Ex aşkım bana neler ettin

En tatlı, en aralıksız yerindesiniz uykunun… Aniden telefon çalıyor.

Ex aşkım bana neler ettin

Sizin 'ex'iniz hangisi
Sizin eski sevgiliniz de sorunlu bir imaj çiziyorsa, onun ne tarz bir ex aşk olduğunu bulun ve önleminizi alın.

Teknoloji kurdu
Bu tipin en büyük kozu iletişim araçları ve sanal ortamlardır. Günde onlarca çağrı ve mesaj almaya hazırlıklı olun. Facebook hesabınızdan mail adresinize kadar tüm şifreleriniz ise tehdit altında. Bir yıl önce yaptığınız bir görüşme için hesap sorulabilir, olmayacak iletiler adınıza yazılabilir! Numarasını engelleyerek size telefonla ulaşmasının önüne geçebilirsiniz. Sık sık şifre değiştirerek, hesaplarınıza erişimini geciktirebilirsiniz.

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zafer Atasoy, kendini yenilmiş gibi hisseden kişinin, duygularının etkisi altında kalarak farklı tarzda eylemler gösterebileceğini, bu tip davranışlardan korunmak için çevre desteği almanın öncelikli önlem olabileceğini söylüyor ve ekliyor: “İleri boyutlarda yaşanan tacizlerde, polisiye önlemler de alınabilir. Ancak siz de onu daha da kışkırtmamaya, esiri olduğu duygularını canlandırıp, yoğunlaştıracak tutumlarda bulunmamaya dikkat etmelisiniz. Taciz bir saldırıdır ve bu saldırıyı göğüslemek önemli. Verilecek yanıtların içinde karşı saldırı hissini doğuracak tutumlar olursa, çekişme devam edebilir. Böyle bir durum, aslında ilişkinin bitmemiş, ancak başka bir biçimde sürdürülüyor olduğunu gösterir. Bu tür çekişmenin ön planda olduğu bir ilişkideyse, her iki taraf da ağır zarar görebilir.”

Uzmanlara göre, özellikle uzun ilişkilerin ardından yaşanan ayrılık sendromunun yarattığı saplantılı tutumların sebepleri psikolojik ve sosyolojik temelli oluyor. Ataerkil toplumun yüklediği tüm misyonlarla donanan erkek, ‘kontrol etme, denetleme’ isteğini ‘sahiplenme, koruma’ adı altında sunuyor. İlişki bittikten sonraysa sevgilisinin ‘sahipsiz’ kalmasını kabul edemiyor ve saldırganlaşıyor.

Peki, aylarımızı hatta yıllarımızı geçirdiğimiz insan nasıl oluyor da böyle tanımadığımız birine dönüşebiliyor? Nasıl bir anda o çok sevdiğini söylediği size hakaretler, küfürler edebiliyor, düşmanca davranabiliyor? Aslında elbette bu onun bir anda değiştiği anlamına gelmiyor. Çoğu zaman insanlar takıntılı kişilik özelliklerini ilişki sırasında da belli ediyor. Fakat biz ya kurbağayı prense dönüştürdüğümüzden ya da aşkın gözümüzü kör etmesinden ötürü olanı biteni tüm netliğiyle göremiyoruz, hepsi bu!

Yapışkan ex aşktan kurtulma kılavuzu
Şimdi oturun ve siz de ilişkinizi şöyle bir gözden geçirin; giydiklerinizden gittiğiniz mekanlara kadar karşılaştığınız müdahaleleri düşünün. Şiddetli bir tartışma sırasında sevgilinizin öfkesini herhangi bir nesneye ya da size yöneltmesi bile büyük bir sinyal olabilir.

Ayrılık, ayrılan için de terk eden için de hiç kolay değil elbette. Üstelik terk edilen erkekse ve de gururlu (!) bir gençse, durum bazen inanılmaz sonuçlar doğurabiliyor. Kadınlar ağlayıp zırlayıp, kuaför ve alışveriş seanslarıyla bu ağır vakayı atlatmaya çabalarken, erkeklerde durum farklı tezahür ediyor (tabii bazı erkekleri tenzih ederiz). Yapılan araştırmalar sonucunda, her iki kadından birinin eski sevgilisi ya da eşi tarafından rahatsız edildiği çıkmış ortaya. Rahatsızlığın boyutu erkekten erkeğe değişiyor. Tacizler, susmayan telefonlarla başlayıp, sözlü ve fiziksel şiddete kadar dayanabiliyor. Tabii bir de karşı tarafın ilişkinin bittiğini kabul edip, hayatını normal bir biçimde sürdürmesi ‘ex’ aşkı iyice deliye döndürüyor. İşin ucu intihar eğilimlerinden, en özel paylaşımlarla şantaj yapılmasına kadar varabiliyor.

