vajina darlığı

Vajina darlığı nedir? Vajinanın dar ya da geniş olduğu nasıl anlaşılır? Vajina darlığı belirtileri nelerdir? Merak edilen bu soruları bir uzmana sorduk...Vajina genişliğini belirleyen esas faktörün pelvik taban kasları olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer, vajina darlığı hakkında merak edilenleri anlattı.

 Sönmezer'in verdiği bilgiler şöyle: Bir kadının hayatında birçok önemli olayın gerçekleşmesini sağlayan vajina, yüksek oranda genişleme yeteneğine sahip olan bir organdır. Vajina genişliğini belirleyen esas faktör pelvik taban kaslarının gücü olmakla birlikte, yaşam boyu hormonal, çevresel ve travmatik olaylara bağlı olarak vajinada kimi zaman genişleme ve daralma gibi yapısal değişiklikler olurken, kimi zaman da kuruluk veya rugalarda silinme gibi fonksiyonel değişiklikler meydana gelmektedir. Bazı kadınların vajinası, genetik faktörlere bağlı olarak doğuştan dar olabileceği gibi bazı özel durumlara bağlı olarak da normalden dar olabilir.

 VAJİNAL DARLIĞIN NEDENLERİ NELERDİR?

  •  Peki, vajinal darlığın nedenleri nelerdir? Doğuştan gelen genetik rahatsızlıklar ve hormonal bozukluklar dışında, yanlış yapılan epizyotomi (doğum kesisi), vajinoplasti ameliyatı, liken skleroz gibi otoimmun kökenli hastalıklar, menopozal dönem gibi durumlar vajinada darlığın oluşma nedenleri arasındadır.
  • Hormonal bozukluklar, bazı genetik hastalıklar veya tümörler nedeniyle doğuştan vajina yokluğu veya darlığı görülebilmektedir. Hormonal bozukluklarda ilaç tedavisi uygulanabileceği gibi son ameliyat teknikleri ile de pek çok hastada normal fonksiyon gösteren bir vajina oluşturulması mümkün hale gelmiştir.
  •  Kesi (epizyotomi) ile gerçekleştirilen vajinal doğumlarda düzgün yapılmayan cerrahi onarımlar sonucunda vajinanın olması gerekenden fazla daraltılması ile vajinal girişte darlık şikayetleri oluşmaktadır.
  •  Vajinadan aşağıya sarkan rahmin çıkartılması olarak bilinen “Vajinal Histerektomi Ameliyatı (VAH)” da vajinanın normalden daha dar ve kısa bir hale gelmesine neden olabilmektedir.
  •  Vajinal genişleme ve sarkmaları düzeltmek amacıyla yapılan vajinoplasti ameliyatlarının, yeterince deneyim sahibi olmayan cerrahlar tarafından yapılması durumunda vajinal darlık olması gerekenden çok daha fazla seviyede olabilmektedir. Vajinoplastide en önemli nokta ne kadar doku çıkarılması gerektiğidir. Normalden fazla çıkarılan doku sonrası vajinal kanal ve vajinal giriş daralacağından, kişinin ağrılı ve acılı ilişkiye girmesine veya hiç ilişkiye girememesine neden olacaktır. Bu hastalara revizyon (düzeltme) tedavisi uygulanmaktadır.
  •  Liken skleroz (lichen sclerosus) hastalığı, vajinal darlığın oluşma nedenlerinden biridir. Kadınlarda ve erkeklerde özellikle genital bölgeyi tutan bir cilt hastalığı olan liken skleroz, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmekle birlikte en çok genital bölgeyi tutmaktadır. En yaygın belirtisi kaşıntı ve yanma olarak görülmekte, zamanla hastalığın tutulum bölgesinde deride renk değişiklikleri ve incelme meydana gelmektedir. Genital bölgede görülen skleroz, vajina girişini kapatarak adet görememe, idrar yapamama, cinsel ilişkiye girememe gibi problemlere yol açmaktadır.
  •  Menopoz dönemiyle beraber hormon desteğinin azalması ile vajinanın florası değişmekte, vajina nemli yapısını giderek kaybederek vajinal kuruluk ortaya çıkmaktadır. Bu durum cinsel ilişkide ağrı problemleri yaratarak hazzı azaltmaktadır.
  • Düzenli bir cinsel hayat, vajinanın sağlıklı yapısının sürdürülmesinde önemli bir etken olup, cinsel ilişki sıklığının azalması durumunda ilişki ve orgazm sırasında salgılanan hormonların vajinayı yenileyici etkisi azalacak, tüm bunların sonucunda vajinada zamanla daralma meydana gelecektir. Menopoz döneminde vajinal kuruluk, ağrılı cinsel ilişki ve idrar problemleri gibi sorunlar yaşayan kadınlara, hormonal tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda genital lazer ve genital PRP uygulamaları yapılmakta ve son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır.


