Detokslasak da mı başlasak

Hem sağlıklı yaşam hem fit bir vücut hem beden ve ruh temizliği... Detoks için kesinlikle doğru zaman!

Nilgün Yıldız

Nilgün Yıldız


Detokslasak da mı başlasak

'NE DE OLSA KIYAFETLERİN ALTINDA' DİYE SAKLANIRKEN RAHATLANAN, BELKİ BİRAZ GENİŞLEYEN, BELKİ DE BİRAZ DAHA ÇOĞALAN KİLOLARIN ORTAYA ÇIKMA MEVSİMİ YAVAŞ YAVAŞ GELİYOR. Böyle olunca da hepimizi bir telaş alıyor. Her yerden bir ses çıkıyor, kimisi spor yap diyor kimisi diyet. Seçim ise size kalıyor. Biz şansımızı detokstan yana kullandık ve son zamanlarda detoks kitaplarıyla oldukça ilgi gören Umay Villa'ya detayları sorarken yaz için iki günlük detoks tarifi kaptık.

Sıvı detoks için doğru zaman ne?
Sıvı detokslar için en doğru zaman geçiş mevsimleri olan ilkbahar ve sonbahar ayları oluyor. Bu geçiş aylarında ani hava değişikliğine vücut çok hızlı bir şekilde adapte olmuyor. Enerji düşüyor, vücut ödem topluyor, toksinler birikiyor, işte tam bu dönemlerde haftada 2-3 defa yapılabilecek sıvı detokslar çok işe yarıyor. Bunun dışında stresli işlerde çalışan, vücudu sık ödem toplayanlar her mevsimde sıvı detoksu yapabilir.

Önemli olan verilen kiloları korumak. Verilen kiloları korumak için neler yapılmalı?
Detoks programları, beslenme ve verilen egzersizlerle doğru oranda, sürede, çeşitte birleştiğinde başarılı oluyor. Beş günlük detoks programları yoğun olsa da yapanların yağ oranında ciddi bir azalma oluyor. Detoks bitiminde kişinin verdiği kilolara bağlı olarak iki günlük veya yedi günlük koruma programı yapmalarını istiyorum çünkü bu da vücudu şaşırtıyor. Vücudu şaşırtmak ise metabolizmanın daha da hızlanmasını ve yağ yakımının devam etmesini sağlıyor. Koruma programında güzel bir kahvaltı da var, isterlerse içki de var, ölçüyü tutturabilirlerse hafif tatlılar da var. Aslında neyi ne kadar yediğimizden çok neyi, ne zaman yediğimiz önemli.

Koruma programını iki hafta yaptıktan sonra tekrar kilo almamak için nasıl bir yol izlenir?
Koruma programını yaptıktan sonra eğer ideal yağ oranına gelinmişse, akşam yemeğinde karbonhidrat alınmamalı, saat 16.00’dan sonra tatlı yenilmemeli, her gün farklı egzersizler yapılmalı. Herkesin hayatına kolayca uyarlayabileceği kurallar var.

Detoks yapmak neden yararlı?
Detoks, hem beden hem de ruh temizliği bence. Kilo problemi olan bir kadın veya erkek taşıdığı bedenden memnun değilse istediği en mükemmel işi yapsın, istediği lükse sahip olsun, en şık kıyafetleri giysin en önemli kısmı eksik oluyor.

Ne kadar süre yapılıyor?
Vücuttan ödemi, toksini, şişliği atan sıvı detokslar haftada üç sefer yapılabiliyor, diğer normal yağ oranını düşüren, kilo verdiren detokslar ise bir detoks bitimi üç kilo üstü verilmişse yedi gün koruma, üç kilo altı verilmişse iki gün koruma yaptıktan sonra ideal kilo ve yağ oranına gelene kadar yapılabilir.

Detoksta ilk hafta kilo verilse de sonraki haftalarda tartıda büyük değişimler olmuyor. Bu neyin göstergesi?
Çünkü artık gitmeye başlayan yağ oluyor, yağdan vermek rakamsal olarak büyük değişiklik yapmıyor fakat özellikle göbek, bel çevresi ve basenlerde yaptığı değişiklik inanılmaz oluyor. Yağ kastan hafiftir ama hacimsel olarak vücutta daha fazla yer kaplar, yaptığı değişim çok büyük olur.

Diyet boyunca sadece kardiyo ve pilates veriyorsunuz. Neden?
İmkanı ve zamanı olanlar her egzersiz türünü elbette denemeli fakat benim önceliğim sürdürülebilir detoks menüleri ve egzersizleri. Hem matwork pilates hem de kardiyo her koşul altında, her ortamda kolayca yapılabiliyor.

Bitki çaylarının detokstaki önemini anlatır mısınız?
Bitki çayları bizlere mucize sunmuyor, tek başına fit bir vücuda kavuşmamızı sağlamıyor fakat sindirim sistemini dinlendirdiği ve uykuyu düzene soktuğu, bağırsakları boşalttığı, metabolizmayı hızlandırdığı için detoks yapanlara artısı çok.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
2 günlük detoks programı için TIKLAYINIZ