Evde salep (sahlep) nasıl yapılır? Salep tarifi, malzemeleri ve yapılışı

Kış mevsimlerinin vazgeçilmezi salepin (sahlep) tarihçesi oldukça eski zamanlara dayanıyor. Peki, kışın sıcak tutmasıyla bilinen salep evde nasıl yapılır? İşte evde salep tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamaları...

KAÇ KİŞİLİK

3 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

3 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

10 dakika

KALORİ

50

Tarçın katılarak içilen salep kış aylarının da vazgeçilmez içeceklerinden. Bazı kaynaklara Rivayetlere salepin ilk kullanımının Hitit dönemine denk geldiği ve bunun da dondurmada olduğu belirtiliyor. Salep, Osmanlı zamanında saray doktorlarının  tıbbi reçetelerinde de yer alıyordu. Bazı orkide türlerinin kökleri (soğanları) ile üretilebiliyor.  Kışın sıcaklık hissi veren salep aynı zamanda protein, A vitamini - C vitamini, demir ve potasyum bakımından da zengin. Bu tarifimizde salep tarifi için gerekli malzemeleri ve tarifin yapım aşamalarını bulabilirsiniz.  (Evde kaşar peyniri nasıl yapılır? başlıklı yazı da ilginizi çekebilir)

Sahlep tarifi için gerekli malzemeler

  • 600 ml süt
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı sahlep
  • Toz tarçın

SALEP HAKKINDA

Salepin anlamı Türk Dil Kurumu'nda şöyle yer alır: 1-Salepgillerin tek köklü, yumrulu, salkımlı veya başak çiçekli olan örnek bitkisi (Orchis). 2- Bu tozun, şekerli süt veya su ile kaynatılmasıyla yapılan sıcak içecek:

Sahlep tarifi adım adım yapılışı

1 Süt, sahlep ve şeker ocağa alınır ve kıvam alana, şeker eriyene kadar pişirilir.
2 Tarçın serpilerek servis edilir.

PÜF NOKTASI

Sahlebin altı çok hızlı tutar bu sebeple sık sık karıştırarak pişirin. Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. İsterseniz vanilin koyarak aromasını arttırabilirsiniz.