Elma sirkesi evde nasıl yapılır? Elma sirkesi tarifi ve malzemeleri

Sağlığa çeşitli faydaları bulunan elma sirkesi yemeklere lezzet için, hijyen için sıklıkla kullanılır. Peki elma sirkesi tarifi nasıl yapılır? Yemek sitesi Lezzet editörü Başak Öngel, Elele okurları için evde kolayca yapabileceğiniz elma sirkesi tarifini ve püf noktalarını hazırladı.

KAÇ KİŞİLİK

5 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

10 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

0 dakika

KALORİ

21

Elma sirkesi, antibakteriyel ve antioksidan özellikleri ile uzun yıllardır kullanılan popüler bir ev çözümüdür. İnsanlar elma sirkesini yüzyıllardır yemek pişirmede ve tıpta kullandı. İnsanlar geleneksel olarak da sirkeyi tarih boyunca dezenfekte etmek, tırnak mantarı, bit, siğil ve kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanmışlardır. Modern tıbbın öncüsü Hipokrat'ın, 2.000 yıldan daha uzun bir süre önce yaraları temizlemek için sirke kullandığı biliniyor. Ayırca Hipokrat, MÖ 400 civarında antik Yunanistan'da,  bal ile karıştırılmış elma sirkesini öksürük ve soğuk algınlığı da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar için denemiştir. Bazı araştırmalar sirkenin tokluk hissini artırabileceğini ve daha az kalori almaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ama unutmayın her bünye farklıdır, kullanmadan önce doktorunuza danışmak önemlidir. (Elma sirkesinin faydaları nelerdir? başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz)

Elma Sirkesi Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 adet elma
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 4 adet nohut
  • 1 litre su

ELMA SİRKESİ HAKKINDA

Elma sirkesi doğal olarak asidiktir ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu, cilt bariyerini iyileştirmeye ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir. Bununla birlikte, bu çözümün ne kadar güvenli ve etkili olduğunu bilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. (Kaynak: Healthline)

Elma sirkesi tarifi adım adım yapılışı

1 Elmalar yıkanır, küçük parçalara bölünür.
2 Elmalar cam kavanozun içerisine koyulur, bal, nohut ve su eklenerek tahta kaşıkla karıştırılır.
3 Kapağı hava alabilecek bezle kapatılır.
4 15 gün boyunca her gün tahta kaşıkla karıştırılır.
5 15 gün sonunda tüketilebilir.

PÜF NOKTASI

Sirke güneş görmeyen bir noktada, oda sıcaklığında tutulmalıdır. Sirke fermente bir ürün olduğu için metal kaşık ile karıştırmak süreyi geciktirebilir, tahta kaşık ile karıştırmak önerilir. Elma sirkesi yemek kaşığı başına yaklaşık 3 kalori içerir.