Kahve alışkanlığınızı kırmanın 6 pratik yolu
Bir fincan kahveyle güne başlamak... Sonrasında mesaiye mola verip bir kahve daha içmek ve öğle yemeği üzerine bir keyif kahvesi derken, akşama kadar kaç kahve içtiğini sayamayanlardan mısınız? O halde bu kahve alışkanlığını kırmanın zamanı gelmiş demektir.
Kahve, dünya çapında yetişkinlerin %60'ından fazlasının düzenli olarak tükettiği dünyanın en popüler içeceklerinden biridir. Birçok kişi için sabah bir fincan kahve hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Ancak, gün boyunca atlatmak için birden fazla fincana, sodalara veya enerji içeceklerine güveniyorsanız, kafein alımınızı azaltmanın zamanı gelmiş olabilir.
Kahve diğer uyarıcıların yaptığı gibi yoğun bir öfori dalgası yaratmaz ancak yine de merkezi sinir sisteminizi etkileyerek sizi günlük enerji artışına bağımlı bırakır.
Buna rağmen, kafeinin etkileri ve yoksunluk belirtileri günlük hayatınızı önemli ölçüde etkileyebilir. Kahveyi bırakmaya hazırsanız, bilmeniz gerekenler ve başarılı bir şekilde nasıl bırakacağınız aşağıda açıklanmıştır.
Kafein yoksunluğu ne kadar sürer?
Kafein tüketiminden yaklaşık 15 dakika sonra etkileri başlar, merkezi sinir sisteminizi uyarır ve kendinizi daha uyanık hissetmenizi sağlar. Kafein yaklaşık bir saat sonra en yüksek seviyelerine ulaşır ve sisteminizde 10 saate kadar kalabilir.
Kahveye bağımlıysanız, aniden bırakmak son fincanınızdan 12 ila 24 saat sonra yoksunluk semptomlarını tetikleyebilir. Bu semptomlar genellikle ikinci ve üçüncü gün arasında zirveye ulaşır ve kişiye bağlı olarak 2 ila 9 gün arasında sürebilir.
Yaygın yoksunluk semptomları arasında sinirlilik, baş ağrısı, mide bulantısı, kas ağrısı, konsantre olma zorluğu ve yorgunluk bulunur. Bu yan etkiler, birçok insanın aniden bırakmaya çalıştıktan sonra kahve içmeye geri dönmesinin nedenidir. Ancak, bu semptomları yaşamadan bırakmanın yolları vardır.
KAHVEYİ NASIL BIRAKABİLİRSİNİZ?
1. Alımınızı yavaşça azaltın
Kahveyi aniden bırakmak yerine, bırakmayı daha zor hale getiren yan etkilerden kaçınmak için alımınızı kademeli olarak azaltabilirsiniz. Örneğin, günde dört fincan içiyorsanız, her gün daha az fincan deneyebilir, ardından tamamen bırakmadan önce haftada dört fincana geçebilirsiniz.
Diğer uzmanlar yarı kafeinsiz kahve içmeyi, ardından kahve oranını azaltmayı ve kafeinsiz kahve miktarını artırarak artık hiç kafein tüketmemenizi öneriyor.
2. Kahveyi başka bir üretken aktiviteyle değiştirin
Daha önce de belirtildiği gibi, bu içecek sizi uyanık hissettiren bir uyarıcıdır ve onu bırakmak, özellikle normal kahve molalarınızda bir şeyleri kaçırıyormuş gibi hissetmenize neden olabilir. Yürüyüşe çıkmak, bir arkadaşınızla buluşmak, meditasyon yapmak vb. gibi sağlıklı bir alternatif bularak bu "boşluğu" doldurmanız gerekebilir. Ancak, onu kola, enerji içecekleri veya diğer sağlıksız alışkanlıklarla değiştirmeyin.