Pembe tuz mu normal tuz mu: Hangisi daha sağlıklı?
Pembe tuz ve normal tuz renk, tat ve besin açısından farklıdır. Bu yüzden, pembe tuz ve normal tuz tartışmasında hangisinin daha sağlıklı olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. İşte yanıtı...

Tuz, farklı yiyecek türlerinin hazırlanmasında yaygın olarak kullanılan temel bileşenlerden biridir. Ancak tuzun temel bir bileşeni olan sodyumun aşırı alımıyla ilişkili tehlikeler, sizi normal veya sofra tuzundan kaşık kaşık yemekten caydırabilir. Evet, çok fazla sodyum tüketmek yüksek tansiyona ve kalp hastalığına yol açabilir. Peki, bu pembe tuz gibi daha sağlıklı bir seçenek aramanız gerektiği anlamına mı geliyor? Geçiş yapmadan önce, pembe tuz ile normal tuz karşılaştırmasına göz atın.
Pembe tuz nedir?
Pembe tuz ile normal tuz tartışmasına geçmeden önce, temel bilgilerle başlayalım. Pembe tuz veya Himalaya tuzu, adını çıkarıldığı yerden alır. Himalaya Dağları'ndaki eski tuz yataklarından gelir. Tuzun pembe rengi demir oksit gibi eser minerallerden kaynaklanır. Minimum düzeyde işlendiği için ürün rafine edilmemiştir ve bu nedenle normal tuzdan daha doğal kabul edilir.
Normal tuz nedir?
Sofra tuzu olarak da bilinen normal tuz, evlerde en yaygın kullanılan tuz türüdür.Genellikle oldukça rafine edilir ve işleme sırasında çoğu safsızlık ve mineral çıkarılır. Bir çay kaşığı normal tuz yaklaşık 2400 mg sodyum içerir. Bu, önerilen miktardan çok daha fazladır. Günde 2300 mg'dan az sodyum tüketmelisiniz.
Pembe tuz ve normal tuz: Benzerlikler nelerdir?
Pembe tuz ve normal tuz arasındaki tek fark bu değil. Benzerlikler de var:
Birincil bileşen: Her ikisi de çoğunlukla tuzlu tat veren sodyum klorürden oluşur. Ancak pembe tuz genellikle %84 ila %98 oranında sodyum klorür içerir. Normal tuz %97 ila %99 oranında sodyum klorür içerir.
Mutfakta kullanımı: Her ikisi de yiyecekleri tatlandırmak, lezzeti artırmak ve yiyecekleri korumak için kullanılır. Pişirme sırasında, masada eklenebilir veya turşu ve kürlemede kullanılabilir.
Sağlık üzerindeki etkisi: Her iki türün de aşırı alımı yüksek tansiyona (hipertansiyon) ve kalp hastalığı riskinin artmasına neden olabilir. Ayrıca böbrek zorlanmasına ve su tutulmasına da yol açabilir. Bu nedenle düşük sodyumlu yiyecekler sağlık için daha iyidir.
Pembe tuz ve normal tuz: Farkları nelerdir?
Kaynak: Normal tuz, yer altı tuz yataklarından çıkarılırken pembe tuz, Pakistan'daki Himalayalar yakınlarındaki Khewra Tuz Madeni'nden çıkarılıyor.
İşleme: Normal tuz çok rafine edilmiş ve topaklanmayı önleyici maddeler gibi katkı maddeleri içeriyor. Pembe tuz ise minimum düzeyde işlenmiş; doğal ve rafine edilmemiş.
Ana bileşen: Normal tuz %97 ila %99 oranında sodyum klorür içerirken pembe tuz, eser minerallerle birlikte %84 ila %98 oranında sodyum klorür içeriyor.
Eklenen besinler: Normal tuz genellikle iyot eksikliğini önlemek için iyotlanır. Pembe tuz türünde eklenmiş iyot yoktur.
Eser mineraller: Bunlar, rafinasyon sırasında normal tuzdan büyük ölçüde çıkarılır. Öte yandan pembe tuz, 84'ten fazla mineral içerir. Foods'da yayınlanan bir araştırmaya göre bunlardan bazıları kalsiyum, magnezyum, manganez ve potasyumdur.
Renk: Pembe tuz ile normal tuz arasındaki temel fark renktir. Normal tuz parlak beyazken, Himalaya tuzu pembe renktedir.
Doku: Normal tuz homojen ve ince tanelidir. Pembe tuz genellikle iri tanelidir ve ince ve pul formlarda da mevcuttur. Ancak sofra tuzuyla benzer hacim ölçümleri istiyorsanız ince taneli pembe tuz seçmelisiniz.
Tat: Pembe tuz ile normal tuz arasındaki tartışmada tadı görmezden gelemezsiniz. Normal tuz saf tuzludur, biraz daha keskindir, pembe ise hafif tuzludur ve hafif mineral aromasına sahiptir.
Sağlık yararları: Normal tuz iyotlandığında iyot eksikliğini önleyebilir. Ancak buna güvenmeyin, bunun yerine eksikliği önlemek için deniz yosunu, süt ürünleri ve yumurta gibi iyot açısından zengin yiyecekler tüketin. Pembe tuz sindirimi iyileştirebilir, hidrasyonu ve elektrolit dengesini destekleyebilir, bu da yorgunluğu önler. Ayrıca pembe tuzla kilo verebilirsiniz. Pembe tuz numarasının çevrimiçi olarak trend olmasına şaşmamalı.
Mutfakta kullanımı: Normal tuz günlük yemek pişirmede, fırınlamada ve sofra baharatlamada kullanılabilir. Pembe tuz yemek pişirmede de kullanılabilir ancak çoğunlukla gurme yemeklere eklenir veya etleri ızgara yaparken ve baharatlarken kullanılır.
Mutfak dışı kullanımlar: Normal tuz, boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olmak için gargara yapmak için kullanılır. Pembe tuz, banyo tuzlarında ve cilt bakım peelinglerinde kullanılır.
Pembe tuz ve normal tuz karşılaştırmasında net bir kazanan yoktur. Pembe tuzun normal (sofra) tuzundan daha iyi olup olmadığı, ne aradığınıza bağlıdır. Tat mı, mineral içeriği mi, sağlık faydaları mı yoksa iyot oranı mı sizin için önemli? Bu yüzden, ihtiyacınıza göre seçim yapmalısınız.