İçinden gelen sesi dinle

Bu defa bir farklılık yapıp soruyla başlayacağım yazıma. En son ne zaman kendini; en en en derininden gelen sesini dinledin?

Ceyda Düvenci

Ceyda Düvenci


İçinden gelen sesi dinle

Tam da şu anda Roxette’ten Listen to Your Heart parçasını açabilirsin aslında. Bu soru dün gece aklıma geldi. Uykumun tam da ortasında rüyama şaşırıp uyandım. Normalde gördüğüm rüyaları hatırlamam ama hazır bu kadar etkilenmişken yazıvereyim dedim. Malum rüyalar önemli; notları tutulmalı, zamanı gelince bir bilene sorulur ya da zamanla kendi kendine anlamını anlatır sana. Neyse efendim, rüyamı yazdıktan sonra durdum ve her ne kadar ‘Hayat biz plan yaparken başımıza gelenlerden ibarettir’ cümlesine inansam da dayanamayıp yaptığım beş yıllık yeni hayat planımı düşündüm, gülümsedim. Kendimi huzurlu hissettim. Hayallerim beni mutlu ediyordu, aynı çatının altında çocuklarım ve sevdiceğimle huzurla uyuyorduk, sağlığımız yerindeydi... Kocaman gülümsedim ve kendi kendime “şükür”, dedim, “Her şeye şükür, iyi ki dinliyorum içimden gelen sesleri, ya dinlemeseydim ya da dinlemeyi hiç öğrenemeseydim...” İşte tam da o an kararımı verdim; bu ay sana  bunu yazmalı ve paylaşmalıyım diye. Kendini dinlemeyi bilemeyen ya da bilip de unutan tüm arkadaşlarımla paylaşmalıyım... Gözlerimi huzurla kapadım ve uyandıktan sonra hemen bilgisayarımın başına koştum.

Yakın bir zamanda farkındalık üzerine çeşitli eğitimler almaya başladım. Bu sebeple de evde birtakım ödevler yapıyorum. Farkındalık ödevlerim bana gerçekten iç sesimi dinlemeyi öğretiyor. Altını çizerek gerçekten yazıyorum çünkü dinlediğimizi zannettiğimiz ya da tam dinlemeye niyetlenip korktuğumuz fikirleri duymaya başlayınca üzerini örttüğümüz, geçiştirdiğimiz ya da bilinçaltımız yüzünden farkında olmadan yönünü değiştirdiğimiz, çoğu zaman da sesin söylediklerini yapmaya cesaret edemediğimizden dinlemekten vazgeçtiğimiz anlarımız olduğuna çok inanıyorum. En azından benim için uzun yıllar böyle oldu. O yüzden öğrenmeye çalıştığım gerçekten iç sesimizi dinleme sürecini seninle paylaşmak istiyorum. Kendimi gerçekten dinlemek için zamana ihtiyacım oluyor. Sessizlik en önemlisi; iç ve dış sessizlikten bahsediyorum, yani hem etraf sessiz olacak hem de beynim. Bu sebeple en uygun vakit ya uyanır uyanmaz ya da uykudan hemen önce olabiliyor. Tabii ki başlarda zihnim sessizliğe hiç izin vermedi. Hep düşünceler uçuştu, asla susmadı. Yeni başladığım yoga dersleri ve farkındalık kurslarımdaki meditasyonlar sayesinde artık zihnim konuşmaya başladığında tepki vermeden ya da susturmaya çalışmadan sadece dinlemeyi ya da dikkatimi nefesime yönlendirerek seslerin susmasına izin vermeyi ufak ufak da olsa öğrenmeye başladım. Bu sebeple de iki defa gerçekten iç sesimi duymayı başardığımı söyleyebilirim sana ve onu dinledim. Gerçekten ne yapmak istediğini. Nelerle mutlu olduğunu. Nerede olmak istediğini dinledim. Sonuç çok netti ve cesaretle kolları sıvadım.

Üniversite sınavına hazırlanıyorum...
Çok şaşırtıcı gelmedi umarım. Evet, dört yıllık psikoloji okumak için üniversite sınavına hazırlanmaya başladım. Çünkü duyduğum ses bana anne-çocuk ilişkisi üzerine bir yolculuk yapmamın bana iyi geleceğini ve bu konuda daha bilinçli bir hale gelmemin doğru olduğunu söyledi. Evet bu ürkütücü; yani 25 yıldır oyuncuyum, halihazırda başarılı olduğuma inandığım bir mesleğim zaten var ama içimdeki ses 40’ından sonra mesleğimi bırakıp başka bir meslek dalına başlamanın beni daha mutlu edeceğini söylüyor. Gerçekten 45 yaşından sonra yapacağım bu kariyer değişikliği ya da iki mesleği bir arada devam ettirme durumu nasıl olur? Hayat nasıl devam eder? Bu şekilde nasıl bir mutluluk ve huzur beni bekliyor? Şu anda bu sorular kafamda tabii ki uçuşuyor ama kendi kendime bunlara cevap aramanın çok yersiz olduğuna karar verdim. Sadece içimdeki sesi takip edip mesleğimi yani oyunculuğumu yapmaya devam ederken eğitimimi tamamlamayı hedefledim. Sonrasını yine iç sesime sorarım diye düşündüm. Ya da belki de gerçekten hayatın benim için bir planı vardır ve inanır mısın arkadaş, bu sayede başladığım yolculuk beni çok heyecanlandırıyor. Başarılı olur muyum olmaz mıyım bilemem ama elimden gelenin en iyisini yapacağım kesin. Sonrası? Sonrası iyilik sağlık.

