Sihirli bilge kişi

Sakin olun, rahatlayın!

Pınar Mermer

Pınar Mermer


Sihirli bilge kişi

Bir şeyler hep eksik! Yanlış yapıyorum. Böyle olmaz. Olmamalı. Beceremedim yine! Çocuğuma öyle dersem sonucu böyle olur mu? Böyle yaparsam şöyle etkilenir mi? Ya ilerde kötü olursa? Pişman olursam? Keşke dersem? Bana kızarsa? Bunlar tanıdık cümleler değil mi? Ebeveynlik paketinin içine, üç alana iki bedava der gibi, yetersizlik ve suçluluk duyguları da dahil sanki. Psikolog tarafım bu hisleri ezbere bilir. Anne tarafımsa bilmekle kalmaz, yaşar! Anne Pınar’dan Psikolog Pınar’a! Yaz psikolog hanım, yetersiz hissetmek acı veriyor! Hatta “Ben bu işi beceremeyeceğim galiba. Buyrun size iki çocuk. Ben gidiyorum” deme isteği yaratıyor! Gitmiyoruz tabii bir yere. Ancak o an orada da kalamıyoruz böyle zamanlarda. Keşke kalabilsek. Bazı cümleler kolaylaştırıyor işimizi.

Sihirli bilge cümleler

“Çocuklarımızın bu yaşları geri gelmeyecek, tadını çıkarmalı” cümlesi mesela, sizde de ‘trafikteki ambulans’ etkisi yaratıyor mu? Hani trafikteyken bir ambulansın zar zor ilerlemeye çalıştığını görür ve “Aman, hayat çok kısa. Ben nelere takılıyorum böyle?” deriz ya. O anda bir rahatlama gelir. Nasıl hissedersiniz o anda bir düşünün. Hatta şimdi bu yazıyı okurken düşünün. Burnunuzdan karnınıza doğruderin bir nefes alıp ağzınızdan yavaşça verin. Tekrar burnunuzdan karnınıza doğru derin bir nefes alıp ağzınızdan uzun uzun üfleyerek nefes verin.

Tekrar yapın.

Tekrar.

Şimdi farkındalık hissinizi tutmaya çalışın. Şu andasınız. Bu yazıyı okuyorsunuz. Aklınızda listeler, yapılacak işler yetersiz ve suçlu hissettirmeye hazır bekliyor. Beklesinler. Aklınız olumsuz düşüncelere kayabilir. Geri gelin buraya her seferinde. Şu anda burada bu yazıyı okuyorsunuz. Bir nefes daha. Şu anda burada olmak zihninizi berraklaştırır. Dikkat kapasitenizi arttırır. Otomatik düşünce ve davranışlarınızın azalmasına yardımcı olur. Evet sihirli bir hap gibi. Günde on dakika sadece nefesinize odaklanarak zaman geçirin. Ve sihri görün! Yetersizlik hislerinin oluşturduğu bulutun dağılmaya başladığını hissedeceksiniz. Fonda, suçluluk hislerini dindirecek bilge bir ses duyacaksınız. Bir ses duyacaksınız derken gerçek bir sesten bahsetmiyorum merak etmeyin! Zaten içimizde olan, bizi seven, değerli olduğumuzu hissettiren, sakinleştiren, yavaşlamamıza yardımcı olan bir iç sesten bahsediyorum. Hani ne zamandır duymakta zorlandığımız…

Eğer o bilge sesi duymak sizin için kolay değilse bir önerim var. Şimdi. Kendinizi çok huzurlu, rahat hissettiğiniz bir yerde hayal edin. Deniz kenarı, orman, yurt dışı tatilinizden bir sahne, bayram sabahı...Rahat, sevilmiş, değer verilmiş, güvende, huzurlu hissettiğiniz bir yer seçin. O anın getirdiklerini vücudunuzda hissetmeye çalışın. Sonra iki elinizi kullanarak dizlerinize senkronize bir şekilde hafifçe vurun. Önce bir dizinize sonra diğerine arka arkaya. Bunu yapmak o an hissettiklerinizi vücudunuza kaydetmenizi kolaylaştırıyor diye düşünün. Sonra çocukluğunuzdan veya bugünden bir karakter seçmenizi isteyeceğim.

Bilge bir karakter. Ne zaman başımız sıkışsa onun önerilerine güvenebiliriz. Bir film yıldızı olabilir. Sesini, dokunuşunu rahatlatıcı bulduğunuz birisi olabilir. O kişiyi bulunca dizlerinize vurmayı bırakın. Bu egzersizi birkaç kere yapmanızı öneririm. Geçenlerde verdiğim ‘Pozitif Disiplin’ eğitiminde şöyle yaptık. Çocuklarımızla yaşadığımız ve bizi orta şiddette rahatsız eden bir problemi düşündük. Krizin ortasına ‘Bilge Kişi’yi getirdik. Çoğu katılımcı probleme zihninde o kişiyi canlandırarak çözüm buldu. Hepimizin zaman zaman yetersizlik, suçluluk, hayal kırıklığı, çaresizlik, öfke hissetmesi normaldir. Bu duygular hayatımızdaki baskın duygular olmasın. Pozitif duygulara da yer açabilmek, kendimizi kıyasıya eleştirmeyi bir kenara bırakabilmek için yavaşlama egzersizlerini öneriyorum. Hem psikolog hem anne Pınar olarak. Eğer ‘Bilge Kişi’yi bulursanız, zorlandığınız zamanlarda dizlerinize pıt pıt vurarak onu çağırın. Evet sihir gibi. Evet çocuk masallarındaki gibi! Orada size güç vermek için bekliyor! Abrakadabra! Ve işte oradasın. Zihnin berrak, sakin, rahat ve güvenli!