Selam arkadaşlar

Şimdi kendine Türk Sanat Musikisi’nden acemaşiran makamında bir şarkı açmanı rica ediyorum.

Ceyda Düvenci

Ceyda Düvenci


Selam arkadaşlar

Aslında tam olarak bu makamı Tümata’dan açmanı istiyorum. Çünkü bu yazımda Tümata grubunun yaptığı müzik ile hayatıma giren musiki ve dolayısıyla da müziğin şifasından bahsetmek istiyorum. Melisa’nın doğumundan sonra müzik terapi ile tanıştım. Müziğin özel ihtiyaç sahibi çocuklar dışında bizlere de yarattığı mucizeleri okudum, bazen de şahit oldum. Tomatis yönetimi ile kızımla birlikte şifalandım. Tomatis’i araştırmanı tavsiye ederim. Gelelim Türk bilgini Farabi ve belki de ondan da öncesinden başlayıp günümüzde ünlü bir kalp doktorunun yoğun bakım hastalarına tedavi amaçlı uygulamasına kadar gelen, ney eşliğinde yapılan müzik ve şifasına. Ney müziği her zaman bana iyi gelirdi ama ney sesiyle dinlenen müziğin şifa gücünü bilmezdim. Sonra araştırmaya ve okumaya başladım. Doğru makamların ya da tınıların beyin dalgalarında yarattığı mucizeyi keşfettim. Ney enstrümanının tasavvufta insanı sembolize ettiğini, yedi deliğinin insan vücudundaki deliklerle, dokuz boğumunun da insanın ana rahminde geçirdiği dokuz ay ile ilişkilendirildiğini hayretle okudum. Tabii ki bu yolculuk beni Tümata ile tanıştırdı. Birbirinden önemli makamlardan oluşan CD setini hemen edindim. Melisamı bu CD’leri dinleterek büyüttüm, kendi müzik zevki ortaya çıktıktan sonra dinlemeyi bırakmıştı. Okan Ali doğunca geceleri güzel melodiler dinlemesini önemsediğim için Tümata ezgileri evin içinde yine şifa vermeye başladı. Sadece oğlum ve kızım değil bu defa eşimle ben de dinliyoruz. Sengüle ya da uşşak makamı dinleyerek uyumanın rahatlığını sana anlatamam. Aslında anlatabilirim. Yani en azından anlatmayı deneyeceğim.

Şimdi arkadaş aslında çıkış noktam şudur ki; her zaman Melisa’ya mutsuz şarkı dinlememesini tembihlerim. Dinlediği her şarkının onu eğlendirmesi ve güldürmesine dikkat etmesini söylerim. Neden mi? Çünkü gerçekten radyoda ne zaman acılı bir şarkı duysam içim kararıyor. Hayatın içinde okuduklarımız, şahit olduklarımız, duyduklarımız, şahsi mücadelelerimiz, koşuşturmalarımız yetmezmiş gibi bir de acılar içinde kıvranan sözlerle dolu içli şarkılar dinleyince gerçekten güzel hayaller kurmak, gülümsemek, ışıl ışıl olmak gelmiyor içimden. Böyle olunca da ister istemez karamsar duygular, kötü fikirler üretmeye başlıyorum; o zaman da gelsin bölük pörçük uykular, terleten kabuslar! Tam da bu noktada sana Suyun Gizli Mesajı kitabını da önermeyi borç bilirim. Doğru müziğin şifasını destekleyen bilimsel bir çalışma sonucu ortaya çıkmış bu kitapta vücudun duyduğu pozitif sözlerle nasıl ışıldadığını, vücudundaki su moleküllerinin nasıl değişime uğradığını okuduğunda inanamayacaksın.

İşte tam da böyle bir anda, olanı fark edip anında eski uyku öncesi ritüellerime geri döndüm. Hemen paylaşıyorum seninle ki, yazıyı okuman biter bitmez uygulamaya başla.

• Gün bitti. Eve geldin. Günlük rutin işler de tamamlandı. Önce güzel bir duş ve en sevdiğin kremler ve yağlarla kendini şımarttın, sonra en sevdiğin pijamanı giydin. Yatağına sevdiğin saf yağlardan birini birkaç damla damlattın (lavanta, melisa ya da sandal yağı tavsiye ederim). Bir damla yastığa, bir damla yorgana bir damla da ayak ucuna. Sevdiğin makamdan bir parça aç (ama telefon uzağında durmalı) hoparlöre bağla. Uzan bir güzel yatağına. Ohhhh! Sevdiceğini ikna edersen koyun koyuna uzanın. Sadece durun öylece... Güzel nefesler alın, en güzel hayali kim kuracak oyunu oynayın, günün en güzel anlarını hatırlayıp birbirinize anlatın ve sağlığınıza şükür edin. Söz veriyorum ki 1-2 dakika geçtikten sonra kendini şahane hissedeceksin.

