Hamilelikte vajina ağrısı neden olur?

Hamilelikte vajina ağrısı neden olur? Anne adaylarının merak ettiği bu soruyu bir uzmana sorduk... Op. Dr. Meral Sönmezer, bu ağrıların bir nedeninin rahim kaslarının gerilmesi ve kısalması olduğunu söylüyor... Peki, gebelikte vajina ağrısına karşı neler yapılabilir? İşte Sönmezer'in yanıtları

Hamilelikte vajina ağrısı neden olur?

Hamilelik büyülü bir süreç. Beraberinde ise anne adayına bazı zorlukla getirebiliyor. Ayaklarda şişlik, vajina ağrısı vb... Gebelikte vajina ağrısının pek çok anne adayı tarafından yaşandığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer, hamilelikte vajina ağrısı neden olur sorusuna yanıt veriyor... Op. Dr. Sönmezer'in yorumları şöyle: "Gebelikte vajina ağrısı pek çok anne adayının yaşadığı problemlerden biridir. Genellikle adet gecikmesinden 2-3 hafta sonra sancılanma şeklinde başlayan, kendisini tam olarak gebeliğin 12. ve 16. haftaları arasında hissettiren bu ağrıların nedeni, rahim kaslarının gerilmesi ve kısalmasıdır. Rahim kaslarına ek olarak vajinaya kan akışının artması da hassasiyeti artırmakta ve vajinada zonklama benzeri bir ağrı oluşmaktadır. (Bu makalenin ardından hamilelikte ayak şişmesi neden olur başlıklı makaleye de bakabilirsiniz)

AĞRILAR NE ZAMAN OLUŞUR?

Peki, ağrılar ne zaman oluşur? Dr. Sönmezer'in bu konudaki yanıtı ise şöyle: "Kasık bölgesinde, gebeliğin 3. ve 4. aylarında hissedilen keskin ve şiddetli ağrıların sebebi rahmin büyümesine bağlı olarak gelişen rahim etrafındaki bağların gerilmesidir. Bu ağrılara 'Round ligament ağrısı' denmektedir. Bu ağrılar genellikle ani bir hareket durumunda, ayağa kalkarken, yatakta sağa sola dönerken veya öksürürken oluşur. Bu hareketler, rahmin etrafındaki bağları gererek ağrıya neden olurlar ve bu ağrılar genellikle sağ kasıkta görülseler de her iki tarafta birden de hissedilebilirler"

HAMİLELİKTE VAJİNA AĞRISI NEDEN OLUR?

Sönmezer hamilelikte vajina ağrısı nedenlerini ise şöyle anlatıyor: Anne adayı ilk gebeliğini yaşıyorsa, daha önce rahim büyümesi yaşanmadığı için vajina ağrısını daha erken haftalarda ve daha yoğun bir şekilde hissetmektedir. Diğer gebeliklerde ise genellikle bebek ağırlaşırken bu ağrılar hissedilir. İlerleyen gebelik döneminde, anne karnındaki bebek büyüdükçe rahim genişler, rahim etrafında bulunan kas ve bağ dokuları esnemeye başlar, bu durum da vajinal ağrılara yol açar.

 Gebelik döneminde görülen vajinal ağrıların nedenlerini şu şekilde sınıflandırabiliriz:

Hormonal Değişimler
Gebelik sürecindeki kadınlarda salgılanan hormonlardaki değişim ve artış ile beraber kadınların ağrı eşiği de değişmekte, bu durum kasıklarda ve vajinada ağrı hissini artırmaktadır. Gebelikte vajina ağrısı, vajinada zonklama ve batma hissi gibi şekillerde de görülmektedir. Bu süreçte artan relaksin ve progesteron hormonları, doğum sırasında pelvis kaslarının gevşemesini sağlar. Bu hormonların artışı da anne adayının vajinasında ağrı hissetmesine neden olan sebeplerden biridir.

 Yerleşme Ağrısı
 Gebeliğin ilk haftalarında görülen bu ağrı, gebeliğin rahim iç duvarına yerleşmeye çalışmasından kaynaklanmaktadır. Yerleşme döneminde lekelenme şeklinde kanama da görülebilmektedir. Bu durum adet kanamasından farklı olarak, embriyonun rahme tutunması sonucu oluşur. Hamilelerin yaklaşık %25’inde görülür ve ortalama 2-3 gün sürer.

 Alınan Kilolar ve Bebeğin Uyguladığı Baskı
Gebeliğin son üç ayında, bebeğin büyümesi ile birlikte vajinaya yaptığı baskı ve yük de artmaktadır. Tüm bunların yanında, anne adayının aldığı kilolar da vücudunda ekstra bir yük oluşturduğundan vajinada ağrı hissedilmektedir. 

 Yalancı Doğum Kasılmaları   
 Braxton-Hicks kontraksiyonları adı verilen ve gebeliğin son aylarında görülen yalancı doğum ağrıları kasık, alt karın ve vajinada ağrı hissedilmesine neden olmaktadır. Bu yalancı kasılmaların nedeni rahmin yavaş yavaş kendini doğuma hazırlamasıdır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu da vajinada ağrı ve yanma hissine neden olmaktadır. Düşük riski, erken doğum riski ve erken doğum ağrıları gibi gebeliği tehlikeye atan durumlarda da kramp tarzında gelen ağrılar hissedilmektedir. Gebelikte gelişen ağrılar büyük oranda fizyolojik kökenlidir ve tedavi gerektirmez. Ancak anne ve bebek sağlığını tehdit eden hastalıkların erken tanı ve tedavisi için yaşanan olumsuz durumlarda mutlaka bir kadın doğum uzmanına danışılmalıdır.

NELER YAPILABİLİR?

 Bu dönemde bol sıvı almak, lifli gıdadan zengin bir diyet uygulamak ve sağlıklı beslenmek, gerekirse magnezyum takviyesi almak, yeterli dinlenmek ve düzenli fiziksel aktivite gibi yöntemler ile ağrıların azaltılması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi mümkündür.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Etiketler: #Hamilelik