Alinazik tarifi nasıl yapılır?

Gaziantep yöresinin sevilen lezzetlerinden Alinazik yemeğinin kökeni Osmanlıya kadar dayanır. Hem patlıcanla hem de salça ile yapılan Ali Nazik mükemmel bir tat oluşturuyor. Peki Ali Nazik nasıl yapılır? İşte Alinazik tarifi için gerekli malzemeler ve yapılış aşamaları

KAÇ KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

25 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

40 dakika

KALORİ

400

Beğendi için gerekli malzemeler

  • 180 gram süzme yoğurt
  • 3 adet köz patlıcan
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz

Kıyma harcı için

  • 250 gram orta yağlı kıyma
  • 1 adet yeşil çarliston biber
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1/2 adet kuru soğan
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 50 gram sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için

  • 1/4 demet maydanoz

Alinazik tarifi adım adım yapılışı

1 Patlıcanlar bıçak veya çatal yardımıyla birkaç yerinden delinir ve fırın ya da ocakta iyice yumuşayana dek közlenir.
2 Yumuşayan patlıcanlar bir kaba alınır ve rahat soyulabilmesi için üzeri örtülüp terletilir.
3 5 dakika sonrasında patlıcanlar soyulur ve bir bardağın alt kısmıyla ezilir. Ezilen patlıcanlar rendelenmiş sarımsak, süzme yoğurt ve damak zevkine göre tuzla karıştırılıp kenara alınır.
4 Ocaktaki tavaya sıvıyağ eklenir ve ısındığında kıyma ilave edilip kavrulur.
5 Kıyma renk aldığında ve suyunu çektiğinde ince yemeklik doğranmış soğanlar ilave edilir.
6 Soğanlar yumuşadığında yine ince yemeklik doğranmış biberler ilave edilir.
7 Biberler de kavrulup özdeşleştiğinde salça, tuz ve karabiber eklenir, salçanın kokusu çıkana dek karıştırarak kavrulur, hafif sulu bir kıvamda bırakılır ve kenara alınır.
8 Yoğurtlu karışım bir tabağa alınır ve üzerine kıymalı karışım ilave edilir. Son olarak ince kıyılmış maydanozlar da kıymanın üzerine serpilir ve servis edilir. Afiyet olsun.