Ne yapacağım ben şimdi?

Tatilden dönüldü mü, yeni bir hayat başlıyor, herkes soruyor: ‘Ne yapacaksın?’

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Ne yapacağım ben şimdi?

İnsanın ilk iş tecrübesi çok önemlidir. Nasıl ki ailemizden aldığımız hayat, bilgi, görgü ve terbiye ile şekillenir hayatımız, profesyonel anlamdaki ilk tecrübemiz de kariyerimiz açısından yön belirleyicidir. Benim ilk işim çok disiplinli ve zor, gece-gündüz çalıştığım New York’ta Merrill Lynch adında bir bankadaydı. Orada geçirdiğim bu dönem tüm profesyonel hayata bakışımı şekillendirdi. Analiz, sentez, araştırma, proje yönetme, ilişki kurma, finansal analiz, ne var ne yoksa öğrendim. Benden uzaya gitmemi isteseler bile  ‘Hayır yapılamaz’ demek yerine en az üç tane alternatif geliştirmeyi keşfettim. Şimdilerde teknoloji ve yeni jenerasyon sayesinde birçok şey farklı, ama temel şeyler değişmiyor. En önemlisi ise kariyerinizin ilk basamaklarında maaş değil, farklı birçok alana odaklanmak gerektiği.
İşte tüyolarım:
Gençler için zor günler. Gerek psikolojik gerek sosyolojik zor dönemlerden geçiyoruz. Herkes mutsuzlaştı sanki. Yanlış karar almaktan çekinmek, iş bulamamaktan korkmak, etraftaki pek çok insan gibi mutsuz bir işte çalışmak istememek… İşsizlik yüzde 10’u bulmuş, cari açığımız var, şimdi iş beğenmemek de olmaz. Kafalar karışık.

Üniversite mezunlarına
20 adımda iş bulma tarifi
1.    Dinle: İş arama konusunda çevren mutlaka fikrini söyleyecek. Gözlerini döndürme. Sen sünger ol, o bilgiler su.
2.    Danış: Çevrende iş hayatında başarılı bulduğun kişilerden rica et, sana kariyer koçluğu yapsınlar. Anne-babanın Linkedin tanıdıklarını araştır, rol model biri varsa onlardan da 15 dakikalık görüşme iste. Bir e-mail yaz, ev ödevini yapmış olarak git. Sana yardım ettiklerine pişman değil, gururlu olsunlar. Teşekkürü unutma.
3.    İç sesine kulak ver: Sonunda başkalarının değil, senin ne istediğin önemli. Bir işe girdiğinde, çalışacak olan sensin.
4.    Yeteneğine yönlen: ‘Balıktan ağaca tırmanmasını isteyemezsin’ demiş Einstein. İnsanların ihtiyaçlarına çok duyarlıysan ürün geliştirmeci, çocukluktan beri yemek yapma hayalin varsa aşçı ol.
5.    Derinlerine in: Hangi işi, neden istiyorsun? Listele. Bir sebep uğruna çalışan insanlar daha başarılı oluyor. Zorluklarda pes etmiyor.
6.    İste: Kızlar, özellikle siz! Araştırmalar gösteriyor ki, fırsat çıktığında kadınlar iste(ye)miyor. İsteyenin bir, vermeyenin iki yüzü kara demiş atalarımız…
7.    Kendini bir sayfada ifade et: İnternetten araştır ve kendin için etkili bir CV hazırla. İnsan kaynaklarından 1-2 kişiye göster, yorum al. Ben harf hatası olanlarla görüşmüyorum. İlk intibanda fark yarat.  
8.    Dijital sularda yüz: İnsan kaynakları sitelerine CV’ni kaydet veya gönder. Linkedin’e doğru kayıt ol. Kendi ismini Google’la ve bak. Kendin bir markaymışsın gibi isminin geçtiği yerleri yönet.
9.    Zaman ayır: Her gün düzenli iş aramak için zaman ayır. Disiplin her şeydir. Çalışmak istediğin iş için başvurular yapmaya başla.
10.    Israr etme: Geçen gün sekiz aydır iş bulamayan gence dediğim gibi, ‘belki de yanlış alana yönlendin’.
11.    Rol model seç: İleride benzemek istediğin kişilerin hayatlarını incele. Otobiyografilerini oku. Bu kişi annen ise kariyer hayatını anlattır. Eğlenin.
12.    Başarıyı tanımla: Senin için ‘başarı’nın anlamını düşün. Arkadaşlarınla tartış. Bu soruyu her beş senede bir kendine sor.
13.    İş görüşmesinde ‘süper duruş’ yap: Görüşme öncesi kapının önünde Whatsapp’ta yazışıyorsan, genel anlamda ‘büzüldüğün’ için vücudundaki kortizol yükselir, halbuki Amy Cuddy’nin 16 milyon tık alan TED konuşmasını dinleyip vücudunu ‘açarsan’ süper duruş yapıp işi kaparsın!
         Not: Amy Cuddy benim Harvard Kennedy School’daki hocamdı. Kendisi bir kaza geçirmiş ve artık okuyamayacağını söylemiş herkes. O ise azmetmiş ve üniversite hocası olmuş. İnsanın kendine güven kazanmasında vücut pozisyonunun önemi ile ilgili şahane bir TED konuşması var, mutlaka izleyin.  
14.    Önce ver: En zeki, en şahane sen olabilirsin. Yine de gerekirse bir müddet bedava veya stajyer olarak çalışmayı kabul et. Kendini sevdir ve göster ki, seni ilk fırsatta değerlendirsinler.
15.    Parayı boş ver: Bir işe girdiğinde, severek ve kararlılıkla akıllıca çalış. Para ve başarı beraberinde gelir. İlk seneler verme senesidir, meyve sonradan toplanır.
16.    Dünyanın sonu değil: Bazı insanlar ancak birkaç kez iş değiştirdikten sonra severek yapacakları işi bulur. Bu başarısızsın anlamına gelmez.
17.    İnsan biriktir: İş hayatında insan biriktirmek çok önemli. İlişkilerini buna göre kur ve sürdür.
18.    Temiz giyin: Kiminle, nerede, ne zaman ve ne şartlarda karşılaşacağın hiç belli olmaz.
19.    Gelişim makinesi ol: Okulda öğrendiklerim bana yeter, deme. Hayat bir okul. Her zaman olay, kişi ve ortamda öğrenmeye açık ol.
20.    İlk maaşından itibaren para biriktir. En az dörtte birini ayrı bir hesaba koy.

