Hünkar beğendi tarifi nasıl yapılır? Hünkar beğendi adı nereden geliyor?

Hazırlanışı uzun gibi görünen fakat bir o kadar da pratik olan bir akşam yemeği hünkar beğendi yapmaya ne dersiniz? Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan bu tarif lezzetli sofraların ana yemeği. Peki hünkar beğendi nasıl yapılır? Adım adım tüm püf noktalarıyla hünkar beğendi tarifi...

KAÇ KİŞİLİK

6 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

30 dakika

KALORİ

400

Hünkar beğendi yemeği Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen lezzetler arasında. Peki, neden Hünkar beğendi deniyor? Bu konuda bazı rivayetler var. Bir rivayete göre Sultan 4’üncü Murat için 17’nci yüzyıl başlarında ilk kez Bursalı bir aşçı tarafından pişirildi. Bir diğer rivayete göre ise 1869’da Abdülaziz döneminde İstanbul’u ziyaret eden üçüncü Napolyon’un eşi İmparatoriçe Eugenie onuruna özel olarak hazırlanmıştı. 

 

Beğendi için gerekli malzemeler

  • 4 adet közlenmiş patlıcan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı kadar süt
  • ½ su bardağı rendelenmiş kaşar
  • Tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Arzuya göre muskat rendesi

Et sote için gerekli malzemeler

  • 400 gr kuşbaşı et
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 3- 4 diş sarımsak
  • 2-3 adet sivri biber
  • Domates salçası
  • Tuz

Hünkar beğendi tarifi adım adım yapılışı

1 Etleri kısık ateşte suyunu salıp geri çekene kadar pişirin. Yumuşayınca biraz sıvıyağ ekleyin.
2 Etin üzerine yemeklik doğranmış soğanı ve ince kıyılmış sarımsakları ekleyin.
3 Soğanlar da iyice kavrulduktan sonra doğranmış sivri biberleri, onlar da bir müddet kavrulduktan sonra doğranmış veya rendelenmiş domatesleri ekleyip kavurun.
4 En son salçayı, tuzu ve karabiberi ilave edin.
5 Üzerini geçecek kadar su ilave ederek pişirin.
6 Beğendi için de önce beşamel sos hazırlayın.
7 Birkaç yemek kaşığı tereyağında unu kavurun.
8 Un güzel bir koku verince küp küp doğradığınız köz patlıcanları ve tuzu da ilave edip karıştırın.
9 Biraz kavrulduktan sonra üzerine soğuk sütü ve rendelenmiş kaşarı ilave edin.
10 Beşamel sosa biraz muskat rendesi ilave edin. Beğendinin kıvamına göre biraz daha süt ekleyebilirsiniz.
11 Tabağa önce bir miktar patlıcan beğendi, üzerine de hazırladığınız et soteden koyarak servis edin.
12 Hünkar beğendi hazır. Afiyet olsun.

PÜF NOKTASI

Tarım Orman Bakanlığı'nın dergisinde Hünkar beğendi için oldukça iyi bir püf noktası önerisi var: Izgara ya da ocak üzerinde özel köz aparatında pişirdiğiniz patlıcanları, kısa süre karton ya da naylon bir poşette bekletin. Terleyen kabuklarını kolaylıkla soyun. Beğendi yapımında soğuk süt kullanın, sütü kavrulan un karışımına azar azar ekleyin.