Bafra Nokulu nasıl yapılır? Orijinal Bafra Nokulu Tarifi

Bafra Nokulu Samsun'un coğrafi işaret alan tescilli lezzetleri arasında yer alıyor. Tok tutma, enerji verme özelliği nedeniyle bayramların vazgeçilmezi. Kentte özellikle Ramazan aylarında iftar ve sahurlarda kendisine yer buluyor. Peki, Bafra Nokulu tarifi nasıl yapılır? İşte tescilli tarif

KAÇ KİŞİLİK

10 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

50 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

40 dakika

KALORİ

140

Bafra Nokulu özel ustalık isteyen bir tatlıdır. Tescil belgesine göre Bafra Nokulunu benzer ürünlerden ayıran en önemli özelliği hamurunda kabartma tozunun kullanılmaması ve içine yumurta katılmamasıdır. Bir diğer farklılık ise hamurunda sirke kullanılması nedeniyle gevrek olmasıdır.

Bafra nokulu tarifi için gerekli malzemeler?

  • Yoğurt 210 gr
  • Sıvı Yağ 160 gr
  • Tuz 6 gr
  • Maya 3 gr
  • Sirke 10 gr
  • Şeker 30 gr
  • Su 300 gr
  • Un 850 gr

İç Malzemeleri

  • Ceviz 1 kilo
  • Şeker 250 gr
  • Kuru sarı üzüm 525 gr

Yağlamak İçin Kullanılan Malzemeler

  • Sıvı yağ 350 gr
  • Tereyağı 130 gr

Üzeri İçin Kullanılan Malzemeler

  • Yumurta Sarısı 3 adet
  • Şeker 7 gr
  • Sıvı Yağ 10 gr

BAFRA NOKULU HAKKINDA

20.06.2012 tarih ve 227 sayıyla mahreç işaretli coğrafi ürün olarak tescillenmiştir.

Bafra nokulu tarifi adım adım yapılışı

1 Yukarıda yer alan hamur malzemeleri optimum kıvama gelinceye kadar yoğrulmalı sonra 30 dakika dinlendirilmeli ve elde edilen hamur 4 eşit parçaya ayrılmalıdır.
2 Hamurlar oklava yardımıyla ince açılmalıdır. Yufkanın inceliği Bafra Nokulunun lezzeti ile doğru orantılıdır.
3 Tereyağı ve sıvı yağ tepsinin her yerine iyice sürülür.
4 İnce açılan yufkalara tereyağı ve sıvı yağ karışımı bir fırça yardımıyla sürülmelidir.
5 Yağ karışımı sürülmüş yufkaların üzerine bol miktarda önceden hazırlanmış ceviz, kuru sarı üzüm ve şekerden oluşan iç malzeme serpilmelidir.
6 Bir kâse içerisinde iri dövülmüş 1 kilo ceviz, 250 gr. şeker ve 525 gr. kuru sarı üzüm karıştırılarak hazırlanmalıdır.
7 Yufka ne sıkı ne de bol olacak şekilde rulo halinde sarılmalı ve yaklaşık 10 cm aralıklarla kesilmelidir.
8 Kesilen ruloların üzerine sürülmek için bir kâse içinde iyice çırpılarak hazırlanan; şeker, sıvı yağ ve yumurtadan oluşan karışım yufkaların üzerine bolca sürülür.
9 Önceden ısıtılmış 180°C’ da fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuduktan sonra tüketime sunulur.

PÜF NOKTASI

Bafra Nokulu piştikten sonra soğumaya bırakılır. Samsun'da orijinal serviste Bafra Zembili adı verilen bir tür tepsiye sıra sıra dizilir.