Katmer börek tarifi nasıl yapılır? Adım adım katmer börek

Böreğin her türlüsünde ayrı bir lezzet var. Peki hiç katmer böreğini denediniz mi? İçi yumuşacık üstü çıtır çıtır olan bu katmer böreğini kesinlikle denemelisiniz. Katmer börek tarifi nasıl yapılır diyorsanız aşağıda gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamalarını bulabilirsiniz.

KAÇ KİŞİLİK

6 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

60 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

30 dakika

KALORİ

200

Börek Osmanlı mutfağından günümüze Türk mutfağında hem sabah kalvaltısı hem çay yanına giden, vazgeçilmez lezzetler arasında. Bu makalemizde katmer börek tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamalarına bakıyoruz. (Bu tarifin ardından çıtır börek tarifine de bakabilirsiniz)

Katmer börek için gerekli malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı su
  • 2 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket insant maya
  • 6 bardak un
  • 250 g margarin veya tereyağı

İç harç için gerekli malzemeler

  • 1 kg ıspanak
  • 1 soğan
  • 250 g beyaz peynir
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Maydanoz

BÖREK HAKKINDA

Börek kelimesinin anlamı "Açılmış hamurun veya yufkanın arasına, peynir, kıyma, ıspanak vb. konularak çeşitli biçimlerde pişirilen hamur işi"dir. Böreğin ismini, Orta Asya'da ilk peynirli böreği kendi tarifiyle yaptıran Uygur Beyi Buğra'dan aldığı; 'Buğra Bey'e ait' anlamına gelen 'büğrek' kelimesinden türediğine dair rivayetler var.

Katmer börek tarifi adım adım yapılışı

1 Hamur için margarin ve yumurtanın birini kenara ayırın. Kalan malzemeleri karıştırarak hamurunuzu yoğurun ve 15- 20 dakika hamuru dinlenmesi için oda sıcaklığında bekletin.
2 Hamur beklerken iç harcını hazırlayın.
3 Ispanakları yıkayıp iyice süzün. İnce kıyın ve elinizle sıkarak fazla suyunu atın.
4 Bir karıştırma kabına alın.
5 Soğanı iyice kıyın ve ıspanağa ekleyip hafif tuz serpin. Peyniri rendeleyin, baharatları ekleyin ve hepsini harmanlayın.
6 Dinlenen hamuru 6 bezeye ayırın. Her bezeyi yuvarlak hale getirdikten sonra merdane yardımı ile olabildiğince ince açın.
7 Açtığınız her bezenin üzerini yağlayıp, katmer şeklinde katlayarak kenara koyun.
8 Bezelerin tamamını aynı işlemden geçirdikten sonra ilk yağladığınız bezeden başlayarak uzunlamasına ve dikdörtgen şeklinde tekrar açın.
9 Açtığınız hamurun uzun kenarına hazırladığınız iç harçtan koyun ve hamurunuzu 3’e katlayarak fırın tepsisinin içerisine koyun.
10 Tüm bezeler için aynı işlemi uygulayın.
11 5 tane dikdörtgen katlanmış ve içerisinde iç harcı olan hamuru fırın tepsisine koyduktan sonra her birini 5’e bölerek 25 tane kare şeklinde ayırın.
12 Kenara ayırdığınız yumurtanın sarısını, içerisine biraz sıvı yağ ekleyerek fırça ile karelerin üzerine sürün.
13 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.