Yokluğunuzda güvende olmasını sağlayın

Peki ama sevimli dostunuzun yokluğunuzda ne yapacağını planladınız mı?

Yokluğunuzda güvende olmasını sağlayın

Anahtarı birine bırakacaksanız
Patojen etken riski açısından en masum alternatif bu. Ancak sağlık açısından her şey patojen etken varlığıyla sınırlı kalmıyor maalesef. Özellikle bir köpekten bahsediyorsak onun sizden ayrılması bile tek başına çok ciddi bir stres sebebi. Mekan değişmese de sizden ayrılmak vücut direncini düşürecek kadar keyifsizlik yaratabiliyor. İştahsızlık, buna bağlı kilo kaybı, ilgisizlik, mutsuzluk ve bazı ileri durumlarda ishal ve kusmalar ile değişik enfeksiyonlar ikincil olarak gelişebilecek olası ters durumlar. Saydığımız bu olumsuzlukların diğer opsiyonlar için de söz konusu olduğunu unutmamanızı tavsiye ediyorum.

Onuda yanınıza alabilirsiniz

  Sevimli dostunuzu yalnız bırakmaya kıyamadınız değil mi? Eğer seyahati uçakla yapacaksanız onu rahatlıkla yanınıza     alabilirsiniz. Tabii seyahat sırasında dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var:
• Evcil hayvanınızla beraber kabinde seyahat edebilirsiniz. Bunun için önce rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.
• Onu, 45*35*23 cm, ölçülerinde bir kutuda taşımalısınız.
• Sağlık belgesi, aşı kağıdı ve kimliğini de yanınıza almayı unutmayın.
• Son olarak evcil hayvanınızın koyduğunuz kutuyla birlikte ağırlığının altı kiloyu geçmemesi gerekiyor.
• Eğer evcil hayvanınız bu standartlara uymuyorsa o zaman onun uçağın kargo bölümünde yolculuk etmesine göz yummak zorundasınız. Sadık dostlar yararına festival!
Whiskas ve Pedigree’nin düzenlediği İstanbul Petfest 4-5 Haziran 2011 tarihlerinde Parkorman’da düzenleniyor. Sokak hayvanları yararına düzenlenen projede bilet satışlarından elde edilecek tüm gelir Barınak Gönüllüleri Derneği (BGD) ile belirlenecek barınakların iyileştirilmesinde kullanılacak ve sayenizde sahiplenilmeyi bekleyen dostlarımız daha mutlu olacak. Petfest 2011, iki gün boyunca rengarenk bir program sunuyor. Yarışma ve gösterilerden oluşan çok sayıda köpek aktivitesi, çocuklarınızın hoşça vakit geçirebileceği oyun parkları, workshoplar ve fotoğraf çekimleri, eğitici, bilgilendirici seminerler, sürpriz hediyeler sizleri bekliyor. Ajandanıza hemen not edin!

Kedi, köpek sahiplerinin zaman zaman aniden karşısına çıkan ve bazen oldukça can sıkıcı noktalara varabilen bir sorun bu. Ancak pek çoğumuz bu durumun seyahat programlarımızı ne şekilde etkileyeceği gibi sevimsiz bir konuya odaklanmak istemeyiz. İyi bir sahibin bu tip durumlarda mutlaka en az bir planı olmalıdır. Veteriner Hekim Kudret Çığ’ın böyle durumlar için birkaç önerisi var...

Pansiyona bırakacaksanız...
Profesyonel olarak köpek bakan işletmeler genelde bilgili ve deneyimli oluyor. Hatta bazıları bünyesinde veteriner hekim barındırdığı için sağlık takipleri de buralarda yapılabiliyor. Şehir merkezinde bulunan pansiyonlar, sevimli dostlarımızı genelde kapalı alanda tutuyor. Bu pansiyonlar, ulaşımla ilgili avantaj sağlasa da, sağlık şartları açısından çok güvenli bir ortam sağlayamayabiliyor. Çiftlik tarzındaki işletmelerse, köpeğimizi daha mutlu ediyor. Ancak her iki tip pansiyon için de stres ve patojen etkenlerle ilgili riskler devam ediyor. Seyahate giderken köpeğini pansiyona bırakmayı düşünenler, can dostlarının başka köpeklerle bir araya geldiklerinde, mikrobiyal ve paraziter patojenlere maruz kalma riski olduğu konusunda bilinçli olmalılar. Hekiminize bu konuda mutlaka danışın. Uygulanacak yöntemlerle, dostlarınızın bu hastalıklara karşı bağışıklığını güçlendirebilirsiniz. Aslında bu bakımlar normal zamanda yapılmalı. Ama bu tip yerlerde risk daha fazla olduğu için, daha fazla özen gösterilmesi gerekiyor.

Bir arkadaşa emanet edecekseniz...
Amatör bir plan olsa da sağlık riskleri açısından çok daha güvenilir olduğu söylenebilir. Ama arkadaşınızın da sizin kadar hayvansever ve sabırlı birisi olması şart. Tabii ki sağlık takibi ile ilgili kaliteli bir süreç yaşanacağını beklememelisiniz. Ancak nispeten ortam değişikliğinin şoku, pansiyondan daha hafif olacaktır. Gittiğiniz yerde onu sakın ihmal etmeyin! Arkadaşınızla sürekli kontak halinde olup minik dostunuzu takip etmeniz, gerekli müdahale ve yardımları telefonla da olsa yapmanız şart. Mutlaka veterinerinizin telefonunu da arkadaşınıza verip gerekli durumlarda tavsiyeler almasını tembihleyin.