Kahkaha atın, sağlıklı ve mutlu kalın!

Gülme kulüpleri ve kahkaha yogası eğitimi tüm dünyada hızla yayılan bir trend! Siz de gülmeyi yaşamınızın bir parçası haline getirerek daha sağlıklı ve sorunlar karşısında bile sakin kalabilen bir insan olabilirsiniz.

Kahkaha atın, sağlıklı ve mutlu kalın!

Kahkaha yogası nasıl ortaya çıktı?
Gülme yogası 1995 yılında Hintli tıp doktoru Dr. Madan Kataria tarafından geliştirilmiş. Bugün 65 ülkede 6 binden fazla kahkaha terapisti tarafından uygulanıyor. Ülke olarak biz henüz gülme kulübü aşamasına henüz gelmemiş olsak da artık bizim de kahkaha kurslarımız açılmaya başladı. Anael Aile Merkezi ilklerden biri. Merkezin kahkaha yogası eğitmeni Funda Erdem’den kahkaha atmanın faydaları ve kahkaha yogası hakkında merak ettiklerimizi öğrendik.

Kahkaha yogası nedir?
Kahkaha yogası kahkaha ile nefes tekniklerini birleştiren bir egzersiz rutini. Temelde karın kaslarınızı kullanarak solumak ve kahkaha atmak için diyaframı eğitmeye odaklanıyor. Genellikle günlerce sürebilen sağlıklı bir duygusal arınma, rahatlama ve sevinç duygusu veren güçlü bir deneyim olarak da tanımlanıyor. Kahkaha yogasına en az bir arkadaş ile başlamak ise işi kolaylaştırıyor. Çünkü egzersiz olarak atılan kahkaha, arkadaşınızla göz göze gelmeniz ile bir anda gerçek bir kahkaha dizisi halini alıyor. Dizi kahkaha atmak ise gülmenin tüm faydalarından yararlanmak anlamına geliyor. Çünkü araştırmalara göre kahkahanın tüm faydalarından yararlanmak için 20 dakika aralıksız kahkaha atmak gerekiyor.

Strese kahkahayla veda

Diyafram yoluyla nefes alınıp verildiğinde stresi uyaran sempatik sinir sistemi devreden çıkarılıyor ve hücrelere daha fazla oksijen gidiyor. Böylece kişinin enerjisi artıyor. Sosyal hayata daha fazla katılıyor.

Kahkaha yogasının faydaları
• Ortada bir neden yokken gülebilmek mümkün göründüğünde, en ağır sorunlar bile sükunet ve olumlu düşüncelerle karşılanabilir hale geliyor. Yani kahkaha attıkça dünyaya pembe gözlüklerle bakan, daha olumlu kişilere dönüşüyoruz. Kahkaha atmak ayrıca bastırılmış duyguların dışa vurumunu sağlıyor ki, bu da kişinin deşarj olması anlamına geliyor.
• Ayrıca gülmenin bağışıklık sistemini güçlendirerek yüksek tansiyonu düşürdüğü de biliniyor. Gülerken sadece gözler ve tükürükte bulunan ve bağışıklık sisteminin esas unsurlarından olan lizozom enziminin salgılanması önemli oranda artıyor.
• Sürekli gülümseyen ve etrafa neşeli kahkahalar atan kadın, karşı cins tarafından da çekici bulunuyor. Güzellik uzmanları gülümsemenin ve bol kahkaha atmanın yaşlanma sürecini yavaşlattığında hemfikir. Uzun yıllar genç ve güzel görünmek için bol bol kahkaha atmak uzmanların önerileri arasında. Çünkü gülmek, ‘platisma’ kasını hareket ettiriyor ve dekolte
bölgesinde vibrasyon etkisi yaratarak kan akışını arttırıyor. Sonuçta genç görünen bir cilde sahip etrafa pozitif elektrik yayan, sempatik ve çekici bir kadın karşımıza çıkıyor.
• Grup halinde gülmek ekip ruhunu canlandırıyor, insanlar arasındaki ‘biz’ duygusunu geliştiriyor ve grup içindeki üretimi artırıyor. Bu nedenle kahkaha yogasını ofis arkadaşları ya da iletişim sorunu yaşanan aile bireyleriyle yapmak çok faydalı.Dertsiz insan var mıdır bilinmez. Ancak dertlerini bir kahkaha ile bertaraf edemeyecek insan kesinlikle yok. Araştırmalara göre, katıla katıla 20 dakika gu¨lmenin psikolojik olduğu kadar pek çok olumlu fizyolojik etkisi bulunuyor. İşte bu yüzden tüm dünyada gülme kulüpleri ve kahkaha yogası eğitimi hızla yayılan yeni bir trend.

Peki siz şöyle yeri göğü inleten bir kahkahayı en son ne zaman attınız? Basit bir kahkahanın vücudumuzda ve beynimizde gerçekleştirdiği etki küçük bir mucize gibi. Araştırmalarla sabitlenen bu durum tüm dünyada kahkaha konusunda kurslar açılmasına, eğitimler verilmesine ve kahkaha kulüpleri kurulmasına neden olmuş durumda… Örneğin, Hindistan’da yaklaşık 400 kahkaha kulübü bulunuyor. Kahkahanın da eğitimi mi olurmuş demeyin. İçimizden kahkaha atmak gelmese bile doğru teknikleri öğrenerek attığımız kahkaha beynimiz tarafından gerçeğinden ayırt edilemiyor ve kişinin kahkahanın tüm faydalarından yararlanmasını sağlıyor.