mekonyum ne demek? mekonyum aspirasyonu nedir?

Mekonyum nedir? Bu makalede bu soruya yanıt veriyoruz. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Pınar Kadiroğulları, bebeklerin anne karnında kaka yapmaları konusu hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Pınar Kadiroğulları'nın mekonyum konusu ile ilgili sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

MEKONYUM NEDİR?

 Öncelikle mekonyum nedir? Anne karnındaki bebeğin ilk dışkısına mekonyum denir. Mekonyum yeşil ya da sarı renge sahip, yapışkan kıvamlı bir yapıdadır. Bebeğin dünyaya geldikten sonra bu dışkıyı yapması normaldir. Fakat anne karnında yapması birtakım sıkıntılara yol açabilir. Sağlıklı bebeklerde doğumdan sonra birkaç gün içinde bağırsak hareketleri başlayacak ve mekonyum dışarı atılacaktır.

 MEKONYUMLU DOĞUM NEDİR?

Peki, mekonyumlu doğum ne demek? Kadiroğulları bu soruyu şöyle yanıtlıyor: Bebeğin doğum esnasında ilk dışkısını yapması mekonyumlu doğum olarak adlandırılır.

Doç. Dr. Pınar Kadiroğulları'nın mekonyumla ilgili sorulara yanıtları şöyle:

 Mekonyum nasıl oluşur?

 Bebeklerin anne karnındayken tüm gebelik süreci boyunca bağırsaklarında biriken mukus, safra, bağırsak ve mide salgıları, amniyon sıvısı ve tüylerden oluşan sıvı mekonyumu oluşturmaktadırlar.

 Mekonyum kaç gün sürer?

 Bebekler normalde mekonyumu doğumdan sonra 24 saat içerisinde çıkarırlar. Ancak doğumdan önce, anne karnında iken mekonyum çıkarmaları normal değildir ve birtakım gebelik komplikasyonlarına sebep olabilir.

 Koyu mekonyum nedir?

 Amnios sıvısında koyu kıvamlı mekonyum bulunması fetal distres bulgusu olabilir. Koyu mekonyum artan riski teşkil etmektedir. Doğum sırasında yakın fetal takip gerektirir. Ancak hafif veya koyu mekonyumlu suların gelmesi tek başına sezaryen nedeni de değildir.

 Mekonyum aspirasyonu nedir?

 Mekonyum aspirasyonu, bebeğin anne karnında kakasını yemesi veya bebeğin anne karnında kakasını yapması olarak bilinir. Diğer bir tanımlama ile gebelik boyunca bebeğin bağırsaklarında biriken sıvının, bebeğin soluk borusuna veya akciğerine kaçmasıdır. Bebekler, tüm gebelik süreci boyunca bağırsaklarında mekonyum adı verilen yeşilimsi ve yapışkan bir sıvı biriktirirler. Bu sıvı mukus, safra, bağırsak ve mide salgıları, amniyon sıvısı ve tüylerden oluşur. Bebekler bu sıvıyı doğumdan 24 saat sonra çıkartırlar. Fakat bazı bebekler anne karnındayken veya doğum esnasında mekonyum denilen ilk dışkılarını yapabilirler. İşte bu durumda, bebeğin dışkısının soluk borusuna veya akciğerine kaçmasına “mekonyum aspirasyonu sendromu” adı verilmektedir.

MEKONYUM ASPİRASYONU NEDENLERİ NELERDİR?

 Mekonyum aspirasyonu nedenleri nelerdir? Mekonyum aspirasyonu riski var mı? Varsa nelerdir? Mekonyum aspirasyonu en çok kimlerde ve hangi durumlarda görünür?

 Doğumun olması gereken tarihten geç başlamış olması, doğum esnasında bebeğin kordonunda meydana gelen sıkışmalar, doğumun uzun sürmesi ve ilerlememesi veya bebeğin anne karnında iyi gelişmemesi, gelişme problemleri olması gibi durumlarda bebek anne karnında kakasını yapabilir. Bu gibi durumlarda bebek doğum kanalına indiğinde ya da doğum esnasında, soluma çabası gösterir ve bu nedenle ilk dışkısını soluk borusuna veya akciğerine kaçırabilir. Mekonyum aspirasyonu en sık 41 hafta üzeri gebeliklerde, haftasına göre küçük bebeklerde ve vajinal makat doğumlarda görülür.

 Mekonyum aspirasyonu nasıl oluşur? Belirtileri nelerdir?

 Daha çok miat aşımı yani geç gebeliklerde görülen mekonyum asprirasyonu sendromunun ilk ve en önemli belirtisi amniyon sıvısının rengidir. Amniyon sıvısı normalde berraktır ve sarımsı-beyazımsı bir renktedir. Bebek doğmadan önce kakasını anne karnında yapmış ise bu sıvı sarı- yeşil- kahverengi bir halde gelir. Doğum sırasında su kesesi açıldığı zaman amniyon sıvısının rengi kolayca fark edilebilir. Fakat su kesesi açılmadan önce bebeğin kakasını yaptığı her zaman anlaşılamayabilir, bazen ultrason görüntüleri ve bebeğin kalp atım hızıyla tanıdan şüphelenilebilir.

Mekonyum aspirasyonu belirtilerinden bir diğeri de bebeğin cilt renginin mekonyum bulaşmasına bağlı olarak yeşil-kahverengi renkte olması veya yeterli oksijen alamamaya bağlı olarak mavi-mor olmasıdır. Solunum sıkıntısı yaşaması ve doğumdan önce bebeğin kalp atımlarının yavaş olması, bebeğin kakasını soluk borusuna veya akciğerine kaçırdığının diğer belirtileridir.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

a'dan z'ye hamilelik sözlüğü - hamilelik/ gebelik terimleri