 VAJİNAL DARLIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Sönmezer, "Vajinal Darlığın Belirtileri Nelerdir?" sorusunu ise şöyle yanıtlıyor:  Vajina darlığı, kadınlarda birtakım belirtilerle kendini göstermektedir. Ağrılı cinsel ilişkinin olması ya da tam bir cinsel birleşmenin olamaması, vajinal kuruluk, yanma ve kaşıntı hissi, jinekolojik muayene olmada zorluk gibi şikayetler vajinal darlığın belirtileri arasındadır.
  •  Vajina darlığı, ağrılı ve acılı bir cinsel birlikteliğe neden olur. Cinsel ilişkide ağrı, acı şikayeti tıbbi literatürde “disparoni (dyspareunia)” olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalarda yaşadıkları ağrı nedeniyle cinsel isteksizlik oluşur ve cinsel ilişkiye girmek istemezler.
  •  Adet döneminde yaşanan ağrılar da vajinal darlığın habercisi olabilir. Adet döneminde oluşan kan düzgün bir şekilde dışarı atılamayarak rahim içinde birikir ve bu bölgede ağrı oluşumuna yol açabilir.
  •  Vajina, her ne kadar dışarıdan gelebilecek bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir etkiye sahip olsa da; tekrarlayan vajinal enfeksiyon durumları bir süre sonra vajinal darlığa yol açmaktadır.


VAJİNAL DARLIĞIN ETKİLERİ NELER?

 Vajinal darlık sorunu yaşayan kadınlar, ikili ilişkilerinde ve cinsel birlikteliklerinde problemler yaşamakta, ayrıca anksiyete gibi psikolojik sorunların yanı sıra sosyal hayatları da olumsuz etkilenmektedir. Bu kişiler ileride daha büyük problemler yaşamamak için, geç olmadan bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır. Muayene sırasında, vajinal darlık, epizyotomi skarları (doğum dikiş izleri) ve diğer problemler tespit edilmekte ve kişiye uygun tedaviye başlanmaktadır. Bu sorunlar için hastalara uygulanacak vajina genişletme operasyonu ile perine onarımı (perineoplasti) sonrası hastaların yaşadıkları fiziksel ve psikolojik sorunlar da çözüme kavuşacaktır. Ayrıca unutulmamalıdır ki, tüm genital estetik operasyonlarında en önemli nokta deneyimli ve uzman bir hekimle yola çıkmaktır.

VAJİNA DARLIĞINA KARŞI NELER YAPILABİLİR?

Op. Dr. Meral Sönmezer, vajina darlığı tedavisi hakkında da merak edilenleri anlattı.

Vajina darlığı özellikle, cinsel ilişkide ağrı, acı hissi (disparoni), cinsel ilişkiye girememe ve jinekolojik muayene olmada zorluk gibi bulgular göstermektedir. Vajinal darlığın, altında yatan sebebe bağlı olarak vajinal kuruluk, kaşıntı, yanma gibi şikayetler de başlangıç belirtileri de olabilmektedir.

Vajina Darlığı Tedavisi

Vajina darlığı ancak tecrübeli bir hekim tarafından, öncelikle anamnez ile yani doktorun hastaya teşhis koymak amacıyla, hastaya mevcut ya da geçmiş hastalıkları hakkında sorduğu sorular sonucu elde ettiği bilgiler ve jinekolojik muayene ile teşhis edilebilir. Vajinal darlığın sebebi ne olursa olsun her hasta için yeterli vajinal genişlik oluşturacak tedavi şekli mevcuttur.

Vajinal darlığın tedavisine öncelikle, hastadaki enfeksiyon ve östrojen azlığı gibi altta yatan faktörlerin ortaya çıkarılması ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması ile başlanır. Tedavi yöntemleri arasında ilk sıralarda hormonal içerikli medikal tedaviler bulunmaktadır. Cerrahi uygulamalar ise vajinal darlığın tedavisinde oldukça etkili ve kesin çözümler sunmakla birlikte, son yıllarda giderek gelişen; genital lazer uygulamaları, genital PRP uygulamaları gibi tedaviler ile çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Vajina Genişletme Operasyonu

Vajina genişletme operasyonu, vajinal darlığın miktarına ve hastanın genel durumuna bağlı olarak değişmekle birlikte lokal anestezi eşliğinde yaklaşık yarım saat süren operasyonlardır ve hastaneye yatış gerektirmez. Uygulanan lokal anestezi sonrası darlık oluşturan bölgede çeşitli cerrahi aletler ya da lazer ışını ile kesi açılarak, açıklık normal boyutlara getirilir, ardından bölgede estetik dikiş yapılarak ameliyat tamamlanır. Dikişler birkaç hafta içinde kendiliğinden eriyeceğinden dikişleri aldırma problemi yoktur. Doğuştan gelen vajina darlığı, kısalığı ya da yokluğu gibi durumlarda ise, yeni bir vajina kanalı yapıldığı için operasyonların süresi daha uzundur.

Ameliyat sonrası hasta yara bakımına özen göstermelidir. Ameliyat bölgesinde enfeksiyon riskini önlemek ve ağrıları azaltmak için doktorun vereceği antibiyotikler ile ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Hastalar ameliyattan birkaç hafta sonra aktif cinsel yaşamlarına geri dönebilir.

Her cerrahi operasyon gibi, vajina genişletme operasyonları da önem verilmesi ve titizlikle yapılması gereken ameliyatlar olduğundan, işlemi gerçekleştirecek doktorun alanında uzman ve tecrübeli bir hekim olması önem teşkil etmektedir.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

a'dan z'ye seks ve cinsel terimler sözlüğü