Ratatuy (Ratatouille) tarifi nasıl yapılır? Adım adım Ratatouille (Ratatuy) tarifi

Fransız mutfağının gözdesi Ratatouille tarifi Fransa'nın geleneksel ev yemeklerinden biri. Bu meşhur tarif Ratatouille animasyon filminden bu yana oldukça popüler. Peki Ratatuy (Ratatouille) tarifi nasıl yapılır? Yemek sitesi Lezzet editörü Başak Öngel, Elele okurları için Ratatuy tarifini hazırladı

KAÇ KİŞİLİK

5 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

50 dakika

KALORİ

30

Popüler bir ülke tarifi olan ratatouille, kabak, patlıcan, kırmızı ve sarı biber, domates ve soğandan yapılan ve üzerine başka sebzelerin de eklenebileceği bir sebze güvecidir. Bu spesiyalite, aromatik otlar ve bol sebzeden oluşan Akdeniz mutfağı ile karakterize edilen, Fransa'nın güneydoğusundaki Nice şehrinden gelmektedir. Ratatouille ismi, bütün parçaları olan bir güveç anlamına gelen Fransızca kelime 'rata' ve 'touiller'den gelir. Bileşenlerin birlikte karıştırılması eylemini ifade eder. Daha doğrusu, tarif, sezon sonu hasadının tamamını kullanması gereken çiftçilerin yaratıcılığı sayesinde,  18. yüzyılda Nice bölgesinde ortaya çıkan, bir anda olgunlaşan ve bahçeden yemeye hazır olan taze yaz sebzelerinin hasadını tüketmek zorunda kalan çiftçiler tarafından üretilen bir köylü yahnisi olarak bilinir.

Fransa'dan İspanya'ya


Yemeğin Fransa'da ortaya çıktığı tespit edilse de, bazı mutfak tarihçileri benzer tariflerin Bask Bölgesi ve Katalonya'da zaten mevcut olduğuna ve zamanla Fransa'nın güneyine aktarıldığına inanıyorlar. Başka bir teori, karışık sebze güveçlerinin Roma döneminde zaten hazırlandığı, ancak henüz domates ve kabak olmadığı için çok farklı tatlarının olduğudur. Bir zamanlar sağlıklı ve doyurucu bir ana yemek olan Ratatouille, günümüzde et ve balıkla garnitür olarak, lezzetli bir meze olarak veya pilavla ana yemek olarak servis ediliyor.

Peki ratatouille restoranlara nasıl girdi? Menülerde ilk kez 20. yüzyılda, sadece patlıcan, kabak, biber, soğan ve domates kullanılarak, geleneksel usulüyle hazırlandığında, tipik otlar ile zenginleştirilmiş, birçok özelliği olan kurutulmuş Akdeniz otları ile menülerde yer almıştır. Yerel tariflerde; biberiye, kekik, fesleğen, kekik, adaçayı, mercanköşk, rezene, nane yer almaktadır. Mevcut birkaç malzemeyle yapılan bir köylü hasadı yemeğinden, ratatouille'u, başarılı kılan animasyon filmi sayesinde bugün ulusal sınırların ötesinde bilinen ve her seviyedeki şefe ilham veren, restoranlara layık bir yemek haline geldi. 

Tarihte Ratatouille

1877: Cassell'in Aşçılık Sözlüğü, Ratatouille kelimesini İngilizce'ye tanıttı.

2007: Disney Pixer animasyon filmi “Ratatouille”, pişirme özlemleri olan küçük bir Fransız faresi hakkında, katmanlı bir ratatouille güveci sunarak zorlu yemek eleştirmenlerinin kalbini eritti. Bu animasyon film, ratatouille terimini Amerikan kültüründe ünlü yaptı.

Ratatouille (Ratatuy) Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kabak
  • 2 adet patates
  • 3 adet domates

Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • ½ adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 3 adet domates
  • rendelenmiş
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 dal taze kekik
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • üzeri için 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Ratatuy (Ratatouille) tarifi adım adım yapılışı

1 Domates sos için bir tavaya tereyağı ve zeytinyağı alınır ve ısıtılır.
2 Isınan yağa ince yemeklik doğranan soğan kavurulur.
3 Sarımsak ilave edilir.
4 Domates rendesi ve kalan malzemeler eklenerek pişirilir.
5 Sebzeler yıkanır. Halka halka doğranır. Kabak ve domates dışındaki malzemeler suya koyulur.
6 Bir fırın kabına domates sos dökülür ve üzerine halka sebzeler dizilir.
7 Üzerine yağ gezdirilir ve yağlı kağıt ile üzeri kapatılarak 180 derecede 40 dakika pişirilir. Yağlı kağıt üzerinden alınır ve üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun!

PÜF NOKTASI

Bütün sebzeler aşağı yukarı aynı kalınlıkta olmalıdır. Ancak pişme derecelerine göre farklılıklar yapabilirsiniz.