş vakti yaklaştıkça kapıya daha yakın olun. Yapılan anonsları daha iyi duyarsınız. Uçağa önce binmek için görevliden yardım isteyin. Herkes uçağa binmek için kapıya hücum ederken siz organize olun. Tek ebeveyn değilseniz bir ebeveynin el bagajı, puset gibi eşyalarla sizden önce uçağa binmesi, sizin çocukla daha sonra geçmeniz daha uygun olur. Bu şekilde ilk ebeveyn uçakta her şeyi organize eder ve siz strese girmeden, fazla zaman kaybetmeden yerinize oturabilirsiniz. Hatta ikinci ebeveyn uçağa en son binen yolculardan biri olursa en rahatı olacaktır.
•    Bebeğinizle ilk uçuşunuzda kalkış ve uçuş başlangıcında ihtiyaç duyabileceğiniz herhangi bir şeye otururken ulaşabileceğinizden emin olun.
•    Koltuğa oturup kemer bağlamayı reddeden çocuklar nedeniyle uçağa rötar yaptıran ailelerden biri olmak istemiyorsanız, kalkış sırasında ve emniyet kemeri ikaz ışıkları sönene kadar çocuğunuzun kendi koltuğunda oturmasını sağlayın.

Bebekle ve çocukla uçak yolculuğunun püf noktaları - Resim : 1

El bagajınızda neler olmalı?

•    Mümkün olduğunca hafif bir mini bavul seçin. Yolculuk sırasında daha rahat hareket etmenizi sağlar. Kısa yolculuklarda sırt çantası tercih edin. Elleriniz çocuklarınız için boş kalsın.
•    Sıvılarla ilgili kurallara uyduğunuzdan emin olun.
•    Mutlaka fazladan birkaç çocuk bezi ve bir paket ıslak mendil koyun.
•    Kendiniz ve çocuğunuz için gerekli olabilecek fermuarlı mini bir el çantasına yerleştirin. İhtiyaç duyduğunuzda kolayca yetişebilir, bagajın kaybolma riskine karşı da önlem almış olursunuz.
•    Kullanılmış bebek bezi ya da kirlenmiş kıyafetleri koymak için yanınıza plastik poşet alın.
•    Kendiniz ve çocuğunuz için ekstradan bir tişört, çocuğunuz için de fazladan bir eşofman altı bulunsun.
•    Çok uzun uçuşlarda uyku tulumunu da yanınıza alın. Uyumakta zorlanan çocuk için pijama ve uyku tulumu işi kolaylaştırır.
•    Yurtdışı uçuşlarında pasaport ve seyahat belgeleri ile acil durumda ulaşılacak kişilerin telefon numaraları, sağlık bilgileri mutlaka yanınızdaki çantada olmalı.
•    Yedek bir biberon yanınızda olsun.
•    Yemek saatinde yolculuk ediyorsanız ve çocuğunuz uçak yemeklerini yiyemeyecek yaştaysa yolculuk sırasında bozulmayacak yiyecek hazırlayın. Dilimlenmiş peynir, kuru meyve iyi alternatifler olabilir.
•    Sütünü uçağa binmeden havaalanında alın.
•    Çocuğunuzun takıntılı olduğu eşyasını yanınızda taşıyın.
•    Uçak içi ısısına bağlı olarak ceket, battaniye ya da bir süveter koyun.

İdeal uçak oyuncakları

•    Parçaları kaybolmuş, tek başına çok işe yaramayan legolar işe yarıyor.
•    Kitap… Elbette yeni bir-iki kitap alabilirsiniz. Ama çok sevdiği bir kitap varsa unutmayın.
•    Çocuğunuz bir yaşın üzerindeyse, sevdiği müziklerin yüklü olduğu, tablet ve kulaklık olmazsa olmaz.
•    Renkli formlarda yeniden kullanılabilir sticker’lar. Eğer pencere kenarı koltuk seçerseniz bırakın çocuğunuz uçağın camına bu sticker’ları yapıştırıp tekrar çıkarsın.
•    Küçük çocukların kutu sevdikleri sır değil. Yakınlarda yeni kozmetik ürün aldıysanız, kutularını atmayın ve yolculuğa saklayın.
•    Pastel boya ve bir boyama kitabı. Bırakın önündeki açılır kapanır masada kitabını boyasın. Masayı boyarsa da sorun değil. Islak mendille silinebiliyor. Biraz daha büyük çocuksa, adam asmaca ya da isim-şehir-hayvan oyunlarını birlikte oynayın.
•    Kataloglar… Özellikle konuşmaya yeni başlayan çocuklar için mükemmel bir araç. Çünkü onlar farklı ev eşyaları ve fotoğraflarına bakmayı çok severler.
•    Renkli oyun hamurları. Bırakın uçuş boyunca onlarla yaratıcılığını geliştirsin.
•    Kart oyunları. Oynarken bir şeyler öğretebileceğiniz kart oyunları da mükemmel seçenekler arasında.

Eyvah, rötar var!