• Tehdit ediyorsa
• Fiziksel ya da sözlü şiddet gösteriyorsa
• Sizi istemediğiniz şeyleri yapmaya zorluyorsa
• Yakınlarınız onunla birlikteyken huzursuz hissediyorsa
Gazetelerden, televizyonlardan okuyor, izliyoruz. Basit vakaların yanında, eski eşi tarafından öldürülen kadınların var olduğunu da biliyoruz. Üstelik ne yazık ki bu tacizlerin, cahiline okumuşuna bakmadığı durumlar da olabiliyor. Elbette bu duruma ruh hastası gibi yaklaşmanın da anlamı yok, fakat yine de tedbirli olmakta fayda var. Bu belirtilerin birkaç tanesinin bile varlığı sizi düşündürmeli.Melankolik
İlişkiniz süresince hiç olmadığı kadar romantik. Ağlamaklı bakışlar, şiirler, şarkılar... Olay, intihar edeceğine dair tehditlere kadar varıyor. Mesafenizi korumaya gayret edin, duygularınızdan faydalanmasına izin vermeyin. Her ihtimali düşünerek yakınlarınızı durumdan haberdar edin ve gerekirse profesyonel yardım almaya onu ikna edin.

Psikolog Kadıoğlu’na göre, bu kişiler çoğu zaman empati kurmaktan yoksun olup karşı tarafın duygularını anlamakta zorlanıyor: “Karşısındaki kişiyi kendisinin bir uzantısı olarak gördükleri için, olumsuz ve ondan uzaklaşan tavrını kabul edemiyorlar. Yaşadıkları çaresizlik onları öfkelendiriyor. Güçlü olanın kendileri olduğunu, diğerlerinin ona hizmet etmek üzere hayatlarında bulunduğunu kanıtlamak adına bu tip davranışsal bozukluklar sergiliyorlar. Ruhsal açıdan incelendiklerinde narsistik veya antisosyal kişilik bozuklukları görülebiliyor ve obsesif özellikleri dikkat çekiyor.”

• Zamanınızın çoğunu onunla geçirmenizi bekliyorsa
• Nerede, ne yaptığınızla ilgili onu bilgilendirmeniz gerektiği konusunda aşırı ısrarcıysa
• ‘Hayır’ı cevap olarak kabul etmiyorsa
• Sizi ailenizden ve arkadaşlarınızdan soyutluyorsa
• Arkadaşlarınız ve aileniz karşısında sizi küçük düşürüyorsa
• Sık sık beklenmedik hediyeler gönderiyorsa
• Siz talep etmediğiniz halde yardım teklif ediyorsa
• İlişkinin başlarında aşırı nazikse
• Aşırı kıskançsa
• Sık sık duyguları değişiyorsa ve kendini kontrol etmekte zorlanıyorsa
• Sık alkol ya da uyuşturucu kullanımı varsa
• Gittiğiniz her yerde sizi takip ediyorsa
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Klinik Psikolog Zeren Okçuoğlu Kadıoğlu, sürecin aynen şu şekilde geliştiğini söylüyor: “Takıntılı olan kişi kendini güçlü ve özel hissettiren birini buluyor ve bu kişinin hayatı üzerinde ne kadar etkili olduğunu, ne kadar onun yaşamını kontrol edebildiğini test ediyor. Buna uygun olduğunu gördüğünde, karşısındaki kişi daha cazip hale geliyor. İlişki boyunca da bu kontrol etme isteği devam ediyor. Ayrılık söz konusu olduğundaysa, partnerinin böyle bir karar almış olmasını kabullenemiyor. Tekrar kontrolü ele geçirmek için elinden geleni yapıyor.”

Kırmızı alarm
Olay ayrılık sendromu olmayı çoktan aşıp sözlü ve fiziksel şiddete dönüşüyorsa, durumun ciddiyetinin farkına varın. Bir süre yalnız dolaşmayın. Kapınızın kilidini her ihtimale karşı değiştirin. Aile ve arkadaş çevresinde, size karşı olan bu tutumunu anlatın. Bu durum, onu ilk adımda kızdırsa bile geri çekilmesini de sağlayabilir. Tehdit ve şantajların devamı geliyorsa savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Sevgilinizde bu potansiyel var mı?
Bir erkeğin ilişkinin sonunda canavara dönüşüp dönüşmeyeceğini belirten işaretleri Psikolog Zeren Okçuoğlu Kadıoğlu’ndan öğrendik. İşte ortada bir sorun olabileceğini gösteren işaretler ve dikkat etmeniz gereken belirtiler…

Dedektif Gadget
Saplantılı aşığınız bir dedektif gibi peşinizde. Evin önünden ayrılmıyor, iş çıkışlarınızda bekliyor, gün boyunca sizi takip ediyor. Gidebileceğiniz tüm mekanlarda sizi arıyor. Arkadaşlarınıza nerede olduğunuzu, başka biriyle olup olmadığınızı sorup duruyor. Peki ne olacak bu böyle? Önce onunla konuşmayı deneyin. Ama güzel güzel! İlişkinin bittiğini kabul etmesi zaman alsa da, öğrenmeli. Arkadaşlarınız bu süreçte iyi birer haber alma mekanizması olabilir. Onları canlı kamera haline çevirin. Tembihlerinizi yapın ve gördükleri yerde size haber vermelerini isteyin. Ancak hala hiçbir şeyden anlamıyor ve taciz boyutunu arttırıyorsa, polise söylemekle tehdit edin. Hala mı ısrarlı? Sözünüzde durun ve polise bildirin.