İş Görüşmesinde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İş görüşmelerinin en büyük problemi adayın stresidir. Bu durum olumlu geçecek bir görüşmeyi bile gölgeleyebilir. Bu yüzden iş görüşmesi öncesinde ve görüşme esnasında neler yapmamız gerektiğini iyi bilmeyiz ve bunun için iyi hazırlanmayız. Nasıl konuşacağımızdan, nasıl giyineceğimize, nasıl bir beklenti içinde olduğumuza kadar birçok başlık üzerine düşünmemiz gerekmektedir. Stresimizi kontrol edip beklentilerimizi iyi bir şekilde belirlersek iş görüşmeleri kabus olmaktan çıkacaktır.

İş Görüşmesinde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İş görüşmeleri birçoğumuz için çok stresleri anlardır. Görüşme boyunca nelerin yapılması gerektiğini bilmek, bizde oluşan stresi azaltacaktır. Stres, görüşme boyunca kendimizi rahat ifade etmemizin önündeki en büyük olumsuz etkendir. Eğer bu durumla baş edebilirseniz görüşme kaygılarınız da ortadan kalkacaktır.

Stres ve Kaygı İle Baş Etmek

Stresin bizde oluşmasının en büyük nedeni kaygıdır. Bizde kaygı yaratan unsurlar ise reddedilme ve yetersizlik korkusudur. Bunun üstesinden gelmek için öncelikle kaygı oluşturan durumları çözmek gerekir. Öncelikle başvuru yaptığınız alandaki yeterliliğinizi belirlemeniz sizin için faydalı olacaktır. Eğer uygun bir işe başvurmuşsanız o zaman ilk olarak başvurduğunuz iş yeri hakkında ayrıntılı bir araştırma yapmalısınız. Bu bilgiler görüşme sırasında çok işinize yarayacaktır. İkinci kaygı nedeni ise reddedilme korkusudur. Bu kaygı durumu birçok insanın kabusudur. Bu durumda kendinize güvenmek en önemli anahtar kelimedir. Bu güveni inşa etmek için öncelikle kendinizi iyi ifade ediyor olmanız gerekir. Unutmayın ki sizi tanımayan biri için anlattığınız kadar varsınız. Bu yüzden iş görüşmesine gitmeden ayrıntılı bir hazırlık süreci geçirmelisiniz.

İş Görüşmesinde Nelere Dikkat Etmelisiniz? - Resim : 1
Bizde kaygı yaratan unsurlar; reddedilme ve yetersizlik korkusudur.

İş Görüşmesine Hazırlık

  • İş görüşmesine gideceğiniz firma hakkında kapsamlı bir araştırma yapın. Mümkünse yönetim kadrosu hakkında da bilgi edinin. Firmanın sosyal medya hesapları varsa paylaşımlarını inceleyin. İlgili forum sayfaları üzerinden firma hakkındaki yorumlara bakın. Böylece firmayı görüşmeye gitmeden önce ayrıntılı bir şekilde tanımış olacaksınız.
  • Firmaya görüşmeye gitmeden önce gönderdiğiniz CV’nize yeniden göz atın. Yazdığınız her şeyin açıklamasını yapacak durumda olun. Gönderdiğiniz CV’nin çerçevesinde görüşmenin içeriğine odaklanın.
  • Görüşmeye gitmeden önce prova yapın. Kendi başınıza da yapacağınız gibi bir arkadaşınızla birlikte de gerçekleştirebilirsiniz. Birden fazla prova yaparsanız görüşme sırasında kendinizi ifade etmek konusunda rahat edersiniz.
  • Görüşme öncesinde ne giyeceğinize karar verin. Görüşme günü kıyafet seçmeye kalkmayın, hem zaman kaybedersiniz hem de bu durum sizde gereksiz bir stres oluşturur.
  • Gideceğiniz firmanın lokasyonunu iyi bir şekilde öğrenin. Evinizden ortalama kaç dakika uzaklıkta olduğunu tespit ederek ve trafiği de hesaba katarak, görüşme saatinden en az 15 dakika önce orada olun.

Görüşme Sırasında Yapılması Gerekenler

  • Görüşmeyi beklerken dikkatinizi dağıtacak uğraşlara girmeyin.
  • Eğer görüşmeye gelen başka adaylar varsa, onlarla moralinizi bozacak diyaloglara girmeyin.
  • Görüşme sırasında rahat olun. Konuşurken karşı tarafın dikkatini dağıtacak jest ve mimiklerden mümkün olduğunca kaçının.
  • Güler yüzlü olun. Mülakat yapan yetkilinin ya da yetkililerin gözlerine bakın. Gözlerinizi karşı taraftan kaçırmayın.
  • Olumsuz ifade ya da cümleler kurmaktan kaçının.
  • Beklentilerinizi mümkünse dengede tutun. Aşırı beklenti ve isteklerden kaçının.
  • Eğer size karşı yöneltilen bir eleştiri olursa bu durumu sakinlikle karşılayın. Olumsuz bir eleştiri de gelirse durumu kişiselleştirmeyin. Uygun tonda cevabınızı verin.
  • Eski çalıştığınız firmayı kötülemeyin. Ayrılma nedeninizi gerekçelendirerek anlatın. (Kariyer için mi, ekonomik sebepler yüzünden vb.)
  • Konuyu hemen maaşa getirmeyin. Zaten önceden iyi bir araştırma yaptıysanız, firmanın sizin pozisyonunuzda biri için verdiği ortalama maaşı önceden bilebilirsiniz.
  • Görüşmeyi bir an önce sonlandırmak için kısa cevaplar verip, karşı tarafı geçiştirmeyin. Görüşmenin sohbet havasında geçmesi sizin vereceğiniz cevaplara da bağlı.
  • Bu iş pozisyonunu istiyorsanız kararlı olun. Kendinize güvenin. Dik oturun. Güven ve dik oturuş vereceğiniz cevapları da olumlu yönde etkileyecektir.