Bıldırcın yumurtasının faydaları nelerdir?

Sağlıklı bir bünyeye sahip olmayı istemez misiniz? Alerjilere karşı dirençli, güçlü bir bağışıklık sistemi ve hızlı bir metabolizma için doğal bir kaynağa ihtiyacınız varsa, aradığınız şey bıldırcın yumurtası olabilir...

Bıldırcın yumurtasının faydaları nelerdir?

Tavuk yumurtasına nazaran daha fazla demir, fosfat ve protein içeren bıldırcın yumurtası, B1 ve B2 vitaminleri açısından da tavuk yumurtasına göre oldukça değerli bir besin kaynağı. Bıldırcın yumurtası ayrıca hastalıklara ve alerjilere karşı dayanıklı bir bünyeye sahip olmayı da kolaylaştırıyor...

Bıldırcın yumurtası nedir, nasıldır?
Bıldırcın, Amerika, Asya, Avrupa kıtalarında ve Afrika kıtasının kuzeyinde yaşayan, sülüngiller familyasından olan ve küçük yapıya sahip kuşlara verilen ortak bir isim ve bu türde olan kuşların yumurtası da bıldırcın yumurtası olarak ifade ediliyor. Bu yumurtanın besin değeri çok yüksek olduğu için oldukça faydalı olduğu biliniyor. Özellikle çocuklarının sağlığını korumak isteyen anne babalar, diğer yumurta türlerine göre aminoasitler açısından çok daha zengin olan yumurtayı besin takviyesi olarak sık sık tercih ediyor.

Bıldırcın yumurtasının faydaları nelerdir?
Bıldırcın yumurtasının faydaları saymakla bitmez aslında. Pek çok açıdan hem tamamlayıcı hem de koruyucu özelliğe sahip bir besin olan bıldırcın yumurtası; bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnç kazanılmasını sağlamasının yanında, içeriğindeki demir mineralinin yoğunluğu sayesinde kansızlığı giderici özelliğe sahip. Öksürüğe ve astıma karşı oldukça iyi bir etki gösteriyor. Eski zamanlarda yaşamış bazı uygarlıkların bıldırcın yumurtasının sarısının, sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullandığı biliniyor. Potasyum açısından çok zengin olan bıldırcın yumurtası, kalp hastalığı, felç, sindirim bozuklukları, yüksek tansiyon gibi pek çok hastalığa karşı koruyucu bir unsur olarak öne çıkıyor. Bünyesinde barındırdığı lesitin maddesi sayesinde böbrek ve safra kesesinde taş oluşumunu engellerken mevcut taşların parçalanmasında da etkin rol oynuyor. İhtiva ettiği fosfor, proteinler ve vitaminler ile libidonuzun yükselmesine yol açarak cinsel isteğin artmasını sağlıyor. Bıldırcın yumurtasında bulunan yüksek miktarlardaki A vitamini antioksidan etkisi yaratarak göz sağlığınızı koruyor. Kalp ve damar sağlığına olumlu etki eden birçok yağ asidi bulunuyor. Bu da, kötü kolestrolün düşmesini sağlarken iyi kolestrolün yükselmesine yardımcı oluyor. Yumurtanın içindeki ovomukoid proteini alerjilere karşı savaş vererek vücuttaki alerji belirtilerini önlüyor. Tüm bunların yanı sıra, pek çok faydası bulunsa dahi bıldırcın yumurtasını dengeli tüketmek gerekiyor.

Bıldırcın yumurtası nasıl yenir/yenmeli?
Bıldırcın yumurtası da tıpkı tavuk yumurtası gibi farklı usullerde pişirilerek yenebilir. Suda haşlanarak ya da tavada omlet şeklinde tüketilebilir. Salataların içine, mezelerin içine dahil edilebilir. İşte bıldırcın yumurtası tarifleri ve tüketim şekilleri:

Bıldırcın yumurtasını çiğ tüketebilirsiniz. Hatta en en ideal yenme şekli de bu şekildedir. Bir bardak soğuk sütün içine bir kaşık bal ilave ettikten sonra, çiğ yumurtaları sütün içine kırıp karıştırarak tüketebilirsiniz. Yumurtaları haşlayarak da tüketebilirsiniz. Öncelikle yumurtaları bol suyla yıkayın. Daha sonra uygun bir cezve ya da tencere içine kabuklarını kırmadan ya da çatlatmadan düzgünce yerleştirin. Yumurtaların üzerini örtecek miktarda su koyduktan sonra, ocağın altını yakarak suyun kaynamasını sağlayın. Kaynayan suda 5 dakika pişen yumurtaları, içinde bulundukları su soğuyuncaya dek dinlendirin. Haşlanmış yumurtaları, herhangi bir katkı olmadan sade olarak yiyebileceğiniz gibi, üstüne kırmızı biber ya da kara biber serperek de yiyebilirsiniz.

Bıldırcın yumurtası kullanarak köfte de yapabilirsiniz. Orta büyüklükte bir tepsiye kıyma koyarak üzerine bir miktar bayat ekmek ufalayın. Sonra üzerine soğan, sarımsak ve maydanoz doğradıktan sonra karabiber, kimyon ve tuz ilave edin. Köfte harcını elde etmek için bu karışımı iyice yoğurun. Yoğrulmuş bu karışımdan aldığınız parçalara elinizde köfte şekli verirken her bir köftenin arasına haşlanmış yumurtaları koyarak kapatın ve tavada kızartın.

Bıldırcın yumurtalarının omleti de çok güzel olur. Büyük bir kabın içine kırdığınız yumurtaların üstüne bir miktar süt ilave edin ve iyice çırpın. Daha sonra, bu karışımın içine doğranmış biber, soğan gibi sebzeler ilave edebilir, hatta bir miktar da maydanoz koyabilirsiniz. Yayvan bir tavada yağı iyice kızdırdıktan sonra çırpılmış karışımı tavaya dökün ve kısık ateşte yavaş yavaş pişirip afiyetle yiyin.

Arı sütü nedir ve faydaları nelerdir? TIKLAYIN