İzmir usulü enginar dolması tarifi nasıl yapılır?

Zeytinyağlı tatlar mı arıyorsunuz? Bir de zeytinyağlı enginarlı dolma denemeye ne dersiniz? İzmir usulü enginarlı dolma tarifimiz sofistike lezzet arayanlara. Gelin birlikte İzmir usulü olan enginarlı dolma tarifimize bir göz atalım.

KAÇ KİŞİLİK

6 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

25 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

40 dakika

KALORİ

500

Enginar Akdeniz kökenli bir bitki ve uzun yıllar boyunca sağlık için de kullanıldı. Sindirim, kalp sağlığı ve karaciğer sağlığı için önemli olduğu iddia ediliyor. Enginar özü de ek olarak giderek daha popüler hale geliyor. Enginarın yağ oranı düşük, lif oranı yüksektir. C vitamini, K vitamini, folat, fosfor ve magnezyum gibi vitamin ve minerallerle yüklüdür. Aynı zamanda en zengin antioksidan kaynaklarından biridir. Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir. İrritabl bağırsak sendromunun belirtilerini kolaylaştırabilir

Bazı kişilerin ise enginar ve/veya enginar özüne alerjisi olabilir. Papatyalar, ayçiçekleri , krizantemler ve kadife çiçeği gibi aynı aileden bitkilere alerjisi olan herkes için risk daha yüksektir. Hamile veya emziren kadınların, güvenlik bilgisi eksikliği nedeniyle enginar özünden kaçınmaları önerilir. Safra kanalı tıkanıklığı veya safra taşı olan kişiler enginar ve enginar özünden kaçınmalıdır.

İzmir Usulü Enginar Dolması Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 6 adet enginar çiçeği
  • 2 adet soğan
  • 1 demet dereotu
  • 1 adet limon
  • 3 adet limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı Su
  • 6 yemek kaşığı pirinç

İç Harç İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

ENGİNAR HAKKINDA

Enginar hazırlamak ve pişirmek göründüğü kadar korkutucu değildir. Buğulama, haşlama, ızgara, kavrulmuş veya sote edilebilirler. Buharda pişirme en popüler pişirme yöntemidir ve boyutuna bağlı olarak genellikle 20-40 dakika sürer. Alternatif olarak, enginarları 350°F'de (177°C) 40 dakika pişirebilirsiniz.

İzmir usulü enginar dolması tarifi adım adım yapılışı

1 Enginar temizlenerek başlanır. Sapı kökünden kesilir. Çanak kısmı alttan kesilir, dış yapraklar birkaç katman soyulur. Üst kısım kesilir ve kaşık yardımı iç mor kısım çıkartılır.
2 Kararmaması için limon ve limon tuzlu su içerisine alınır.
3 Kalan bütün enginarlara aynı işlem uygulanır.
4 İç harç için soğanlar ince yemeklik doğranır.
5 Dereotları ince ince kıyılır.
6 Pirinçler yıkanarak bir kaba alınır. Pirinç, zeytinyağı, soğan ve dereotu bir kapta birleştirerek harmanlanır
7 Enginarların içleri doldurulur. Tencereye dizilir.
8 Zeytinyağı ve limon suyu karıştırılarak su ile birlikte tencereye eklenir. Kapağı kapatılarak pişirilir.
9 Yaklaşık 40 dakika pişirilir. Afiyet olsun!

PÜF NOKTASI

Enginarları soyduktan sonra mutlaka limonlu su içerisinde bekletin yoksa kararır.