İleri görüş

Kış gelmeden yazı yaşamak diye bir şey var. Eğer moda ise söz konusu olan, zaman sınırları aşıyor. Geçtiğimiz ay düzenlenen Mercedes Benz Fashion Week Istanbul, 2018 İlkbahar/Yaz koleksiyonları ile gelecek sezonla aramızda bir köprü kurdu bile.

Alexander Kokoskeriya

Alexander Kokoskeriya


İleri görüş

Mehtap Elaidi
Mehtap Elaidi’nin gelecek ilkbahar-yaz koleksiyonu iki kadının hayatlarının farklı dönemlerinin birbiriyle kesişmesini ve bu kesişimin onları özgürleştirmesini konu alıyor. Vintage moda reklam panolarından fırlamış renkli elbiseler; asimetrik kesimli etek ve bluzlar, organze ceketler, nakış detayları, payetler ve farklı dokularda birleşiyor. Renklere gelince, siyah ve beyazlara, yeşil, kırmızı, pembe ve turuncu tonlar görkemli bir şekilde eşlik ediyor. En göze çarpan detaylar ise bantlı düz sandaletler ve asimetrik fırfırlar.

İleri görüş - Resim : 1

Raşit Bağzıbağlı
70’li yılların eğlenceli disko dönemindeki Bianca Jagger’in stilinden ilhamını alıyor. Klasik haute couture yerine bu sefer tasarımcı pret-a-porte parçalarıyla karşımıza çıkıyor. Koleksiyonda özelikle tek omuz detaylı, şifon kokteyl ve gece elbiseleri, parlak metalik oversize tulumlar, bele oturan elbiseler ve asimetrik bluzlar dikkat çekiyor.

İleri görüş - Resim : 2

Mehmet Korkmaz
Korkmaz’ın gelecek ilkbahar-yaz koleksiyonu Barok esintiler ve elegan dokunuşları ile bir hayli süslü. Özellikle bel içine alınmış korseler, vücudu saran pelerinli elbiseler, elde monte edilmiş makrame nakışlar, gerçek kaz tüyü asimetrik kesim etekler ve geniş yakalar sofistike kadınların zamansız ruhlarını taşıyor. Renklere gelince, koleksiyonun tamamı parlament mavisi, bejler ve siyahlar ile şiirsel bir ahenk içinde.

İleri görüş - Resim : 3

Sudi Etuz
Sudi Etuz’un koleksiyonu, tasarımcısı Şansım Adalı’nın kızları Dünyam ve Okyanus’un plajda buldukları midye kabuklarını kulaklarına götürüp oynamaları ve topladıkları çiçeklerin renklerinden ilhamını alıyor. Fırfırlı etekler ve bluzlar, asimetrik uçuşan elbiseler, yüksek bel şortlarda özellikle brokar, ipek organze gibi kumaşların yanı sıra hi-tech transparan materyaller bolca kullanılmış. Yaz aylarının vazgeçilmezi olan toz pembe, somon turuncu, okyanus mavisi, deniz kabuğu beji ve soft fıstık yeşili pastel bir ahenk içinde.

İleri görüş - Resim : 4

Zeynep Tosun
Anadolu’daki kadınların yükselme ve mücadele etme kararlılığından ilhamını alıyor. Volanlı uzun etekler ve bluzlar, kısa elbiseler ve mini etekler, işlemeli jean etekler, kapüşonlu grafiti baskılı ve boncuk işlemeli sweatshirt ve gömlekler koleksiyonda dikkat çekerken materyal olarak pamuk, ipek, şifon, kot, deri, tül, örme ve rafya gibi kumaşlar bolca kullanılmış. Renklerde beyaz ve siyahlara turuncu, kırmızı, mavi, sarı ve yeşil tonlar eşlik ediyor.

İleri görüş - Resim : 5

Çiğdem Akın
Koleksiyon, içinde yaşadığımız yüzyılda, kendi doğamıza rağmen varlık gösterme çabamızın olumsuz sonuçlarından, ancak bugünün kadınlarının gücü eline almasıyla kurtulabileceğinden bahsediyor. Farklı renk ve dokulardaki kumaşların birbiri üzerine eklenmesiyle ortaya çıkan elbiseler, oversize kollu bluzlar, bol pantolonlar, dantel kumaşların üzerine işlenen hayvan motiflerine, dalından koparılmış yaprak motifler romantik bir ahenk içinde eşlik ediyor.

