vajina kararması

Vajina kararması neden olur? Sebepleri neler? Nasıl geçer? Özellikle internette yanıtı sık sık aranan bu soruyu bir uzmana sorduk. Vajina kararmasının nedenlerini anlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer, vajina kararması nasıl geçer? sorusuna da yanıt verdi.

VAJİNA NEDEN KARARIR?

Öncelikle vajina neden kararır? Vajina kararması neden olur? Sönmezer nedenlerini şöyle anlatıyor:

  • Ciltte bulunan ve melanin pigmenti salgılayan melanosit hücreleri cildin koyulaşmasına ve kararmasına neden olur. Kararmanın nedenleri iç veya dış faktörlere bağlı olabilmektedir. İç faktörlere bakacak olursak; kadının vücudunda ergenlik dönemi ve gebelik süreci gibi hormonal değişimlerin meydana geldiği dönemlerde, salgılanan östrojen hormonunun artmasına bağlı olarak genital bölgede kararma meydana gelmektedir.
  • Gebelik sürecinde, tüm vücut içinde bir canlıyı büyütmek için uygun koşulları ve ortamı hazırlamak amacıyla büyük bir değişim içine girmektedir. Kadının bu dönemde vücudunda yaşanan hormonal değişimler, farklı birçok değişimi beraberinde getirirken, vajina bölgesinde meydana gelen kararmalar da bunlardan biridir.
  • Gebeliktekine benzer şekilde polikistik over hastalarında da normal dışı işleyen hormonal döngüler ve uzun süreli östrojen maruziyeti nedeniyle genital bölge kararmaları daha sık görülmektedir.
  • Dış faktörlere bağlı genital bölge kararmasının nedeni ise çoğunlukla tahrişlerdir. Oldukça hassas bir yapıya sahip olan vajina bölgesindeki kıllarının alınması için yapılan her türlü epilasyon yöntemi, bölgede tahrişi tetikleyerek vajina bölgesinde kalıcı renk koyuluklarına yol açabilmektedir.
  • Bunun yanı sıra; giyilen dar kıyafetler, genital bölgede oluşan batık ya da sivilce tarzı lezyonlarla aşırı oynanması, doğum kontrol hapları ve güneşlenme de vajinanın koyulaşmasına neden olabilen diğer nedenlerdir.
  • Genital bölgenin kararmasına sebep olan temel faktör ciltteki renk pigmentleri ile alakalıdır. Güneş altında uzun süreli kalma ya da uzun süreli güneşlenme sonucunda bütün cilt olumsuz etkileneceği gibi genital bölge de güneş ışınlarının olumsuz etkilerine maruz kalacak ve melanin hücrelerinin artması sonucu kararmalar meydana gelecektir.
  • Gebeliğin önlenmesi için kullanılan doğum kontrol hapları da içerdiği östrojenle kadın vücudunda hormon dengesini değiştirerek genital bölgede kararmaya yol açmaktadır.
  •  Yaşın ilerlemesiyle birlikte cilt yapısındaki ve hormonlardaki değişimler, vajina bölgesinde kararmaları da beraberinde getirmektedir.




VAJİNA KARARMASI NASIL GEÇER?

Peki, vajina kararması nasıl geçer? Sönmez bu soruyu şöyle yanıtlıyor: Genital bölgenin koyu olması, kadınların estetik açıdan hoş bulmadığı bir durum olmakla birlikte özgüven problemleri gibi psikolojik birtakım problemlere de neden olmaktadır.
Kadınlar bu durum oluşmadan önce, genital bölge hijyenine özen göstererek, pamuklu ve hava geçiren iç çamaşırları kullanarak ve iç çamaşırını düzenli değiştirerek kendilerince önlemler alabilirler fakat bu önlemlerin hali hazırda rengi kararan vajina bölgesine herhangi bir etkisi olmayacaktır. Bu nedenle vajinada kararma oluştuysa bunu çözecek yöntemlere yönelmek gerekmektedir. Vajina beyazlatma tedavisi bu açıdan etkili çözümler sunmaktadır.

Lazerle Vajina Beyazlatma

Vajinadaki renk koyuluklarına ve kararlamalarına karşı lazer tedavisi uygulamasının yapılabildiğini belirten Sönmezer, ameliyat gerektirmeyen estetik uygulamalarından biri olan vajina beyazlatma işleminin ağrısız basit bir işlem olduğunu söylüyor.

Peki, uygulama nasıl yapılıyor? "Lazer ile genital bölge beyazlatma işlemi sırasında, lazer ışınları bölgenin deri altındaki renk pigmenti hücrelerini parçalayarak, koyulaşmaya neden olan melanin pigmenti hücrelerini yok eder ve cildin yenilenmesi sağlar. Böylece bölgenin rengi açılır ve bölgedeki renk kararması yok olur. Bu işlem sırasında cilde, peeling (soyma işlemi) de uygulanmakta ve genital bölgede oluşan koyu renklerle beraber çeşitli sebeplerden oluşan kalınlaşma veya çukurluklar da büyük oranda ortadan kalkar. Seans sayısı kararmanın yoğunluğuna göre değişiklik gösterse de ilk seansta bile renkte belirgin bir açılma görülür. Lazer tedavisi sonrası oluşan açılma yeni bir kararma nedeni olmadığı sürece kalıcıdır"

Mezoterapi ile Beyazlatma

Tek başına veya lazerle kombine olarak kullanılan bu yöntemde cildin melanosit içeren dermis tabakasının tabanına bu hücreleri parçalayan ve yeni melanosit oluşumunu engelleyen meyve asitleri, vitaminler, aminoasitler ve arbutin gibi maddeler enjekte edilir. Tıpkı yüz cildinde olduğu gibi tekrarlayan seanslarla koyulaşan yerlerde belirgin bir renk açılması sağlanır. Yapılan işlem yeniden kararmaya yol açacak bir neden oluşmadığı sürece kalıcıdır.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

 

 

 

 

a'dan z'ye seks ve cinsel terimler sözlüğü