Kavut (Gavut) Nedir? Kavut tarifi nasıl yapılır

Kavut (Gavut) nedir? Kavut tarifi nasıl yapılır? Bu yazımızda bu iki sorunun yanıtına bakıyoruz. Türkiye'de özellikle Van kahvaltısıyla bilinen Kavut, tarihi uzun yıllara dayanan bir lezzet. Doğu Anadolu, Karadeniz gibi pek çok bölgede kahvaltılarda tüketilir. İşte Van usulü Kavut tarifi

KAÇ KİŞİLİK

2 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

5 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

5 dakika

KALORİ

50

Kavut, Türkiye'de özellikle Doğu Anadolu'da Van'da, Iğdır'da, Tunceli'de Doğu Karadeniz'de yaygın olarak yapılan lezzetler arasındadır. Bazı yörelerde Kavut, bazı yörelerde Gavut olarak da adlandırılır. 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu, Van kahvaltısının önemli ürünlerinden kavuta coğrafi işaret tescil belgesi vermişti. Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva kavutun Urartu medeniyetinden bu yana sütte bekletilmiş ve kabuklu buğday ununun tere yağında kavrulmasıyla elde edilen bir ürün olduğunu, besleyici özellikleri bulunduğunu, Urartu döneminde askerlerin beslenmesine katkı sağladığını söylemişti.

Iğdır usulü kavutta 1 su bardağı mısır, 1 su bardağı buğday, 1 su bardağı susam
2 su bardağı şeker, 3 su bardağı su kullanılır. Mısır, buğday ve susam kavrulur ve ardından öğütülerek un haline getirilir. 

Mersin'de ise özellikle Bozyazı ve çevresinde yörüklerin kullandığı, çobanların uzun yürüyüşlerde günlük enerji ihtiyacını karşılamak için tercih ettikleri besine Kavut denir. Yörede yetişen organik keçiboynuzu, fıstık, susam ve ak darının helva kıvamına gelinceye kadar dibekte dövülerek elde edilir. Uzun süre bozulmadan saklanabilen kavutun 50 gramı günlük besin ihtiyacını karşılayacak niteliktedir. 

Bu yazımızda aşağıda Kültür Portalı'nda yer alan Van usulü orijinal Kavut tarifini bulabilirsiniz.

Kavut Tarifi için Gerekli Malzemeler

  • Yağ
  • Buğday
  • İsteğe göre bal ve ya gül reçeli

KAVUT (GAVUT) NEDİR?

TDK sözlüğüne göre Kavut, kavrulmuş ve dövülmüş tahıl ununa pekmez, şeker veya tatlı yemiş katılarak yapılan yiyecektir.

Kavut tarifi adım adım yapılışı

1 Mevisiminde alınan buğday kavrulur.
2 El değirmeni yada havanda öğütülerek kavut haline getirirlir.
3 Hafif kızdırılan yağ un halindeki kavut'a yedirilir.
4 Kahvaltıda isteğe göre üzerine bal yada gül reçeli dökülerek yenilir.

PÜF NOKTASI

Kavut istenirse reçel, bal ile tatlandırılabilir. Kavut üzerine ceviz serpilerek de servis edilebilir.