Bütün bunları yaparsanız, mutlu olacağınız bir iş yapma şansınız yüksek. Bu yazıdan bahsederek bana e-mail ile CV’nizi gönderirseniz, bana da danışabilirsiniz. Her birinizin müthiş kadınlar olduğuna içtenlikle inanıyorum.

Dr. Louann Brizendine’in ‘Kadın Beyni’ kitabından bir özet:
Sizlere faydalı olabilmek için her an okuyorum, seminerlere katılıyor, faydalı bilgiler topluyorum. 

Farklı beyin ve hormon yapıları nedeniyle kadın ve erkek farkı ile ilgili güzel bir kitap. DAHİLİYETin önemli olduğu şu günlerde farklılıklarımızın farkında olup özelliklerimizin kıymetini bilmekte fayda var...
Erkek beyni kadın beyninden büyük olmasına rağmen, hücre sayıları eşittir. Kadın ve erkek eşittir ama asla aynı değildir.
Kadınların beyinlerindeki iletişim merkezi, erkeklerinkinden büyüktür. Bu yüzden kadınlar için bağ kurmak ve arkadaşlıklar önem taşır.
Kadınlar günde ortalama 20 bin, erkekler ise 7 bin kelime konuşur; kadınlar dakikada ortalama 250, erkekler ise 125 kelime kullanır.
Eşler arasında yıllar önceki kavgayı sadece kadın hatırlar. Çünkü kadınların ‘hipokamous’ denen duygusal hafıza merkezi erkeklerinkinden büyüktür.
Kadınlar mimikleri çok iyi okur. Çünkü ‘insula’ yani sezgilerden sorumlu merkez de kadınlarda büyük ve aktif.
Her şey erkek beyninden büyük olunca endişe merkezi de daha geniş oluyor. Bu nedenle kadınlar ayrıntılara önem verir.
Kadın isterse her şeyi yapar ama motivasyona ihtiyaç duyar. Sevdikleri onay versin ister.
Kadının duyuları daha gelişmiş olduğu için estetik ve tasarım önem kazanır. Aynı ürünü kutu değiştirerek satmak mümkün!
Bir kadın hem anne hem eş hem iş kadını olabilir. Hepsini idare edebilir. Çünkü kadın beyni iki taraflı çalışır.
Patroniçe östrojen hormonu. Kadın merkezde olmak ve değerli hissetmek ister.
Ne yapacağım ben şimdi? - Resim : 1
HEDEF, İNSANI GÜZELLEŞTİRİYOR
Kendinize hedefler koyun. Hedefler insanı güçlü kılıyor, sanki yanaklarımızda sürekli kırmızı allık, gözlerimizde sürekli maskara varmış gibi güzel gösteriyor bizi. Parlıyoruz hedeflerle. Bir senelik, beş senelik hedefleriniz ne? Saptayın. Hedefleri için konfor alanından çıkabilen, alışkanlıklarını değiştirebilen, disiplinle eğlenceyi bir arada yaşayabilenler 1-0 önde oluyor. Bu sebeple korkmak, kıskanmak, tembellik, söylenmek, yetinmek, herkese benzemek, sadece ‘idare etmek’ yerine kendinize büyük hedefler koyun, yeni fikirlere açık olun, mutlu olmayı seçin, bilinmeyeni kucaklayın, ve konuşmak yerine aksiyona geçin. Hayat tek. Hayat sizin. Size bahşedilmiş bu güzelliğin kıymetini bilin. Güzelleşin. Not: Hedef koymak, finansal alanda da çok faydalı. Hedefi olan insanlar daha iyi biriktirebiliyor.