geç boşalma

Erkeklerde geç boşalma nedir? Neden olur? Belirtileri nelerdir? Üroloji ve Androloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş, geç boşalma ve geç boşalma nedenlerini anlattı.  Prof. Dr. Karataş'ın geç boşalma konusuna ilişkin verdiği bilgiler şöyle:

Erkeklerde cinsel sağlık sorunları içerisinde en sık görülen problemler boşalma ile ilgili olanlardır. Boşalma normal cinsel birliktelik ya da mastürbasyon sırasında ereksiyon sonrası orgazm hissi ile birlikte dışarıya sıvı akıtılması şeklinde görülmektedir. Boşalma sorunları farklı gruplar altında değerlendirilmektedir. Erken boşalma boşalma sorunları içerisinde en sık görülen problemdir. Bununla birlikte ağrılı boşalma, kanlı boşalma, boşalamama, boşalma sırasında sıvı gelmemesi, geriye doğru boşalma ve geç boşalma diğer boşalma ile ilgili yaşanan sorunlardır. 

ERKEN BOŞALMA NEDİR?

Boşalma sorunları içerisinde en sık görülen erken boşalmadır. Vajinal penetrasyon öncesi ya da penetrasyon olur olmaz veya penetrasyondan sonraki ilk bir 2 dakika içerisinde gerçekleşen boşalma erken boşalma olarak isimlendirilmektedir. Burada kişinin boşalma süresini kontrol edememesi ve bu süreç içerisinde düzenli cinsel birliktelik yaşamış olması esastır. Boşalma değerlendirmesinde bir diğer önemli konu da sorunu yaşayan çiftler arasında negatif etkiler oluşturmasıdır. Uygun bir muayene ve tedavi sonrasında hastaların büyük bir bölümünde erken boşalma sorunu çözümlerini bilmektedir.

Peki, geç boşalma nedir? Prof. Dr. Karataş bu konuda da şu bilgileri paylaşıyor:

Geç boşalma tanımı aslında kendi içerisinde de tam olarak net ifade edilmesi tartışmalı bir konudur. Kişinin mastürbasyon sırasında, vajinal ilişki sırasında, oral seks sırasında, sırasında gibi pek çok durumdan hangisinde sorunu yaşadığı önemli olmakla birlikte bugün için kabul edilen tarifinde bunlar dikkate alınmamaktadır.

DSM-V sınıflandırmasında geç boşalma için temelde iki kriter tanımlanmıştır:

  1. Kişi boşalmayı kendi arzusu ile uzatmak istemediği halde, en az 6 aydan beri var olan, bir partnerle cinsel ilişki sırasındaki birlikteliklerin %75 ya da tamamında boşalmayı hiç sağlayamaması ya da geç boşalması.
  2. Bu durumun çiftler arasında sorun teşkil edecek boyutta olması.

Bununla birlikte gündelik yaşamda genellikle düzenli partneri bulunan ve cinsel ilişki sırasında boşalma süresi uzun olan çiftler kliniklere başvurmaktadır. Polikliniklere bu sorun nedeniyle başvuran çiftlerde ortalama süre 20 dakika ya da daha üzeridir. Erkek açısından başarısızlık duygusu ve korkusu devam ederken kadın açısından istenmeyen süre cinsel ilişki sırasında ıslaklık ve kayganlığın azalması dolayısıyla cinsel birliktelik sırasında ağrı ve huzursuzluk şeklinde görülmektedir. 

Geç boşalma temelde iki farklı grupta incelenmektedir:

  1. İlk cinsel uyarılma olduğu günden itibaren görülen geç boşalma (yaşam boyu, lifelong)
  2. Sonradan ortaya çıkan geç boşalma

 
Yaşam boyu görülen geç boşalma

Kişi ilk cinsel deneyiminden itibaren geç boşalmaktadır. Bu boşalma toplumda daha az görülen bir boşalma şeklidir. Erkek popülasyon içerisinde görülme sıklığı genel olarak 1.5/1000’dir. Önemli bir sağlık sorunudur çünkü kişide cinsel uyarılma ve aktivite sırasında başarısızlık hissi, korkusu, partnere karşı mahcubiyet, eksiklik ve yetersizlik duygusu, anksiyete ve kişinin kendine olan özgüven hissinde azalma ile birlikte görülür.

