Analı kızlı tarifi nasıl yapılır? İşte tarifin püf noktaları...

Türk mutfağının olmazsa olmazı analı kızlı akşam yemeklerinde sofrayı doldurur. Peki analı kızlı nasıl yapılır? İşe analı kızlı tarifinin adım adım yapılışı ve malzemeleri

KAÇ KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

25 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

40 dakika

KALORİ

200

Adana Analı Kızlı tarifi mahreç işareti alan tarifler arasındadır. Orijinal Adana Analı Kızlı, ana adı verilen yaklaşık 3 cm çapında, 35-40 g ağırlığında içli köfteler ile kız adı verilen içli köftenin dış hamurundan yapılan yaklaşık 1 cm çapında, yaklaşık 2 g ağırlığında kürelerin et suyunda, ayçiçek yağı, soğan, biber salçası, nohut, baharat ile pişirildiği bir çorbadır.

Patent Enstitüsü'nün sitesinde orijinal tarif için şu bilgiler yer alır:

  • Ana adı verilen köftenin içinde erkek koyun eti, mor soğan, biber salçası, margarin ve maydanoz kullanılır.
  • Dış hamurunda ise dövülmüş dana eti, esmer ince bulgur, irmik ve biber salçası kullanılması, suyuna nohut ve kırmızı kök biber eklenmesi Adana Analı Kızlıya yöreye has bir ayırt edici lezzet ve özellik katar.
  • Adana Analı Kızlı, aile içinde annelerin kızlarına köfte hamur ve iç malzeme bilgisini, hamuru yuvarlama, oyma, doldurma, kapama ve pişirme becerilerini aktarmasının bir sembolü olmuş özgün bir yemektir.

Analı kızlı tarifi için gerekli malzemeler

  • 500 gr kuşbaşı et
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 7-8 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Köfte için:
  • 500 gr yağsız kıyma
  • 5 su bardağı ince bulgur
  • 2 yumurta
  • Tuz300 gr kıyma
  • 1 soğan4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • TuzKarabiber
  • Kimyon
  • Kırmızı pul biber

Analı kızlı tarifi adım adım yapılışı

1 Yarım su bardağı bulguru sıcak su ile ıslatın ve üzerine bir kapak kapatarak yumuşayıncaya kadar bekletin.
2 İç harcı için, soğanı küp şeklinde doğrayın ve kıymaya ekleyin. Zeytinyağı ilave edip orta ateşte kavurun.
3 Tuz, karabiber, kimyon ve pul biber ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
4 Köfteler için çiğ kıymaya kuru bulguru ve tuzu ilave edip arada elinizi ıslatarak yoğurun.
5 Islatılmış yumuşak bulguru ekleyin. Yumurtaları kırıp elinizi ıslatarak iyice yoğurun.
6 Hamurdan cevizden iri parçalar kopartıp avucunuzda içini oyarak çukurlaştırın ve içine 1.5 tatlı kaşığı kadar kıymalı iç harçtan doldurun.
7 Uç kısmını kapatıp yuvarlayın. Hamurun yarısını bu şekilde hazırlayın. Diğer yarısını küçük misket köfteler şeklinde hazırlayın.
8 Soğanı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.
9 Etleri ekleyip birkaç dakika kavurun. Salçaları ekleyip karıştırın.
10 Sıcak su ilave ederek orta ateşte 25 dakika kaynatın. Nohudu ve köfteleri ekleyerek 20-25 dakika pişirin.
11 Tuz, karabiber ile tatlandırın. Üzerine tereyağlı nane ya da kuru nane gezdirerek servis yapın.

PÜF NOKTASI

Orijinal Adana Analı Kızlı için şu püf noktası paylaşılır: Ana unsurunun hamur kıvamının hem dağılmayacak kadar dayanıklı hem de incecik olması, doldurulan ağzın dikkatlice kapatılması, içli köftenin yuvarlanması, kız (hamur küreleri) unsurunun fazla yumuşamadan iç kısımlarına kadar pişirilmesi geleneksel bir ustalık gerektirmektedir.