İleri görüş - Resim : 6

Özlem Süer
Geleneksel boho romantik kadın silüetine çok kültürlülük ve interdisiplinerlik kavramları eklenmiş. Dantelli elbiselere ve uzun eteklere, baskılı ve taş işlemeli sweatshirtler ve kazaklar eşlik ediyor. Şifonlar, ipekler, jakarlar, danteller, çağın hızını yakalayan teknolojik kumaşlar bu birlikteliği yükseltecek materyaller olarak izleyicinin karşısına çıkıyor.

İleri görüş - Resim : 7

Bashaques
Tüm koleksiyon, tasarımcısı olan Başak Cankeş’in bugüne kadar tasarladığı koleksiyonlardaki farklı iki giysi kalıbının birleşiminden oluşuyor. ‘Aşk’ın, iki farklı ruhun bir araya geldiğinde yarattığı uyumsuzluğun güzelliği olduğuna inanan tasarımcı tüm parçalarına bu ikiliği yansıtıyor. Renk olarak insanoğlunun hayatındaki en büyük ikilem olan aşk ve ölüme tasvir edilen koyu kırmızı hakim.

İleri görüş - Resim : 8

Atıl Kutoğlu
Atıl Kutoğlu’nun Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Simone de Beauvoir gibi yazarların Paris şehri sevdasından esinlenerek ortaya çıkan koleksiyonu, çarpıcı detaylar içeriyor. Dekolteli ve keskin kesimli elbiseler, baskılı tulumlar, yüksel belli pantolonlarla nostaljik bir kadın silüeti çiziliyor. Koleksiyonun temelini oluşturan siyah, gri ve laciverte, metalik antrasit, turuncu, toz pembe, gece mavisi ve hardal tonu eşlik ediyor.

İleri görüş - Resim : 9

DB Berdan
DB Berdan, hepimizin rastladığı yalan kişiliklerden alıyor ilhamını. Özellikle yaşadığımız dijital dönemin yarattığı kişilikler bunlar. Nefes alabilen koton kumaşlar; ekstra dar zincir ve çoklu piercing detaylı elbiseler, ultra düşük bel pantolonlar, göğüs ucunda biten bluzlar, dar kuplu etekler ve oversize ceketlerde hayat buluyor.

İleri görüş - Resim : 10

Özgür Masur Couture
Uzakdoğu’dan Pera’ya uzanan bir yolculuk... Kadınlar ne kadar sofistike ya da avangart bir hayat sürse de her zaman lüks detaylara meraklı. Bu özel koleksiyonda farklı kültürlerde bu lüks duygusunun yorumlanmasından yola çıkılıyor. Tamamında ipek kumaş kullanılan koleksiyon 20’lerden 80’lere uzanan siluetlere zamandan bağımsızlaşan formlar kazandırıyor. Şık gece elbiseleri, baskılı kimonolar, midi kokteyl elbiseleri, transparan tulumlar ve oversize trikolar bayıldıklarımızdan...

İleri görüş - Resim : 11

Umit Kutluk
Umit Kutluk’un koleksiyonu özgürce iç içe yaşayan ve natürel olan kadınlardan ilham alıyor. Tasarımlarında çokça kullandığı çiçek ve kuş detayları ise bunun en büyük göstergesi. Koleksiyonun çoğunda beyaz, krem ve pembe tonlara, pastel sarı ve mavi eşlik ediyor. Bilekte biten süet ayakkabılar ve lazer kesimli çiçekler favorimiz.

İleri görüş - Resim : 12

Mert Erkan
Mert Erkan’ın feminist, benmerkezci, gösterişli, seksi bir kadın silüetini baz alarak ve QR kodundan ilham alarak oluşturduğu koleksiyonu, başkası ile değil kendi benliği ile tamamlanan ve yorumlanan natürel kadınlara sesleniyor. Koleksiyonundaki uzun ve oldukça dar penye elbiseler, bele oturan ama volanlı formda biten mini elbiseler, transparan bluzlar ve tulumlar gibi ana parçalara, natürel bir makyaj ve son derece feminen saçlar eşlik ediyor.

