Bu senin hayatın

‘As Time Goes By’ Isabella Ivanova ile sözsüz başlayabilir, sonra da Frank Sinatra’nın sesinden keyfin doruklarına çıkmanı tavsiye ederim.

Ceyda Düvenci

Ceyda Düvenci


Bu senin hayatın

Kocaman bir yılı daha bitirdik. ‘Daha dün başlamıştık 2018’i yaşamaya, hazır değilim 2019’a’ dediğini duyar gibiyim. haklısın. Ben de aynı düşünüyorum. En basit bir detayı düşünecek olursan geçen sene bu zamanlar sana ilk satırlarımı yazmaya başlamıştım. Merhaba demiştim sana Elele dergisinin sayfalarından. Baksana bir yıl olmuş. Bu bile inanılmaz. Sanki dün gibi. 12 ay 365 gün 24 saatten 8760 saati tükettik. Düşününce aklında kalan kaç saatin var acaba? Gözünün önüne gelen kaç günün? ‘Keşke’lerin var mı ya da ‘iyi ki’lerin? Çok büyük değişimler yaşamış olabilirsin. Seni gerçek sen haline dönüştürmüş deneyimler geçmiş olabilir hayatından. Her ne yaşandıysa teşekkür edip devam etme zamanıdır aslında ama bir küçük yıl bilançosu ve yeni yıla minik sesleniş satırları da iyi gelebilir.

“HAYAT ONDAN NE BEKLEDİĞİMİZE KARAR VERDİĞİMİZDE BAŞLAR” demiş Rafael Martin Del Campo. Çok da güzel demiş. Bunu duyduğum günden beri beklentilerimi dile getirirken de diyebiliriz, dikkatliyim. O yüzden sen de isteklerini iyi düşün derim. İlk yazımda 2017 Z raporu yazmıştım ve sebebini de; “Her yılın sonunda kendime bir Z  raporu yaparım (Z raporu aslında gün sonu hesap dökümü ama ben onu yıl sonu hesap dökümü gibi hayal ediyorum). Biten yılda bana iyi gelenler ve gidenler veya tam tersi iyi gelmeyenler ya da neler olmuş bitmiş hatırladığım kadarını düşünüp yeni yıl için hayal, hedef, niyet, beklenti listemi yaparım. Bana bu listenin iyi geldiğini ve bu sebeple motive olduğumu söylemeliyim. Sana da tavsiye edebilirim bunu” diyerek açıklamıştım. İşte şimdi de 2018 Z raporum karşında:

2018 Z raporum
❊ Bu sene çok sosyal aktivitelerde bulunduğum söylenemez. Ev kuşu olarak yaşadım desem yeridir.

❊ Eski deliksiz uzun uykulara hala hasretim. Bu sene hiç deliksiz uykum olmadı.

❊ Beslenmeme dikkat ettim, doğum kilolarımın çoğundan da kurtuldum. Buradan yan sayfamda yazan Sevgili Şeyda Coşkun’a çok teşekkür ederim.

❊ Çocuklarımla çalıştığım zamanlara oranla daha fazla zaman geçirmek bu sene de bana çok iyi geldi.

❊ Kendime şahane bir psikolog buldum, harika bir yolculuğa başladım onunla. Her seans beni daha iyi hissettiriyor. Hepinize tavsiye ederim; bence spor kadar önemli.

❊ Yogaya başladım ve nasıl iyi geldiğini sana anlatamam.

❊ İstediğim kadar olmasa da yine de hatırı sayılır sayıda kitap okudum.

❊ 2019 Melimelek ajandamı da hazırlayabildim.

❊ Balköpüğü kitabımın devamı için yeni yayınevi anlaşması yaptım. Dört kitaplık anlaşmamız var, bu sene çok çalışmam gerekecek ve tabii ki hemen ikinci ve üçüncü Balköpüğü kitabımızın hazırlıklarına başladık.

❊ Gelişim psikolojisi okumaya devam, sadece üniversitemi değiştirdim. İki senelik yerine dört senelik okumaya karar verip üniversitemi değiştirdim. Bu sene daha da sarıldım okuluma ve aynı zamanda yüksek lisans da okumaya başladım.

❊ Evimizi taşıdık ve yeni evimiz gerçekten bizi şifalandırdı.

❊ Bu sene de kenara para koymayı başardım. Tüm ekonomik denge bozukluklarına rağmen bunu yapabilmek kendimi iyi hissettirdi.

❊ Bunca koşturma arasında sevgilimle iki adet baş başa tatil yapabildik, ki bu bence büyük başarı.

❊ Yine bu sene de dostlarımla çok güzel zamanlar geçirdik. Her anımızın hakkını verdik.

❊ Çok güzel müzikler dinledim tüm sene boyunca, güzel belgeseller ve filmler izleme şansım da oldu.

❊ Sağlık kontrollerimi yaptırdım. Yaşım gereği (malumunuz 41 oldum ki 2019 itibarıyla 42 oluyorum) mamografimi ve check up’ımı yaptırdım.