Yani kıssadan hisse; eğlen arkadaş. Güzel dinlen, güzel düşün, mutlu ol.
Hayat kısa. Her gün içimizi dağlayan haberlere inat; sevgiyle, aşkla, huzurla dol ve eğlen. Etrafına en güzelinden enerjini saç. Son zamanlarda sık sık söylediğim cümleyi buraya da yazmak isterim; bizi sevgi kurtaracak. En güzelinden sevebilmek için de ruhunu şifalandırman şart. Tam da çiçekler tomurcuk açmışken, etraf mis kokarken, bahar gelmişken çiçekler açsın içinde. Güzel müziklerle şifalandır kendini...

Sevgiyle...

Selam arkadaşlar - Resim : 1

Bu kadar makamlardan bahsetmişken, elinin altında bulunması için, aslında internetten bulabileceğin bilgileri kısaltıp seninle paylaşmak istedim. Böylece hangi makamı ne zaman ve ne için dinlemen gerektiği bilgisi elinin altında olur diye düşündüm.
• Buselik ve nihavent: Öğleden sonra dinlemek etkili. Tansiyon, kan dolaşımı ve bel ağrısına iyi geliyor.

• Rast: Gece yarısı ve seher zamanı dinlenmeli Melisa’ya en çok dinlettiğim makam. Neşe, iç huzur, rahatlık verir. Kemik, beyin, baş ve göz için iyi. Spastik ve otistik hastalarda etkili

• Rehavi: Seher zamanı ve ikindi vakti etkili. Baş ağrıları, göğüs ve mideye faydalı.

• Hüseyni: Sabah-öğlen arası etkili, ferahlatıcı özelliği var. Kendine güven, kararlılık duygusu verir. Karaciğer, kalp, mide hareketine iyi gelir.

• Hicaz: Yatsıdan sabaha kadar dinlenmeli. Kemik, beyin, çocuk hastalığına iyi gelir.

• Pentatonik melodiler: Kendine güven ve kararlılık verir, rahatlık sağlar. Özellikle çocuklara 9-10 yaşa kadar dinletilmeli.

• Acemaşiran: Fecirden kuşluğa kadar dinlendiğinde etkili. Kemik, beyin ve yağ dengesine faydalı. İlham verir. Ağrı giderici ve spazm çözücü etkisi var. Gevşemeye yardımcı.

• Uşşak: Fecirden kuşluğa kadar ve gün batımında etkili. Kalp ve ayak rahatsızlıklarına iyi gelir.Sevinç, kuvvet duygusu verir. Uyku ve istirahat için faydalı. Gevşeme hissi verir.

• Segah: Melisa’ya en çok dinlettiğim ikinci makam. Kuşluktan ikindiye kadar dinlenmeli. Uykusuzluk, kalp, yüksek nabız, kas rahatsızlıklarına faydalı. Beyin nöronlarına etkisi var.

• Saba: Seher vakti etkili. Cesaret, kuvvet, rahatlık verir.

• İsfahan: İkindi-yatsı arası etkili. Ateşli hastalıklarda vücudu korur.

• Neva: Gece ve kuşluktan ikindiye kadar etkili. Üzüntü giderir, kötü fikirleri kovar.

• Irak: Kuşluk ve ikindi vakti etkili. Beyin hastalıklarına faydalı ve korku giderici.

• Büzürk: Fecirden kuşluk vaktine kadar etkili.Güç kazandırır.

• Şifanağme: Uyku zamanı etkili. Sırt ağrılarına ve kulunca faydalı.

• Zengüle: Gün batımından sonra etkili. Kalp ve beyin hastalıklarına iyi geliyor. Uyku veriyor.

Yeni heyecanlarım
• Melimelek ajandamın içinde sizler için yazdığım ‘olumlama’larımın bir kısmı artık defter kapağı oldu. @susuoykusu harika çizimleri ile olumlamalarımı renklendirdi.

• 8. Gün dizisi pazartesi günleri ekranda. Umarım sevmişsindir.

• Balköpüğü-Tatlı Bir Sürpriz ilk kitabımdı. Aralık ayında çıkmıştı. Geri dönüşler harika ve ben bu arada ikincisini yazdım. Çizimlerini Pervin Özcan tamamlamak üzere. Çok heyecanlıyım.

Selam arkadaşlar - Resim : 2

Gidilesi oyunlar
• Erkekler, Futbol ve Dahası/Cem Davran, Celil Nalçakan, Onur Özaydın
Hamileyim/Alper kul
• Şafakta Buluş Benimle/Esra Ruşan, Berfu Öngören

Selam arkadaşlar - Resim : 3

Oku oku oku
• Cingo/Şermin Yaşar
• Asi Kızlara Uykudan Önce Hikayeler/Hepp Kitap

Severek takip ettiklerim
• @iqoyuncak
Melisam için zeka geliştirici harika kutu oyunları var.
• @verazeyn
Gerçek kehribar kolyede uzmanlar.

Selam arkadaşlar - Resim : 4

• @mamatoyz
el yapımı tahta oyuncaklar
Tam Ali’ye göre!
• @montessorifromtheheart
Çocuklarınızla beraber yapmanız için muhteşem etkinlik fikirleri var.

Mutluluk benim elimde. İçimdeki çocuk yaşadığı sürece etrafa daha mutlu bakıyorum. Hayatın tüm detaylarında mutluluğu bulabilirim. İçimden gelen her an gülümserim. Mutlu olmak benim en büyük becerim.
Judith Malika Liberman