Cezerye nasıl yapılır? Cezerye tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları

Mersin’de sıkça karşılaşabileceğiniz cezerye, kahve yanında veya günün her saatinde enerji verecek bir atıştırmalık türü. Dışarıdan satılan alınan bu lezzetli atıştırmalığı evde kolayca yapmak mümkün. Peki cezerye nasıl yapılır? İşte Cezerye tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları...

KAÇ KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

15 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

15 dakika

KALORİ

374

Cezerye kendine özgü bir lezzetli bulunan, Akdeniz Bölgesi’nde ve özellikle Mersin ve Adana illerinde yaygın olarak üretimi yapılan bir tatlı çeşidi olarak karşımıza çıkıyor.  Yaprak ve dökme şeklinde iki türü bulunuyor. Dökme cezerye, cezerye hamurunun kalıplara dökülerek dilimlenmiş halidir. Yaprak cezerye ise cezerye hamurunun ince ince yaprak şeklinde dilimlenmesi ile elde ediliyor. Cezerye, enfes aroma ve mükemmel lezzetinin yanı sıra omega 3 ve A grubu vitaminler bakımından zengin ürünlerin harmanlanması ile yapıldığından insan vücudu için birçok yararı bulunuyor.  (Bu tarifin ardından Kırmızı meyveli turta tarifine de göz atabilirsiniz.)

Cezerye Tarifi için Malzemeler

  • 3 adet havuç
  • 13 adet bisküvi
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı ya da margarin
  • ¾ su bardağı şeker

Üzeri için;

  • Toz hindistancevizi

CEZERYE HAKKINDA

Cezerye (Cezeriye)(Donmuş Helva), özellikle Mersin ve Adana bölgesinde yaygın tatlı türü. Osmanlı mutfağında yer alır. Havuç, toz şeker, ceviz ve hindistan cevizinden yapılır. Adını, Arapça'dan alır. Rendelenen havuç önce haşlanır haşlandıktan sonra şekerle kavrulur. Üzerine hindistan cevizi; içine antep fıstığı, fındık, yer fıstığı ya da ceviz koyulur.

Cezerye Tarifi adım adım yapılışı

1 Havuçlar rendelenir.
2 Tava içerisine havuç, yağ ve şeker alınır ve havuçlar pişirilir.
3 10 dakika kadar pişen ve yumuşayan havuç üzerine robottan geçirilmiş bisküviler eklenir. Karıştırılır.
4 Eşit büyüklüklerde yuvarlaklar toplanır ve Hindistan cevizine bulanarak soğutulur. Afiyet olsun.