Lahana turşusu nasıl yapılır? Adım adım lahana turşusu tarifi

Kış aylarında yemeklerin yanında kıtır kıtır yenilebilecek lezzet lahana turşusu sofraların vazgeçilmezi. Lahana turşusu nasıl yapılır? diyorsanız kış aylarında sofranızda bulundurabileceğiniz lahana turşusu tarifimiz Gizem Güzey'den geliyor.

KAÇ KİŞİLİK

5 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

30 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

0 dakika

KALORİ

20

Yemeklerin lezzetli eşlikçisi lahana turşusu tüm kış aylarının kurtarıcısı. Yemeklere farklı lezzet katan lahana turşusu oldukça da faydalı. (Bu makalenin ardından lahana turşusu kavurması tarifine de bakabilirsiniz). Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı verilerine göre 100 g için bileşen değerleri (ortalama) şöyle: 

Enerji kcal 13
Enerji kJ 56
Su g 92,48
Kül g 3,29
Protein g 0,19
Azot g 0,03
Yağ, toplam g 0,22
Karbonhidrat g 1,47
Lif, toplam diyet g 2,35
Tuz mg 3231
Demir, Fe mg 0,00
Fosfor, P mg 0
Kalsiyum, Ca mg 74
Magnezyum, Mg mg 6
Potasyum, K mg 56
Sodyum, Na mg 1292
Çinko, Zn mg 0,01
Selenyum, Se µg 0,0

Lahana Turşusu Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet lahana (büyük boy)
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 2 adet orta boy havuç
  • 5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 2 litre içme suyu
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

LAHANA TURŞUSU HAKKINDA

Lahana turşusu, geçirdiği fermantasyon sayesinde taze lahananın çok ötesinde besin ve sağlık yararları sunar. Lahana turşusunun faydaları arasında bağışıklık sistemine, sindirime destek olması, beyin sağlığına iyi gelmesi de vardır.

Lahana turşusu tarifi adım adım yapılışı

1 Lahananın dış yapraklarını ayıklayın ve yıkayın.
2 Bir bıçak yardımı ile orta kök kısmını kesip çıkarın. Kök kısmını kestiğiniz lahanayı dilediğiniz boyutta doğrayın.
3 Lahananın üzerine kaya tuzunu ilave edip lahanayı ovun.
4 Temiz ve geniş bir kavanoza ovduğunuz lahanaları ekleyin.
5 Aralara kabukları soyulmuş ve iri doğranmış havuçları dizin ve tekrar lahana ilave ederek bu işleme devam edin.
6 Kavanoz dolduğunda toz şeker, sarımsak ve sirkeyi ilave edin.
7 İçme suyunu lahanaların üzerini geçecek kadar doldurun.
8 Son olarak limon tuzunu ilave edip kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatın.
9 Güneş görmeyen bir yerde 15 gün boyunca, oda ısısında bekletin. Afiyet olsun.

PÜF NOKTASI

Kök kısma doğru giden lahana yapraklarını ne kadar ince doğrarsanız o kadar hızlı turşu olgunlaşır. Kısa sürede olsun isterseniz haşlanmış lahana ile turşu kurabilirsiniz. Haşlanmadan yapılan lahanalar 15 günden önce açılmamalıdır. Oda sıcaklığında ve güneş görmeyen yerde muhafaza edin. Dilerseniz dereotu, maydanoz, sarımsak ve nohut ilavesi yapabilirisiniz. Lahanalar kış sebzesi olduğu için kışın kurulabilirsiniz. Karalahana ile aynı tarifi yapabilirisiniz.