Sanatçı sofralarından tarifler…

Picasso’nun, Rossini’nin, Balzac’ın yemeklerini pişirmeye ne dersiniz?

Mürsel Çavuş

Mürsel Çavuş


Sanatçı sofralarından tarifler…

Bu yıl beni en çok heyecanlandıran kitaplardan biri Oğlak Yayınları’ndan yeni çıkan “Sanatçı Sofraları” oldu. Düşünün, sevdiğiniz bir sanatçı olduğunda onun hayatındaki bazı detayları bilmek istemez misiniz yada mutfağında pişen yemekleri sofranızda bulmak? 

Kitabın yazarı Sevim Gökyıldız, Mutfak Dostları Derneği’nden ve Gusto Dergisi yazı işlerinde birlikte çalıştığımız yakın bir dostum. Kitabı nasıl titizlikle hazırladığına bizzat şahit oldum. Sevim Hanım müthiş bir araştırmacı, Fransızca kaynaklardan sanatçıların yaşamlarını ve yeme alışkanlıklarını araştırdı, bununla da kalmadı, onlara özgü tariflere de kitabında yer verdi. 

Agatha Christie’nin beş çayı 
Agatha Christie kitaplarını çok severim, kitaplarından İngiliz yeme alışkanlıkları hakkında hep fikir sahibi oldum. Christie çocukken tatillerini yanında geçirdiği halasının evindeki reçellere, kurutulmuş meyvelere, çaylara da romanlarına yer vermiş. Zaten küçük yaşta yazdığı öyküleri reddedildiğinde yaşadığı moral bozukluğunu kremalar, puding yiyerek atlatmış. Agatha Christie’nin en düşkün olduğu çay saati atıştırmalıklarından bazıları kitapta tarifleri ile yer alıyor; somonlu börek, Yorkshire keki, tatlı ekmek, İtalyan usulü enginar kızartması gibi… 

Sanatçı sofralarından tarifler… - Resim : 1


Balzac’ın sofrası
Sevim Hanım’a göre Honore de Balzac Fransız edebiyatının en hızlı yazan ve yaşayan yazarı olmasına rağmen bohem görüntüsünün ardında rafine zevkler gizleyen bir edebiyatçıydı. Sevim Hanım Balzac’ın sofrasından malzemelerini kolayca bulabileceğimiz ve zahmetsizce hazırlanabilecek sıcak şarap, Pampadour Usulü kuşkonmaz, Val de Loire kurabiyesine, keçi peynirli tarta yer vermiş. 

Renoir tarifleri
Mutluluğun ressamı olarak bilinen Pierre Auguste Renoir dostu Monet gibi resme düşkün olduğu kadar yemeğe de meraklıymış. Zaten resimlerinde Fransızların neşeli pikniklerini, kırlarda kurulan masaları bolca görürsünüz. Mutfağında yemek pişiren kadınları tablolarıyla ölümsüzleştiren Renoir, Marsilya usulü balık çorbası Bouillabaisse için Marsilya’dan ıstakoz, kaya balıkları ve taze rezene getirtmek için Lyon garına gitmeye üşenmezmiş. Pot-au-fue favori yemekleri arasında… Kitapta ise bahçe türlüsü, altın çağ kedidilli pasta, Crecy çorbası, incirli tart, Bisque balık çorbası tarifi var. 

Dumas zarafeti 
Kitap sadece tarifler üzerine kurulu değil elbette… Ziyafetler, dönemin yeme alışkanlıkları, servis alışkanlıkları da var. Alexandre Dumas için şöyle bir anekdottan bahsediyor Sevim Gökyıldız, “Dantel masa örtüsü üzerinde, zarif Limoges porselen tabakta bir dilim çilekli turta, gümüş çatal bıçağıyla aynı porselen takımın devamı bir fincan kahve, ağzı sulandıran, ince zevkli bir damak keyif köşesi…” Sevim Hanım tabii ki kolay pişirebileceğimiz bir iki özel Dumas tarifi vermeyi de ihmal etmemiş; fırında dana ciğeri, Savoy Bisküvisi, bütün lahana dolması, bal kabağı çorbası…


Sanatçı sofralarından tarifler… - Resim : 2


…ve sanatçılardan özel tarifler
Kitapta Collette’in kiraz çorbası, Cezanne’ın mantarlı omleti, Henri de Toulouse Lautrec’in soğan dolması, Picasso’nun Eskabeş usulü sardalyası, Rossini’nin Ricotta-Emmenthal peynirli kanelonisi, Monet’nin beyaz şarap soslu dil bağlı, George Sand’ın kestane püresi, Marcel Proust’un madlenleri var. 
Ben Rudolf restoranın sahibi Rudolf Van Nunen’in elinden Rossini’nin Giyom Tell tartını yedim. Badem hamuru ile hazırlanmıştı ve hayatımda yediğim en lezzetli tatlı olduğunu rahatlıkla iddia edebilirim. 
Bu kitaptaki tarifler kesinlikle sofralarınızı şenlendirecek!