Kahvaltılık Tarifler

Kahvaltıya genellikle 'günün en önemli öğünü' denir ve bunun iyi bir nedeni vardır. Günün ilk öğünü kahvaltı, günün geri kalanını nasıl geçireceğiniz açısından önemli... Peki, kahvaltıda neler yemeli? Kahvaltı için pratik, kolay, lezzetli, sağlık tarifler neler? Elele kahvaltı tarifleri sayfasında aşağıdaki linklerde birbirinden farklı tarif önerilerini bulabilirsiniz. 

KAHVALTININ FAYDALARI

Birçok araştırma, kahvaltı yapmanın sağlığa faydalarını göstermiştir. Kısa vadede enerji seviyenizi ve konsantre olma yeteneğinizi geliştirir ve uzun vadede daha iyi kilo yönetimine, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskinin azalmasına yardımcı olabilir. Kahvaltının bazı faydaları şöyledir:

  • Gece uykunuzdan uyandığınızda 10 saate kadar yemek yememiş olabilirsiniz. Kahvaltı, vücudunuzdaki enerji ve besin depolarını yeniler.
  • Kahvaltı yapmak enerji seviyenizi yükseltir ve glikojen seviyenizi yenileyerek metabolizmanızı gün boyu yüksek tutmaya hazır hale getirir.
  • Kahvaltıyı atlamak, genel enerji alımını azaltmanın iyi bir yolu gibi görünebilir. Ancak araştırmalar, daha yüksek bir enerji alımıyla bile, kahvaltı yapanların sabahları, günün ilerleyen saatlerine kadar yemek yemeyenlerden daha fazla fiziksel olarak aktif olma eğiliminde olduklarını gösteriyor
  • Kahvaltı yiyecekleri folat, kalsiyum , demir, B vitaminleri ve lif gibi temel besinler açısından zengindir . Kahvaltı, günün toplam besin alımının çoğunu sağlar. 
  • Temel vitaminler, mineraller ve diğer besinler yalnızca yiyeceklerden elde edilebilir, bu nedenle vücudunuz genellikle bir sonraki öğüne yetecek kadar enerji bulabilse de, sağlığı ve zindeliği korumak için vitamin ve mineral seviyenizi tamamlamanız gerekir.
  • Düzenli olarak kahvaltı yapan kişilerin aşırı kilolu veya obez olma olasılığı daha düşüktür. Bunun neden böyle olduğu konusunda araştırmalar devam ediyor. 
  • Kan şekeri seviyelerinizdeki büyük dalgalanmaları önleyerek iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olur
  • Kahvaltı, siz gerçekten acıkmadan önce sizi doyurur, bu nedenle, açlık gerçekten vurduğunda yakındaki yiyecekleri alma olasılığınız daha düşüktür (örneğin, yüksek enerjili, ilave şeker veya tuz içeren yüksek yağlı yiyecekler).
  • Kahvaltı yapmazsanız, kendinizi biraz halsiz hissedebilir ve bazı şeylere odaklanmak için mücadele edebilirsiniz. Bunun nedeni beyninizin harekete geçmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi (glikoz) almamış olmasıdır. Araştırmalar, kahvaltı yapmamanın dikkat, konsantre olma ve hafıza dahil olmak üzere zihinsel performansınızı etkilediğini gösteriyor. 
  • Düzenli olarak kahvaltı yapan çocuklar ve ergenler, kahvaltıyı atlayanlara göre akademik olarak daha iyi performans gösterme eğilimindedir.
  • Kahvaltı yapmayan insanlarla karşılaştırıldığında, düzenli olarak kahvaltı yapanların hem obezite hem de tip 2 diyabet riski daha düşüktür. Ayrıca kahvaltı yapmayan kişilerin kardiyovasküler hastalık riskinin daha yüksek olabileceğine dair bazı kanıtlar da var.
  • Kahvaltı yapan kişilerin genel olarak genel olarak daha sağlıklı beslenmeleri, daha iyi yeme alışkanlıkları vardır ve gün içinde atıştırmalıklara daha az aç olma ihtimalleri, kahvaltıyı atlayan kişilere göre daha azdır. Yetersiz bir kahvaltı yapan çocukların, yalnızca günün geri kalanında değil, aynı zamanda daha uzun vadede de kötü yiyecek seçimleri yapma olasılığı daha yüksektir.
  • Kahvaltıyı atlayan insanlar, sabahın ortasında veya öğleden sonra atıştırmalıkları yeme eğilimindedir. Bu atıştırmalıklar lif, vitamin ve mineral bakımından düşük, yağ ve tuz bakımından yüksekse bu bir sorun olabilir. Kahvaltının sunabileceği ekstra enerji olmadan, bazı insanlar uyuşuk hisseder ve gün boyunca onları geçirmek için yüksek enerjili yiyecek ve içeceklere yönelirler.