Torbalar ağırlık yapmasın

Göz altındaki torbalar benim gibi sizin de mi takıntınız?

Nilgün Yıldız

Nilgün Yıldız


Torbalar ağırlık yapmasın

Ah şu torbalar... Botoks yaptırırsınız kırışıklıklar geçer, vitamin enjekte ettirirsiniz cildiniz parlar, hatta vücudunuz için V- Shape gibi son teknoloji uygulamaları yaptırırsınız fazlalıklardan kurtulursunuz. Ama gelin görün ki şu başa bela göz altı torbalarından bir türlü kurtulamazsınız. Benim gibi bir estetik ajanı bile şu torbaların ağırlığını üzerinden atamadı. Şimdi böyle konuşunca çaresiz kaldık diye düşünmeyin. Tabi ki göz altı torbalarının da çaresi var. Fakat ameliyat masasına yatmak istemeyen, estetik müdahalelerde cerrahiden kaçanlar için bir yöntem var mı, henüz bilemiyorum. 

Konuyla ilgili olarak işin uzmanı Estetik ve Plastik Cerrah Doç. Dr. Tayfun Türkaslan, ailesinde genç yaşta göz altı torbalanması olan genç nüfusta yalancı torbalanmaların oluştuğunu söylüyor ve gençlerde ortaya çıkan göz alt kapağındaki “yalancı torbaların” geri dönüşüm estetiğiyle son bulduğunu belirtiyor. Peki, nedir bu geri dönüşüm estetiği? Türkaslan, “Yaşlanma ile birlikte göz çevresi, kaş, göz kapakları ve elmacık bölgesinde çökmeler oluşur. Oluşan çökmelerin yanı sıra esnekliğini kaybeden dokuların aşağı inmesi ile birlikte tamamen enerjisini yitirmiş; üzgün, yaşlı bakışlar ortaya çıkar. Yaşlanma sonucu oluşan göz çevresi değişikliklerine çok genç bireylerde dahi rastlayabiliyoruz” diyor. 

Seni gidi yalancı seni!
Genç hasta grubunda görülen estetik sorunların nedeni genetik ve ailesel yatkınlık oluyor. Özellikle “yalancı-torbalanma” adı verilen genç yaşta ortaya çıkan durumda hastaların elmacık ve gözaltı birleşiminde derin bir çökme-oluk ve hemen buna yakın belirgin torbalar bulunuyor. Genç hastalarda torbalanma oluşmasına rağmen genellikle kapak derisi normal gerginlikte oluyor. Sarkma ve kırışıklık ise olmuyor. Bu rahatsızlığın oluşmasının temel nedeni, yanakların erken yaşta düşmesiyle göz altı torbalarının öne doğru çıkması.  Gerçek torbalanma ise daha ileri yaşlarda göz altı derisinin gevşemesi, yağların büyümesiyle ortaya çıkar, kapak derisi kırışık ve gevşemiştir. 

Yalancı torbaya “iz”siz müdahale
Türkaslan, “Göz altı torbalanmalarında gerçek bir kurtarıcı olan “alt göz kapağında geri dönüşüm estetiğini” vücuda hiçbir yabancı dolgu maddesi koymadan gerçekleştiriyoruz. Geri dönüşüm estetiğinin mantığı, isminden de anlaşılacağı gibi aslında çok basit. Bu yöntemde göz çevresinde çökmeler, gevşemeler ve derin oluklar estetik ameliyat sırasında kesilip atılan dokular ile doldurulur ve sıkılaştırılır. Özellikle genç hastaların kapak derisi gerginliği çok iyi olduğu için “transkonjuktival” denilen ve göz kapağı içinden yapılan işlemden dolayı alt göz kapağında iz olmaz ki, bu konu özellikle genç hastaların endişelerini ortadan kaldırmaktadır” diyor. 

Alt göz kapağı geri dönüşüm estetiği ameliyathane koşullarında minimal anestezi ile yapılıyor. Alt kapak içinden torbalara ulaşarak buradaki dokularla gözyaşı oluğu denilen çökmeler dolduruluyor. Böylece daha düz ve dolgun elmacık yanak hattı elde ediliyor. Hastalar aynı gün içinde taburcu ediliyor. Ameliyat sonrası hastaların gözleri kesinlikle kapatılmıyor. Böylelikle kendi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabiliyorlar.  Hastamız yoğun sigara içiyorsa doku yapısı çabuk morarmaya yatkın ise işe dönüş tarihi 5 ila 7. günü bulabiliyor.