Uçağa bindiniz ama kalkış için pistte sıra beklemek gerektiğinden ya da farklı sebeplerden dolayı uçağınız geç kalkacak. Bu tip durumlarla baş edebilmeniz için uygulayacağınız şeyler de elbette var.
•    Henüz uçak kapılarını kapatmamış, körükten ayrılmamış ya da pist başında bulunmuyorsa hostese koridorda yürüyüp yürüyemeyeceğinizi, uçakta oyun oynayıp oynayamayacağınızı sorun. Uçuş personeli çoğunlukla bu tip durumlarda sizinle işbirliği içinde olur. Zira ağlayan çocuklar, uçaktaki diğer yolcuları da strese sokar..
•    Hayal kırıklığına uğramış olsanız dahi, bunu asla çocuğunuza belli etmeyin. Çünkü onlar en küçük bir davranıştan tüm ruh halinizin fotoğrafını çekebilir.
•    Çocuklarınızı geçici olarak sakinleştirmek için meyve suyu ya da şeker gibi sağlığa zararlı maddeler vermeyin. Bunu daha sonra size istediği her an yapmanız için kullanacaktır. Uçağa binmeden önce aldığınız sağlıklı aperitifleri kullanmanın bundan daha uygun bir zamanı yoktur.
•    Çocuğunuzu çaktırmadan oyalayın. Uçağın rötar yapmasıyla ilgili hikayeler anlatın. Belki kokpitte sincaplar vardır. Neden olmasın? Ya da uçuş için gerekli olan bir belgenin tamamlanmasının beklendiğini söyleyin.

Kalkıyoruz…
•    Bebekler ve çocuklar, uçak yolculuklarında kalkış ve iniş sırasında kulaklarındaki baskıyı azaltmak için ne yapacağını bilmezler. Eğer henüz bir bebekse uyumasını sağlayın. Daha büyük çocuklar için sakız çiğnemesi iyi bir çözüm olur. Bebekler için biberon ya da emzik kurtarıcıdır. Kalkış öncesi bebeğinizi emzirmek ya da süt içirmek uykuya dalması için hafif bir sakinleştirici yerine geçer.
•    Uçuş sırasına kadar çocuğunuz yorulmuş, uyku düzeni aksamış olabilir. İşte size fırsat. Uçuş boyunca hem sizin hem de onun rahat etmesi için uykuya dalmasını kolaylaştırın. Ona şarkılar söyleyin, masallar okuyun. Küçük bebekler için uçağın hareketi ve motor sesi bir nevi yatıştırıcı etki sağlar ve kolayca uykuya dalabilirler.

Uçuş boyunca

Çocuğunuzun uçuş boyunca sorun çıkarmadan, mum gibi oturmasını beklemeyin. Uzun süre hareketsiz oturmanın onlar için ne kadar zor olduğunu kabul ettiğinizi, çok zorlanırsa ona yardımcı olacağınızı söyleyin. Zaman kazanmak için uçak inene kadar ona yapmaktan keyif aldığı eğlenceli şeyleri hatırlatın. İşte uçuş sırasında çocukları sakinleştirecek ipuçları:

•    Uçakta yanınıza aldığınız bebek çantanıza birkaç oyuncak koyun. Hatta yolculuk öncesinde ona yeni bir oyuncak alın. Sıkılancaya ya da isteyene kadar oyuncaklarını ortaya çıkarmayın. En yeni oyuncağı en sona saklayın. Muhtemelen bir süre kendi kendine oynayacak, daha sonra etrafında ona ilgi gösteren yolcularla da oyun arkadaşlığı yapacaktır. İşte size bir farklı yöntem daha… Oyuncaklarını yolculuk öncesinde eğlenceli ve ilginç hediye paketleri içine koyun. Bu hediye paketleri size ekstra yük olmaz ya da bagaj limitinizi artırmaz ama çocuğunuzun ekstra heyecanlanmasını ve eğlenmesini sağlar. Mümkün olduğunca birbiriyle iyi eşleşebilecek oyuncakları seçin.
•    Türbülans sırasında bebeğin baş, boyun ve vücuduna mümkün olduğunca eşit destek sağlayın. Sallanma nedeniyle yaralanma olasılığını minimuma indirmek için üzerine hafifçe eğilmiş şekilde durun.
•    Bebekler bazen uçuş sırasında nefes alamazlar. Eczanede satılan deniz tuzu içerikli burun spreylerinden mutlaka yanınızda bulundurun. Nefes alamadığını, burnunun tıkandığını hissettiğinizde bir ya da iki kez sıkın. Eğer spreyiniz ya da burun damlanız yanınızda değilse ve hala emziriyorsanız sütünüzün bir iki damlası yeterli olacaktır. Çünkü anne sütü antibakteriyeldir ve burun içinin kurumasını önler.

İnişe geçiyoruz
•    Tıpkı kalkışta olduğu gibi eğer uyumuyorsa kulaklarında yine bir basınç oluşacaktır. İniş aşaması başlamadan alçalma sırasında hostesten süt ya da su isteyin. Bebekse emzik verin.
•    Uçak piste indikten sonra, en kolayı tüm yolcuların inmesini bekleyip, çocuğunuzun eşyalarını telaş etmeden alıp uçağı terk etmektir. Arkanızdan ilerlemeniz için kimse size yürümenizi söylemeyecektir. Ayrıca uçuş boyunca çocuğunuzun oyuncağını koltuğa ya da koridora düşürmüş olması olasıdır. En son inen yolcu olarak düşen oyuncağı görmeniz daha kolaydır. Böylece hiçbir oyuncağından fire vermeden yolculuğu tamamlamış olursunuz. Uçağa binerken bebek arabası ya da puseti teslim ettiyseniz, onun gelmesi için de zaten bekleyeceksiniz, o yüzden ilk inenlerden olmayın.