Diyeceğim o ki, içini dinle. Çoğunlukla seni, yaşamak isteyip de farkında olmadığın ya da yaşamaktan korktuğun gerçeğine doğru büyülü bir yolculuğa çıkarabilir.  Bu aralar en büyük heyecanlarımdan birisi hak verirsin ki işte bu yolculuk. Ders çalışmaya başladım, seminerler ve eğitim programlarına dahil oluyorum ve bol bol psikoloji okuyorum. Bir diğerine gelince; o da sevgilimle, canımla beraber sahnelemeye başlayacağımız tiyatro oyunu. Boş durmayı sevmeyen, üretme meraklısı karı-koca olarak kafa kafaya verdik ve ne yapabiliriz diye düşündük. Bülent bir oyun yazma fikrini sundu. Kadın-erkek ilişkisi yazsam, okusak, beğenirsek oynarız dedi... Heyecanlandım. O da fazlasıyla heyecanlanmış olmalı ki, 10 günde oyunu bitirdi. Sen bu satırları okuduğunda biz ilk iki oyunumuzu çoktan oynamış olacağız. İlk aylarda sadece yurt dışında oynama kararı aldık. Daha sonra da Türkiye turnesi yapmayı planlıyoruz. Oyunumuzun adı Hanım&Efendi. Bize çok iyi geldi. Umarım bir gün izleme fırsatın olur arkadaş.

Ekim ayı da böylece arkamızda kaldı. Gelsin kasım ayı. Umarım tüm güzellikleriyle gelsin ve eğer sesini gerçekten duyarsan sana yeni yolculuklarının habercisi olsun...

Sevgiyle...

İçinden gelen sesi dinle - Resim : 1

Melimelek kasım olumlaması
Ruhum, hayalini kurduğum hayatı yaşamaya hazır.
Mutlu, aşk dolu, uzun bir ilişkiyi kabul etmeye hazırım.
Ben aşkı istiyorum, aşk da beni istiyor.

Melimelek kasım alıntısı
İnsanın başkalarına söyledikleri, kendi duymak istedikleridir. Sevmesi, kendi sevilmek istediği biçimdedir.
Tezer Özlü

Kasım ayı etkinlikleri
Beğendiğim konser haberleri
• 5 Kasım
Moda Sahnesi’nde İnce Saz
• 9 Kasım
Kadıköy Sahne’de Hüsnü Arkan
IF Performance Hall Ankara’da Yeni Türkü
• 16 Kasım
İzmir Alsancak Bios Bar’da Bülent Ortaçgil
Kartal Jolly Joker’de Levent Yüksel
Salon İKSV’de Islandman
• 17 Kasım
Zorlu PSM’de Joan Osborne
• 18 Kasım
Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Marco Socias
• 21 Kasım
IF Performance Hall Beşiktaş’ta Ekin Beril
Mall of İstanbul Moi Sahne’de Leman Sam
Zorlu PSM’de Lera Lynn
• 23 Kasım
Zorlu PSM Studio’da
Ana Popovic Band
Holly Stone Performance Hall’de Birsen Tezer
Jolly Joker Ankara’da
Ceylan Ertem
• 26 Kasım
Caddebostan Kültür Merkezi’nde Dilek Türkan
• 27 Kasım
Enka Oditoryumu’nda Kerem Görsev Vocal Jazz Project Feat. Elif Çağlar
• 28 Kasım
Jolly Joker Vadi İstanbul’da Melek Mosso
Dorock XL Beşiktaş’ta Sattas
• 30 Kasım
Ankara Congresium’da
Duman konseri
Mall of İstanbul Moi Sahne’de Kardeş Türküler
Bostancı Gösteri Merkezi’nde MFÖ

Kasım ayında merak ettiğim oyunlar
• Leenane’in Güzellik Kraliçesi
• Kul
• 39 Basamak
• Dünyada Karşılaşmış Gibi
• Özel Kadınlar Listesi
• Kral Lear
• Alper Yine Hamileyim
17 Kasım’da İKSV Tiyatro Festivali başlıyor. Birbirinden güzel oyunlar var, kaçırma derim.

İçinden gelen sesi dinle - Resim : 2

Kitap önerilerim
Vücudunuz Hayır Diyorsa, Gabor Mate
Yaşam Çiçeğinin Unutulmuş Sırrı, Drunvalo Melchizedek
Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu, Şermin Yaşar

Bu arada inanılmaz atölye programları var onları da seninle paylaşmak isterim;
• Ediz Anavi ile Karanlıkla Tanışma. Daha önceden hiç görmediğimiz bir kişiyle karanlıkta tanışmak, ona sorular sormak, o kişiye güvenmeye çalışmak nasıl olurdu?İnsanlar etrafını anlamlandırmak için beyinlerinin yüzde 50’sini aktif olarak çalıştıran görsel bilgiyi kullanır. Ayrıca gün içinde dışarıdan aldığımız bilginin yüzde 90’ı görseldir.

Peki bu görsel bilgiye ne kadar güvenebiliriz? Algılarımızın sınırlarını zorlayan, içsel bir deneyim yaşayacağımız bu etkinlikte, katılımcılarla beraber interaktif bir yolculuğa çıkacağız.

Bu harika deneyim 28 Kasım saat 20.00’de Joint Idea Arnavutköy’de.
• Masterpiece Galata’nın tüm etkinliklerine göz atmanı tavsiye ederim.

• Çocuklar için Happy Nest oğlum Ali’yi sık götürdüğüm ve harika atölye programları olan bir merkez ve ayrıca Borusan Contemporary’de de çocuklar için harika programlar var.

• Kasım deyip geçmemek lazımmış gerçekten. Hava soğuyor diye o kadar muhteşem konserler, etkinlikler, tiyatro oyunları ve atölyeler var ki hangisine gitmeli kafam karıştı...