Oversized nedir?

Oversized, yani üzerinize birkaç beden büyük kıyafetler çok moda. Temel felsefesi, “rahat hisset”.

İncifer İbiş

İncifer İbiş


Oversized nedir?

Son birkaç yıldır alıp başını giden bir oversized modası var bildiğiniz üzere. Kabanlar, Kazaklar, elbiseler derken bu sezon oldukça markanın koleksiyonunda olan ve çok daha sık giymeye başladığımız pantolonlar yeni sezon damgasını vurdu. Stil ikonları, modaya yön veren çoğu kişi de hem sokak modasında hem de gece dışarı çıkarken rahatlığı ve şıklığı kombinlemeye başlayınca daha çok göze çarpmaya başladı.

Oversized nedir? - Resim : 1

Ben oversized kaban modasını da çok çabuk kabullenmiştim, pantolon modasını da hemen sahiplendim. Oversized kazak kısmını çok sevememiştim. Neden mi eksik kaldım? Kalmadım ya tabii ki aldım 2-3 bir şey de yok olmuyor. O pileli eteğin üzerine giydikleri o kadar havalı durdukları kazaktan aldım ben de giydim bir insan da bu kadar mı rüküş durur. Eğri oturup doğru konuşmak lazım şimdi her şey yakışacak diye bir şey yok. Sonuçta Selvi boyum yok benim 1.65 boyunda kızım şunun şurasında o kazağı giyen kadın 1.80 filan o  giydiğinde oversized olan kazak ben de elbise hem de o hep söylediğim iki arada bir derede kalmış düdük boy ☺ Ben aslında bende ki özgüvene hayranım sanki boyum 1.80  gittim aldım bir de.. Neyse ki hep başında farkına varıyorum da dönüyorum hatalardan.. Denemeden anlayamazsın, bu hayatta her şeye, herkese bir şans vereceksin 2. ci şans konusunda çok emin değilim. Şartlara göre farklılık gösterebilir.

Pantolon oldu ama! Üzerimde eğreti durmadı onu giyiyorum. Kısa paça olanları bacak boyumu azcık kısa gösteriyor ama olsun. (Hahahahaha ☺ görende 1.50 bacağım var sanır.) Bazen kendime aklımdan geçenlere katıla katıla gülüyorum...

Oversized nedir? - Resim : 2

Şimdi bu pantolonların kumaşları var, penyeleri var, ketenleri var, yüksel bellisi, düşük bellisi, kemerlisi, kemersizi, kısa paçalısı, uzun paçalısı gibi bir sürü modelleri var. Niye mi var? Çok riskli bir akım aslında bu oversized. Bol model ile tüm vücut tiplerine hitap etmek istedikleri için bunun üzerine çok eğiliyorlar. Bir de geçen kış tek tük trikolarda denemiş olsalar da bu sene kaşmir, triko, kaşe gibi birçok kumaş seçeneği ile kullanıp kış sezonunda da sık sık vitrinlerde göreceğiz.

Boyu uzun olanlarımızın illa yüksek belli modelleri tercih etmelerine gerek yok arada bir bel boyu ideal onlar için. Paçalarınız mesela mutlaka uzun olmalı çünkü o incecik bacaklarınız ve bileklerinizle leylek gibi oluyorsunuz. (Bu cümle overdose kıskançlık içermektedir.) Ay sizden mi saklayacağım ya boyum şöyle 10-15 cm daha uzun olaydı ne güzel olurdu. Uzun boy seviyorum ben.. Bugünlerime de şükür tabi ama olaydı iyiydi.

Cem Hakko’ya Ayşe Arman bir röportajında sormuştu boyun biraz daha uzun olsun ister miydin diye… O da “çoook” demişti. Okuduğumda demiştim ki “yok artık yaa niye böyle bir şey söylemiş ki ben söylemezdim.” Yıllar geçti bir dediğimi yuttuğum şey ile yine yeniden karşınızdayım. Demek ki insan kendini tanıdıkça, yaşı ilerledikçe egosu küçüldükçe kendiyle barışıyor ve çok daha rahat olabiliyor.

Şimdi düşününce, her giydiği üzerinde jilet gibi duran, jantilikten, beyefendilikten tabiri caizse yıkılan, Türkiye’nin ilk lüks markasını yıllar içinde devleştiren bir insandan bahsediyoruz. Onun boyu herhalde göze batacak en son şeydir. Kendiyle barışık olması da şaşırılası bir durum değil.

Oversized nedir? - Resim : 3

Neyse konumuza dönelim.. (Ben normal hayatta da böyleyim alakasız bir şey aklıma gelir söyler kaldığım yerden devam ederim sohbete, muhabbete... Alıştınız siz de artık bu nasıl bir yazı tarzı demeyin. ☺)

Kısa boylu olanlarımız yüksek belli olanları tercih etmeli ve paça boylarını da uzun tutmalılar. Günlük hayatta bilekte biten kısa paçalarda tercih edilebilir.

Pantolonlar bol olduğu için üzerinize daha dar şeyler giyin demeyeceğim. Çünkü bu yıl alt üst oversized modası çok popüler.

Tişortler, Gömlekler, atlet üzerine ceketler, kimonolar günlük hayatta tercih edilirken, İpek, saten, bluzlar gömlekler, büstiyerler ile gece kombinleyip dışarı çıkabilirsiniz. O pek hoşlaşmadığım kısa bluzlarınızdan da giyebilirsiniz yüksek belli pantolonlarınızın üzerine. (Beliniz inceyse, göbeğiniz yoksa!)

Tarzınıza göre spor ayakkabı, sandalet, babet gibi rahat ayakkabılar tercih edebilirsiniz gündüzleri ama o pantolonu yüksek topuklu ile giyemezsiniz çünkü paçalar düdük gibi kalır pantolonun tüm havası gider. Hııı belki sadece stiletto dökümlü kumaş pantolonlarda olabilir.

Oversized nedir? - Resim : 4

Akşam kullanmak isterseniz bence mutlaka topuklu ve uzun paçalar ile kullanmalısınız hem boyunuzu uzun gösterir hem incecik durursunuz. Yani incecik derken kiloya bağlantılı tabi bu… Siz bir aynaya bakın yine çıkmadan evden.. Ben dedim diye giyip çıkmayın ele güne rezil olmayın.. ☺

Bir de lütfen eciş bücüş rengarenk olanları herkes almasın!  Çok zayıfsanız, inceyseniz ve gerçekten o rengarenk, dallı güllü, enine boyuna çubuklu desenleri iyi kombinleyebilirim diyorsanız alın ve giyin. Yoksa düz renkleri tercih edin  öncelikle.. Çünkü bazen görüyorum ben evde pijama olarak bile giymem dediğim desenlerle siz sokaklarda geziniyorsunuz.

Ketenler bu pantolonlarda oldukça riskli çok kırışıyor ve kötü bir görüntü oluşturuyor. Kırışmaz olan kumaşlardan, İpek Ketenler, kaliteli penyelerden tercih edebilirsiniz.

Bir de bence bu sezonun en trend aksesuarı haline gelen kemerleri bu pantolonlarda hiç göz ardı etmeyin. Yüksek belli bir pantolonun üzerine, basic bir tişört giyip belinize şık havalı bir kemer takarak çok tarz olabilirsiniz.

Sezon başında triko ve kaşmir olanlardan da gardırobunuza mutlaka 1-2 tane ana renk ekleyin sonbahar–kış sezonunda da oversized rüzgarı esmeye devam edecek.