Bitter çikolata ve sütlü çikolata: Hangisi daha iyi?

'Çikolata olmadan yaşayamam ama sağlık için hangisinin daha iyi olduğundan emin değilim' mi diyorsunuz? İşte karar vermenize yardımcı olması için bu çikolatalar hakkında bilmeniz gerekenler...

Bitter çikolata ve sütlü çikolata: Hangisi daha iyi?

Çikolata sadece tadıyla değil, sunduğu birçok sağlık faydasıyla da ünlüdür. Peki çikolatanın her türü sağlıklı mıdır? Bitter çikolata ile sütlü çikolatayı karşılaştırırken, her ikisi de farklı malzemelerden yapılmıştır ve kendi artıları ve eksileri vardır. Bitter çikolata, daha yüksek kakao içeriğiyle antioksidanlara ve potansiyel kardiyovasküler faydalara sahiptir. Öte yandan sütlü çikolata hala lezzetli olmasına rağmen daha fazla şeker ve yağ içerir. Hangisinin diğerinden daha sağlıklı olduğunu bulalım.

Bitter çikolatanın sağlığa faydaları nelerdir?

Bitter çikolata esas olarak yüksek kakao içeriğinden (yüzde 70 veya daha fazla) oluşur ve potansiyel sağlık faydalarıyla ünlüdür. Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Divya Gopal, “Tatlı muadillerinin aksine, bitter çikolata, ona hafif acı bir tat veren kakao içerir. Vücuttaki oksidatif stresle mücadeleye, inflamasyonu azaltmaya ve kalp hastalığı ve bazı kanserler gibi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.

Bitter çikolata ve sütlü çikolata: Hangisi daha iyi? - Resim : 1

İşte aşırıya kaçmadan bitter çikolata tüketmenin sağlık açısından 5 faydası:

1. Kalp sağlığını destekler

Bitter çikolataların çoğu, daha düşük kalp hastalığı riskiyle ilişkili olan flavonoidler bakımından zengindir. Amerikan Kalp Derneği tarafından 2017 yılında yayınlanan bir araştırma, bitter çikolata ve kakao yemenin, özellikle aşırı kilolu veya obez kişilerde "kötü" LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğunu buldu.

2. Bilişsel işlevi geliştirir

Bitter çikolatadaki flavonoidler nöroprotektif etkilere sahip olabilir, bilişsel işlevleri iyileştirebilir ve yaşa bağlı bilişsel gerileme riskini azaltabilir.

3. Ruh halinizi iyileştirir

Bitter çikolata, endorfin ve serotonin üretimini uyarabilen, mutluluk ve refah duygularını teşvik eden bileşikler içerir. Kaygıyı ve sinirliliği bile hafifletebilir.

4. Antioksidanlar içerir

Bitter çikolatadaki antioksidanlar vücuttaki serbest radikalleri nötralize etmeye, hücreleri hasara karşı korumaya ve oksidatif strese bağlı hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.

5. Kilo kontrolünde avantajı vardır

Gopal, "Bitter çikolatanın şeker içeriği daha düşük ve potansiyel olarak doyurucu bir etkiye sahip, bu da kilo verme ve yönetim yolculuğunda bir avantaj olabilir" diye açıklıyor.

Bitter çikolatanın bu faydalarından ancak ölçülü tükettiğinizde yararlanabilirsiniz. Bitter çikolatanın aşırı tüketimi, artan idrara çıkma, uykusuzluk, cilt alerjileri, hazımsızlık ve baş ağrıları gibi çeşitli yan etkilere neden olabilir.

SÜTLÜ ÇİKOLATA SAĞLIKLI MI?

Sütlü çikolata, kakao katıları, kakao yağı, şeker ve süt katılarının nefis bir birleşimidir. İnsanlar onu zengin, kremsi ve tatlı tadı nedeniyle seviyorlar. Tüm çikolatalar gibi sütlü çikolata da endorfin ve serotonin salınımını uyaran, potansiyel olarak ruh halini iyileştiren ve stres seviyelerini azaltan bileşikler içerir. Sütlü çikolata az miktarda kalsiyum, fosfor ve magnezyum içerir.

sütlü çikolata

Sütlü çikolata daha yüksek şeker ve yağ içeriğiyle paketlendiğinden bitter çikolatayla aynı düzeyde fayda sağlayamaz. Ancak yine de dengeli beslenmenin bir parçası olarak ölçülü olarak tadını çıkarabilirsiniz.

Bitter çikolata vs sütlü çikolata: Hangisi daha iyi?

Bu çikolataların her ikisi de farklı tat ve aromalar sunmakta ve farklı içerik ve miktarlarda içermektedir. İşte her iki çikolata arasındaki fark:

1. Kakao

Her ikisinde de bulunan kakao, sağlık açısından potansiyel faydaları olan flavonoidler ve antioksidanlar içerir. Bitter çikolata tipik olarak sütlü çikolataya göre daha yüksek kakao içeriği ve daha az şeker içerir.

2. Süt

Sütlü çikolataya eklenen bu kremsi katkı, onun tatlılığına ve pürüzsüz dokusuna katkıda bulunur. Ancak kakao içeriğini seyrelterek besin değerini düşürür.

3. Şeker

Besinsel farklılıklar açısından, bitter çikolata sütlü çikolataya kıyasla tipik olarak daha fazla antioksidan ve daha az şeker ve yağ içerir.

4. Laktoz İntoleransı

Laktoz intoleransı olan kişiler sütlü çikolata tükettikten sonra sütteki katı maddelerin varlığı nedeniyle rahatsızlık veya sindirim sorunları yaşayabilirler. Oysa bitter çikolata tipik olarak süt ürünleri içermez.

5. Yoğun kalorili

Kakao yağı ve süt katılarından elde edilen yüksek yağ içeriği nedeniyle sütlü çikolatanın kalorisi yoğundur ve dengeli bir beslenmenin parçası olarak ölçülü olarak tüketilmelidir. Öte yandan bitter çikolata genellikle daha az kalori içerir.

Peki hangi çikolata daha sağlıklı: bitter mi yoksa sütlü mü?

Gopal'a göre, "Antioksidanlar içeren ve kalp sağlığını iyileştirmek gibi potansiyel sağlık yararları sunan daha yüksek kakao içeriği nedeniyle, bitter çikolata genellikle sütlü çikolatadan daha sağlıklı kabul edilir." Sütlü çikolataya göre daha az şeker içerir ve daha az kaloriye sahip olabilir.