Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması nasıl yapılır? Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması tarifi

Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması sofraları süsleyen lezzetler arasında başlarda geliyor. Zeytinyağlı kuru biber, kabak veya patlıcan dolmaları ekşili dolma diye bilinir. Siz de bu tarifi denemek isterseniz malzemeler ve adım adım yapılışı hemen aşağıda…

KAÇ KİŞİLİK

5 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

45 dakika

KALORİ

80

Güneydoğu Anadolu Mutfağı'nın en vazgeçilmez, en lezzetli ve en pratik yemeklerinden biri olan kuru patlıcan dolması zeytinyağlı ve etli seçenekleriyle de göz dolduruyor. Ağır ve yapımı zor gibi görünse de patlıcanların içini oyma gibi bir uğraşla vakit harcamayacağınız için oldukça kolay bir tarif. Bazı yörelerde ekşili dolma olarak da bilinen kuru patlıcan dolması adını sumak ekşisinden almaktadır. İşte zeytinyağlı kuru patlıcan dolması için gerekli malzemeler ve adım adım tarifi…

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması için Malzemeler

  • 25 kurutulmuş patlıcan (dolmalık)
  • 4-5 soğan
  • 3 baş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Karabiber
  • Kırmızıbiber
  • Yenibahar
  • Tuz
  • 2 limonun suyu
  • Yeterince su

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi adım adım yapılışı

1 Kuru patlıcanları geceden kaynar suya ekleyip çatal geçecek şekilde haşlayın
2 Kuru patlıcanları geceden kaynar suya ekleyip çatal geçecek şekilde haşlayın
3 Salçaları ekleyip karıştırın.
4 Yıkanmış pirinci ilave edin.
5 2 bardak sıcak su, baharat, tuz ve şekeri ekleyip suyu çekene kadar pişirin.
6 Hazırladığınız harcı patlıcanların içine üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun.
7 Dolmaların ağız kısmı diğerinin alt kısmına gelecek şekilde tencereye dizin.
8 Üzerine hafifçe tuz serpin.
9 Dolmaların üzerini geçecek şekilde kaynar su ekleyip 20 dakika pişirin.
10 Limon suyu ekleyip 10 dakika daha pişirin. Ilık olarak servis yapın.