İleri görüş - Resim : 13

Emre Erdemoğlu
Aysel Gürel’in ‘aşk’ şarkılarından ilhamını alan koleksiyon, şarkılar içerisinde geçen sözleri nakış, baskı, işleme ve dokuma teknikleriyle koleksiyonun bütününde başarılı bir şekilde kullanıyor. 70’li yıllara gönderme yapan resort ruhu; el işlemesi dantel, uzun ve kısa kabanlar, bomberler, print desenli kimonolar, takım elbiseler, oversize gömlekler, baskılı ve düz robdöşambrlar, tulumlar boncuk işlemeler ve kare kemik gözlüklerde hayat buluyor.

İleri görüş - Resim : 14

Murat Aytulum
Murat Aytulum’un koleksiyonu şehirden kaçış planları yaparken, ıssız bir yerde kendi evrenini yaratmak isteyen, annesi gibi güçlü ve özgürlükçü kadınlardan etkileniyor. Koleksiyon içindeki deri detaylı tulumlar, bluzlar, dar kuplu elbiseler, yüksek belli pantolonlar ve şortlar hepsi çabasız şıklığın stilini doğru bir şekilde yansıtıyor ve gündüzden geceye kadar giyilebilecek parçalardan oluşuyor.

İleri görüş - Resim : 15

Arzu Kaprol
Tüm canlı varlıkların birbirine görünmez kırmızı iplerle, kozmik boyutta bağlı olduğunu hatırlatan bir motto ve tamamen dijital bir performans ile ortaya çıkan koleksiyon Yerebatan Sarnıcı’nda sergilendi. Inter-Being adı verilen koleksiyon, bizleri beş dakikalık bir maceraya çıkardı. Koleksiyon içindeki bele oturan ve uzun gece elbiseleri, saçaklı detaylı kısa kokteyl elbiseleri, kesik detaylı bluzlar ve tulumlar, son derece fütüristik ve romantik şehirli kadınlara hitap ediyor.

İleri görüş - Resim : 16

Naz by Rufat İsmayil
Tasarımcı o sofistike ve ince ruhlu kadınların, geçmişten günümüze nasıl güçlü bir tavırda geldiklerinin altını çiziyor. Koleksiyon içindeki ipek, şifon, ipek saten gibi şık kumaşlar transparan gece elbiseleri, fırfırlı bluzlar, tunikler, gömlekler, korseli kısa elbiseler ve bluzlar ile hayat buluyor. Doğadan gelen bej, krem ve toprak tonlara, mürdüm, lacivert, gri ve siyah tonlar eşlik ediyor. En göze çarpan detaylar arasında simli ayakkabılar ve taşlı saç aksesuarları var.

İleri görüş - Resim : 17

Şiyar Akboğa
Şiyar Akboğa’nın koleksiyonu, metropol hayatının kaosu ve rutin kalıplardan sıyrılarak tamamen özgürleşmek isteyen kadınlardan ilhamını alıyor. Bu kadınlar güçlü, avangart, yenilikçi, asi ve savaşçı… Koleksiyondaki kumaş uyumsuzlukları, bir şeylerin sistemli giderken bir yandan ters gitmesini, olumluluğun içinde olumsuzluğu simgeliyor. Yüksek belli pantolonlar, asimetrik ve simetrik kısa ve uzun elbiseler, deri ve metal aksesuarlı büstiyerler, file detaylı baskılı tişörtler, bluzlar ve gömlekler koleksiyonun temasını yansıtırken, ağırlıkta olan siyah ve koyu antrasit tonlara beyaz ve bej eşlik ediyor. Göze çarpan detaylardan üçü fileli sandaletler, büyük çantalar ve boyun aksesuarları.

İleri görüş - Resim : 18

Miin by Kadir Kılıç
Miin by Kadir Kılıç zıtlıkları sorgulayan, aşk isyanı ve melankoliyi barındıran, son derece maskulen ve güçlü kadınlardan ilhamını alan bir koleksiyon koyuyor ortaya. Koleksiyon genelinde casual oversize ve zamansız görünümler hakim. Doğal elyaflar günlük şıklık için yaprak desenleri ve deri aksesuarlarla buluşurken tasarımcının imzası haline gelen Street Couture akımını yine bolca görüyoruz.

İleri görüş - Resim : 19