❊ Televizyonda çok isteyerek bir dizi projesi yaptım, altı bölüm sürdü, üzüldüm ama yine de içinde yer almak büyük keyifti.

❊ Sunuculuk hayatım hızla devam ediyor. Televizyonda çok keyif aldığım bir sağlık programı sunuyorum.

❊ Güzellik adına da çok araştırıp sonunda kök hücre tedavisine karar kıldım.

❊ Cildime ve kendime bu sene çok iyi baktım, bu yüzden aferin bana.

❊ Kızım kendi kendine yürümeye başladı. Bu yılların koşuşturması ve emeğinin meyvesi şükür...

❊ Oğlum ayaklandı ve dillendi, evin altını üstüne getiriyor.

❊ Bu sene de sevgilime ve çocuklarıma bol bol ‘seni seviyorum’ dedim.

❊ Oğlum 1.5 yaşına gelirken anne olarak inat ettim ve hala emzirmeye devam ediyorum.

❊ Tabii ki en önemli gelişmeyi en sona bıraktım. Bu yıl ilk kez hayatımın aşkı canım eşimle hayatı paylaşmanın dışında iş hayatında da birlikteyiz. Bize bir tiyatro oyunu yazdı ve ikimiz kafa kafaya verdik, provalarımızı yaptık, oyunumuzu hazırladık. Yurt dışı turneleri ile ‘Hanım efendi’ oyunumuzu oynamaya başladık. Birlikte iş yapmanın keyfi de bir başkaymış. Bu yıl bu zevki de yaşamış oldum.

İşte Z raporum hatırladığım kadarıyla böyle. İyisiyle kötüsüyle bir yıl böyle bitti. Yüzümde gülümseme bırakıyor giderken. Ve tabii ki yeni umutlarım, hedeflerim, hayallerim avuçlarımda 2019’u bekliyorum. Umarım şahane bir yıl olur hepimiz için...

Yeni yılda görüşmek dileğiyle arkadaş, kendine iyi bak...

Sevgiyle

Melimelek 2019 hazır. Bu sene gerçekten bir sanat eseri ile karşındayım; çünkü kapak tasarımı bir ressamın elinden çıktı, iç çizimleri de kalemine çok güvendiğim illüstratör Şule Coşkun Balmumcu çizdi. Artık kitapçılardan da ulaşabileceksin Melimelek ajamdama. Sana şans getirmesi dileğiyle.

Bu senin hayatın. En sevdiğin şeyleri daha sık yap. beğenmediğin şeyleri değiştir. Yeteri kadar zamanın olmadığını düşünüyorsan daha az televizyon izle ya da telefonunla daha az vakit geçir. Geceleri telefonu sessize almak iyi bir başlangıç olabilir. Eğer hayatın aşkını arıyorsa, dur. Sen sevdiğin hayatı yaşamaya başladığında, sakinleştiğinde, kendin olduğunda o seni bulacaktır. Detaylarla uğraşmaktan ve her şeyi kafana takmaktan vazgeç. Üzülsen de, kafana taksan da takmasan da her şey olacağına varıyor. Hayat akışını izlemeye başladığında daha keyif alacaksın. İstediklerinin olmadığı zamanlardan az zaman sonra ‘iyi ki olmamış’ dediğin anların çokluğunu hatırla. Hayat aslında çok basit. Nefes almak ve sağlıkla yaşamak en önemlisi. Hissettiğin tüm duygular önemli, özel ve muhteşem. Yaşadığın her anın ama iyi ama kötü her anın tadını çıkartmayı dene. İyiler için bu çok kolay ama kötü anlar için zorlansan da dene. Kötü anlar seni gün ışığına çıkartacak bunu hiç unutma. Yediğin her yemeğin hakkını ver ve tadını çıkart. Ne yediğini fark et. Gerçek lezzetini duyumsa. Her lokma farklı lezzet barındırır; gerçekten fark edersen yeme şeklin değişecek. Aklını, kalbini ve kollarını insanlara ve tüm iyiliklere aç. Farklılıklarımızla daha özel ve güzeliz. İlk karşılaştığın insana hayallerini sor ve sonra da onu gerçekten dinle. Sabahları işe giderken karşılaştığın göz göze geldiğin insanlara gülümse, günaydın de. Daha sık seyahat et. Unutma kaybolmak kendini bulmaktır. Daha çok müzik dinle ve çok oku. Öğrenmekten asla vazgeçme. Bazı fırsatlar başımıza bir kez gelir, her fırsatı etraflıca düşün ve değerlendir. Sevdiklerinle sohbet ederken göz göze ol. Sadakat, empati, dürüstlük ve vicdan önemlidir; bu özelliklerinin değişmesine ya da yok olmasına asla izin verme. Hayat sevdiklerinden ve ürettiklerinden ibarettir. Dostlarınla hayatını paylaş, kendi istek ve dileklerin için yaşa ve üret. Başkaları için yaşama. Rüyalarının peşinden git ve tutkunu asla kaybetme. Hayatın için ne dilediğine dikkat et. Ve en en önemlisi kendini her şeyden herkesten çok sev...