Ekler nasıl yapılır?

Refika’nın Mutfağı’ndan şef Burak Arpak sizler için son derece lezzetli ekler hazırladı.

KAÇ KİŞİLİK

10 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

60 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

22 dakika

KALORİ

191

Derleyen: Selen Tanyeri
Tarifler: Burak Arpak
Fotoğraflar: Refika’nın Mutfağı

Ekler için malzemeler

  • 110 gr tereyağı
  • 250 gr su
  • 1 tutam su
  • 180 gr un
  • 4 adet yumurta
  • Pastacı kreması
  • 2 çorba kaşığı un
  • 140 gr toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 350 ml süt
  • 2 adet yumurta
  • Üzeri için:
  • 1 kare paket bitter çikolata
  • 1 kare paket sütlü çikolata

Ekler nasıl yapılır? adım adım yapılışı

1 Tencereye 110 gr tereyağı koyun ve eritin. Üzerine 250 gr su ve 1 tutam tuz ekleyin. Kısık ateşte tereyağı eriyene kadar ısıtın. Altını çok açmamaya dikkat edin. Çünkü tereyağı erimeden su kaynarsa buharlaşıp azalır ve kıvamı kalınlaşabilir. Su kaynamaya başlayınca üzerine 180 gr un ekleyin ve altını kapatıp spatula ile sürekli karıştırın. Unu iyice karıştırınca altını açıp bir-iki dakika yine spatula ile karıştırarak kısık ateşte pişirin.
2 Ardından altını kapatıp yine bir-iki dakika soğutmak için tencerede yine spatula ile çevirin. Sonra bir kaseye alıp, mikser ile düşük devirde çırparak soğutun. Duman çıkmamaya başladığında, 4 yumurtayı çırparak teker teker ekleyin. Yumurtaların hepsi iyi karışıp hamur pürüzsüz bir kıvam alınca sıkma torbası veya sağlam bir kilitli poşete koyup soğuması için buzdolabında bekletin. Poşetin ucuna, varsa yıldız uç takın.
3 Hamur soğurken, içinin pastacı kremasını yapabilirsiniz. Bunun için tencereye 2 çorba kaşığı un, 140 gr toz şeker, 1 tutam tuz ve 1 paket şekerli vanilin ekleyin. Orta ateşte bir yandan çırparken bir yandan da üzerine 350 ml süt ekleyin. Kıvamı kalınlaşıp göz göz olunca, karışımdan 1-2 kepçe alıp çırpılmış 2 yumurtanın üzerine ekleyin. Yumurtalı karışımı çırpıp tekrar tencereye ekleyin. Yumurtaları da ekledikten sonra tekrar göz göz olana dek birkaç dakika pişirin ve ardından altını kapatıp soğuyana kadar çırpacakla arada çırpın. Üzerinin çikolatası için birer kare paket bitter ve sütlü çikolatayı benmari usulü eritin.
4 Soğumuş hamuru dolaptan alıp pişirme kağıdı serili fırın tepsisine aralıklı olarak dilediğiniz boyutta sıkın. Yaklaşık 10 cm uzunluğunda, 30 tane ekler çıkacaktır. 190 derecede altlı, üstlü ve fansız çalışan fırının orta rafında 22 dakika pişirin. Piştikten sonra biraz serinlemesini bekleyin. İster altını delip ister ortadan ikiye kesip içine soğumuş pastacı kremasını sıkın. Ardından üst tarafını erimiş çikolataya batırın.