Sporcu beslenmesi

Spor sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı. Ancak sadece spor yapmak yetmiyor, beslenmeye de dikkat etmek gerekiyor. Peki spor yapan kişiler nasıl beslenmeli? Sporcu beslenmesi nedir? Sporcu beslenmesi nasıl olmalıdır?

Sporcu beslenmesi

Sporcular tam olarak ne yer, ne içer, nelerden uzak dururlar? Hangi öğünlerde ne tüketmeyi tercih ederler? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık...

Futbol, basketbol, voleybol, tenis, yüzme, koşu, fitness gibi birçok spor dalı ve bu bu sporları yapan binlerce profesyonel sporcu var. Bu sporcuların formlarını korumak ve yaptıkları sporda iyi performans gösterebilmeleri için beslenmelerine de azami dikkat etmeleri gerekiyor. Tıpkı sıradan bir kişinin bile örneğin fitness yapmadan önce ve sonra yediklerine dikkat ettiği gibi...

Sporcu beslenmesini bu yüzden iç ana başlıkta değerlendirmek mümkün: Spor öncesi beslenme, spor esnasında beslenme ve spor sonrası beslenme. Sporcular veya amatör sporcular (fitness, yürüyüş, koşu yapanlar) yediklerine mutlaka dikkat etmeli çünkü doğru beslenme aynı zamanda sporda başarıyı da getiren bir faktör. Profesyonel seviyede spor yapan bir kişi ile amatör bir sporcunun beslenmesi elbette aynı olmayacaktır. Yapılan spor dalına ve antrenman şekline ve yoğunluğuna göre beslenme şekilleri de farklılık gösterir. Peki sporcu beslenmesi nasıl olmalıdır?

Sporcu nasıl beslenmeli?
Katkı maddesi içeren besinlerden uzak durmak: Öncelikle kötü beslenme alışkanlıkları mutlaka bir kenara bırakılmalı. Yağ oluşumunu en az seviyeye indirebilmek için katkı maddelerinin kullanıldığı hazır yemekler ve fastfood tarzı beslenmeden uzak durulmalı. Hazır gıdaların içerisinde bulunan katkı maddeleri, vücutta yağ oluşumuna neden olurken, halsizlik, yorgunluk gibi belirtilere de neden olur. 

Organik besinler tüketilmeli: Olabildiğince organik ve doğal gıdalar tercih edilmeli.

İstikrarlı olmak: Yemek konusunda disiplinli ve istikrarlı olunnmalı. Yasak olan besinlere karşı bir parçadan bir şey olmaz denmemeli. 

Öğünleri antrenman yoğunluğuna göre belirlemek: Yapılacak testler ve ölçümler doğrultusunda vücudun yağ, kas oranlarına bakılmalı ve buna uygun bir antrenman ve beslenme programı belirlenmeli. Sporcu beslenmesi programı ile listede yer alan besinleri araştırarak hangi besin ne vitamini içerir bunların bilgisine sahip olunmalı.

Protein tozu veya ilaçlara asla yer vermeyin: Destek ilaçlarından uzak durulmalı.

Lif ve protein değeri yüksek besinleri listenizde tutun: Lif ve protein değeri yüksek besinler tüketilmeli. Sporcu beslenmesinde en önemli konulardan biri de kastır. Kasların doğru çalışması ve gelişmesi açısından aminoasit değeri yüksek olan besinler tüketilmeli. Yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalardan uzak durulmalı.

Sporcu neyle beslenir?
Sporcular profesyonel ya da amatör fark etmez beslenmelerinde mutlaka sebzelere yer vermeli. Aşırı yağlı, şekerli, unlu ve tuzlu gıdalardan uzak durmalı her gün protein tüketmeli. Havuç, brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası gibi sebzelere beslenme programlarında mutlaka yer vermeli.

Günlük örnek sporcu menüsü
Sabah kahvaltısında; yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık, ballı yoğurt ve meyve suyu.
Öğlen; makarna, ızgara et, yoğurt ve salata, maden suyu ve komposto.
Ara öğünde; çay ve meyve.
Akşam yemeğinde; çorba, sebze, ızgara balık veya tavuk, salata ve sütlü tatlı .


Trambolin ne işe yarar? Ne kadar zayıflatır? TIKLAYIN