Bu tip geç boşalma Kaplan sınıflandırmasına göre aşağıdaki durumlarda farklı şekillerde görülmektedir:

  1. Anejekulasyon olarak da bilinen hiç boşalamama durumu. 
  2. Partner olmaksızın oto-erotizm şeklinde uyarılma ile geç boşalma ve orgazm yaşanması.
  3. Partner varlığında oto-erotizm şeklinde uyarılma ile geç boşalma ve orgazm yaşanması ancak cinsel ilişki sırasında boşalmanın olmaması.
  4. Partner varlığında cinsel ilişki sırasında uzun sürede boşalma ve orgazm olma, bu eylem için çok aşırı efor sarf etme.

 
Hastanın başlangıçta bu düzeyden hangisinde olduğu tedavi için de yön gösterici olmaktadır.

 Sonradan görülen geç boşalma

 Çiftler başlangıçta herhangi bir boşalma sorunu yaşamazlar. Ancak ilerleyen yıllar içerisinde sonradan görülen bir durum ortaya çıkar. Erkek boşalma ve orgazma ulaşmada gecikme yaşar. Partneri ise bu durumdan hem eşini tatmin edemediği için hem de uzayan ilişki sırasında dikkat dağınıklığı ve ağrı sorunu yaşamaya başlar. 

 Sonradan görülen geç boşalmalarda altta yatan bazı faktörler aşağıda sıralanmaktadır:

  • İlaçlar
  • Geçirilmiş hastalıklar
  • Geçirilmiş cerrahiler
  • Testosteron hormon eksikliği 
  • Kronik prostatitler
  • Tiroid hormon fonksiyon bozuklukları
  • Ürogenital enfeksiyonlar
  • Psikolojik faktörler
  • Partner ile ilişkili durumlar

 Bu ve benzeri durumların tespiti açısından ayrıntılı bir ürolojik muayene ve değerlendirme yapılması esastır. Sorunun ne olduğu tam olarak anlaşıldığında çözüm için de önemli bir adım atılmış olacaktır. 

 Geç boşalma partnerden dolayı olabilir mi?

Cinsel birliktelik öncesinde aile içi güçlü bir iletişim ve pozitif diyalog mutlu bir cinsel yaşamın vazgeçilmez anahtarıdır. Kimi durumlarda bu dengede yaşanan olumsuzluklar cinsel ilişkiye de etki etmekte ve bir takım sorunların gün yüzüne çıkmasını sağlamaktadır. Öte yandan kadın partnerin cinsel birliktelik sırasında negatif tutum ve davranışları erkekte boşalma süresi üzerinde geciktirici etki gösterebilir.

 Psikolojik faktörlerin dışında kadınlardaki anatomik bir takım sorunlar da erkek partnerde geç boşalmaya yol açabilir.

  • Sık aralıklarla yapılan vajinal doğum
  • Zor doğum öyküsü
  • Vajinal doğum sayısının fazla olması
  • Obezite
  • Mesane sarkması
  • Rahim sarkması
  • Bağırsak sarkması gibi durumlarda vajen girişinde aşırı genişleme olması durumunda cinsel ilişki sırasında penise yeterli taktil uyarı iletilemediği için de erkekte geç boşalma görülebilir. Bu nedenle geç boşalma şikayeti olan erkeklerin partnerleri ile birlikte başvurmaları ve her iki çiftin birlikte değerlendirilmesi sorunun daha net ortaya konulmasını sağlayabilir. 

 

Özetle; bir partner varlığında, düzenli cinsel birliktelikleri olan, en az 6 aydan beri devam eden, kendi istek ve arzusu dışında boşalmak istediği halde boşalamayan ve bu durumun partneriyle arasındaki ilişkiyi olumsuz etkilediğini düşünen tüm bireylerin geç boşalma açısından bir üroloji uzmanı ile görüşmeleri uygun olacaktır.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


SÖZLÜK İÇERİKLERİ

 

a'dan z'ye seks ve cinsel terimler sözlüğü