Sütsüz İrmik Helvası Tarifi Nasıl Yapılır? Adım Adım Sütsüz İrmik Helvası

İrmik helvası seviyorsanız bir de sütsüz irmik helvası tarifimize göz atın. Süt tercih etmiyorsanız sütsüz irmik helvasına bayılacaksınız. Peki, sütsüz irmik helvası tarifi nasıl yapılır? Gizem Güzey tarafından reçetelenen sütsüz irmik helvası tarifimize yakından bakalım...

KAÇ KİŞİLİK

5 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

5 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

25 dakika

KALORİ

500

Sütsüz İrmik Helvası Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı irmik
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 paket vanilya

İRMİK HELVASI HAKKINDA

Osmanlı mutfağında da yer alan İrmik Helvası kelime tanımı olarak Türk Dil Kurumu sözlüğünde "İrmik, çam fıstığı, yağ ve şeker karışımıyla hazırlanan bir tatlı türü" olarak yer alır. Osmanlı Mutfak Kültürü'nde 'Gaziler Helvası' olarak da bilinirdi. Helva kelimesi Arapça 'şeker, yağ, un veya irmikle yapılan tatlı' anlamındaki ḥalvā'dan gelir.

Sütsüz İrmik Helvası Tarifi Adım Adım Yapılışı

1 Bir karıştırma kabında suyu ve şekeri, şeker eriyene kadar karıştırın. Karışımın içerisine vanilyayı ekleyin ve tekrar karıştırın.
2 Derin bir tencereye sıvı yağı alın ve üzerine irmiği ekleyin.
3 Orta ateşte irmikler renk alana kadar karıştırmaya devam edin. Yaklaşık 15 dakika kadar kavurun.
4 İrmikler istenilen renk olduğunda, hazırladığınız şerbeti üzerine dökün ve karıştırmaya devam edin. İrmik tüm şerbeti çekene kadar karıştırmaya devam edin. Demlemeye bırakın.
5 Demlenen helvayı servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

PÜF NOKTASI

İrmiği kavururken dikkatli olun, irmik çabuk renk alabilir ve yanabilir. Bu sebepten dolayı devamlı karıştırarak istediğiniz renge gelene kadar takip etmelisiniz.