Depresyondayım estetiği

Kışın alınan kiloların çözümü diyet mi, estetik cerrahi mi?

Nilgün Yıldız

Nilgün Yıldız


Depresyondayım estetiği

Kış geldi mi sadece benim değil eminim sizin de iştahınız koca bir fıçı ile aynı derecede artıyordur. Durum böyle olunca da çözüm bazen sadece diyetisyenler değil estetik cerrahlarda oluyor. 

Geçenlerde fark ettim ki şu sıra önüme ne gelse yiyorum. Klasik olarak her pazartesi “diyete başladım" diye etrafta salınıyor sonra “yaaaa al şundan bir parça” denilen çikolatanın büyüsüyle devamını getiriyorum. Ben böyle hayıflanırken Estetik ve Plastik Cerrah Doç. Dr. Tayfun Türkaslan “Kış aylarında iştahınız ölçüsüz bir şekilde artıyorsa mevsimsel depresyona girmiş olabilirsiniz. Yetersiz güneş ışığının neden olduğu mevsimsel depresyonun en önemli belirtilerinden aşırı beslenmeyle alınan kiloların kalıcı olur” dedi. İşte o an ne yapacağım diye düşünmeye başladım. Kendisiyle yaptığım kısa sohbeti siz de merak ediyorsanız bence dikkatli okumanızda yarar var!

Mevsimsel depresyon ile vücut estetiği arasında nasıl bir ilişki vardır?
Mevsimsel depresyon sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkıyor. Bilinen en önemli nedeni azalan güneş ışığının insan psikolojisi üzerindeki olumsuz etkisi. Mevsimsel depresyona eğilimli kişilerde her yıl ortaya çıkabiiyor. En önemli belirtisi de iştahın anormal bir şekilde artarak sürekli yeme isteği, sabah uyanamamak, uykuya meyilli olmak. Bu depresyon tipi çoğu zaman geçici oluyor, ama vücut estetiğinde yarattığı sonuçları kalıcı oluyor (ben bu duruma dikkati çekmek istiyorum). Yani aşırı beslenmeyle alınan fazla kilolar vücuda adeta yapışmaktadır, özellikle orta yaş ve üzerinde kalıcı hale gelmektedir.  

Depresyon kiloları kadın ve erkek vücudunda farklı yerlerde mi toplanıyor?
Kadınlar doğurganlık özelliği nedeniyle basenlerden ve popo çevresinden kilo almaya çok müsaittir, sıklıkla bu bölgeden kilo alırlar. Bel çevresi ve karın bölgesi erkek ve kadınlarda da en çok kilo alınan kısımlardır. 

Depresyondayım estetiği - Resim : 1

Diyet ve spor ile bu yağlardan kurtulmak mümkün mü?
Yağ hücreleri ne kadar inatçıysa bunu eritmek ve bir daha oluşmasına imkân vermemek için sürekli spor ve diyet yapmak yararlı olacaktır mutlaka. Ancak spor ve diyet bırakıldığında bu yağ hücreleri tekrar ortaya çıkarak fazla kiloların tekrar oluşmasına neden oluyor. Toplumumuzda günümüz koşullarında düzenli ve dengeli beslenmeyi, spor yapmayı hayat tarzına dönüştüren kesim maalesef çok az. Tam tersi bir durum ve bunun sonunda fazla kilolu birey sayısı son yıllarda hızla artıyor. 

Kalıcı yağları kalıcı olarak yok etmek mümkün mü? 
Son yıllarda estetik cerrahi alanında kaydedilen önemli gelişmeler ışığında yüz güldüren tedavi yöntemleri uygulanıyor. Lazer lipoliz ile vücut şekillendirme yöntemi de bunlardan biri. Bu yöntem ile vücut estetik ölçülere getirilirken şikâyet konusu fazla kilolardan da hasta kurtulmuş oluyor. Diğer faktörler ve mevsimsel depresyonun aldırdığı fazla miktardaki kiloları lazer lipoliz yağ aldırma yöntemiyle çok kısa bir sürede kalıcı olarak ortadan kaldırıyor. 

Lazer lipoliz yöntemi nasıl uygulanıyor? 
Vücudun her bölgesindeki bölgesel fazla yağlara güvenle uygulanan lazer lipoliz ile yağ aldırma yönteminde müdahale edilecek bölgeye lokal anestezi uyguluyoruz. Deride dikiş gerektirmeyecek minimal boyutta açtığımız kesiden yağ dokusuna girererek, acı ve ağrı hissi oluşturmadan güçlü lazer ışınlarıyla yağ hücrelerinin zarını patlatıyoruz. Yağ dokusu sıvılaşarak açığa çıkıyor. Yağ dokusunu dışarı almıyoruz. Vücut serbest kalan yağı yok ediyor. Kesi yerinde hemen hiç kanama olmuyor. 15 dakika ile 1 saat arasında işlem sonuçlanıyor. Tek seansta ortalama 3-4 litre yağ dokusu eritiliyor. Hasta 2. gün sorunsuz bir şekilde günlük yaşamına dönüyor. Ortalama 1.5 ayda tam iyileşme gerçekleşiyor. Son yıllarda oldukça popüler olan ve hastaların yüzünü güldüren bu yöntem, ikinci bir seansa ihtiyaç duyulmadan azru edilen sonucun alınmasını sağlıyor. Ayrıca işlem bölgesinde gevşeyen ve sarkan cilt dokusu, lazer ışınlarının kollajen üretimini arttırmasıyla sıkılaşıp gergin bir görünüme kavuşuyor. Cilt germe gibi ikinci bir operasyona da gerek kalmıyor. 

Yok edilen yağlar, işlem yapılan bölgede tekrar oluşuyor mu?
Güçlü lazer ışınlarıyla parçalanarak yok edildiği için yağ hücreleri tekrar oluşmuyor. Lazer lipoliz yönteminin en önemli özelliklerinden biri de budur. Diyet ve sporla bu yağ hücreleri maalesef yok edilemiyor ve aynı bölgeden kolaylıkla tekrar kilo alınabiliyor. 

Ortaya çıkan sonuçlar mevsimsel depresyonun olumsuz etkilerini azaltıyor mu? 
Lazer lipoliz yönteminin sonuçları, Amerika'da geçen yıllarda yapılan bir araştırmada obeziteyle mücadelenin psikolojik boyutunda etkinliği kanıtlandı. Mevsimsel depresyon kilolarından kurtulan kişinin örselenen özgüveni tekrar yerine geliyor. Bu yöntemle vücudun fazla kilolardan arınmış bir şekilde estetik görünüme kavuşması depresyonun yarattığı psikolojik travmayla mücadeleyi kolaylaştırıyor. 

MUTLU SON!
İşte Tayfun Bey tüm gerçekliğiyle bize kilo alımını ve sonrasında yaşananları anlattı. Lazer lipoliz yöntemi benim de çok işlediğim bir konu. Bu yöntemi uygulatırken iyi bir doktor seçmek çok önemli. Bunu dikkate almanız gerekiyor.