Zeytinyağlı bebek enginar tarifi nasıl yapılır? Adım adım anlattık

Ege mutfağının tercih edilen yemeklerinden biri de zeytinyağlı bebek enginar... Zeytinyağlı bebek enginarı nasıl yapılır? diyorsanız bu tarifimiz ilginizi çekebilir. İşte Evren Bilge’den detaylı anlatımıyla zeytinyağlı bebek enginarı tarifi ve gerekli malzemeler...

KAÇ KİŞİLİK

3 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

45 dakika

KALORİ

180

Enginar, papatyagiller familyasında bulunmakta olan mavi-mor renkli çiçekleri olan çok senelik otsu bir bitkidir. Bu bitki, Akdeniz ve Güney Avrupa çevresinde yetişmektedir. Besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Yemeklerde sık şekilde yer verilmektedir. Bebekler için de oldukça faydalı bir yemek türüdür. Peki Zeytinyağlı bebek enginarı nasıl yapılır? İşte Evren Bilge’nin detaylı anlatımıyla adım adım zeytinyağlı bebek enginarı tarifi...

Zeytinyağlı bebek enginarı tarifi için

  • 8 adet bebek enginar/limonlu suda bekletilmiş
  • 3 orta boy soğan/jülyen doğranmış
  • 3 adet taze sarımsak/iri iri doğranmış
  • 3 adet taze soğan/iri iri doğranmış
  • 2-3 adet reyhan yaprağı
  • 1 adet limon kabuğu/sebze soyma bıçağı ile iri iri sıyrılmış. (Taze ve yoğun bir aroma için ekleyeceğiniz zaman kesin.)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • 1 küçük çay bardağından 2 parmak az su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Üzerini süslemek için;

  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 8-9 adet reyhan yaprağı
  • 3 dal dereotu
  • 1 dal taze soğan
  • 1 dal taze sarımsak/yeşil kısımları ile beraber

ENGİNAR HAKKINDA

Enginar, çok yönlü şifalı bir besindir ve sebze olarak bilinse de, aslında devedikeni bitkisinin bir türüdür. Son derece besleyici olan enginar aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir ve kanser, kolesterol, diyabet, ateroskleroz, kalp krizi ve felç gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar. Ayrıca uzun zamandır karaciğere ve sindirim sistemine faydaları nedeniyle özellikle Hepatit ve karaciğer hastalarına doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Zeytinyağlı Bebek Enginar Tarifi adım adım yapılışı

1 Soğanları zeytinyağında saydamlaşana kadar hafifçe terletin.
2 Renk aldırmadan ve yüksek ateş göstermeden, sadece soğanların renklerini şeffaflaştırın. Böylelikle tüm aromalar zeytinyağına geçecek.
3 Biraz tuz eklerseniz soğanların daha çabuk yumuşamasını sağlarsınız. Taze reyhan, taze sarımsak, taze soğan ve limon kabuklarını ekleyip kısık ateşte 4-5 dakika kadar karıştırın.
4 Ardından enginarları üstüne dizip suyu ve limon suyunu ekleyin. Tuz serpin. Üzerine yağlı kağıdı (tencere boyutunda kesin ve ortasında 2-3 parmak girecek kadar delik açın) yerleştirip kapak kapatın.
5 1-2 dakika en yüksek ateşte, ardından en kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Ortalama 30 dakika piştikten sonra altını kapatıp dinlendirin.
6 Soğuduktan sonra servis tabağına alın önce zeytinyağını gezdirin ardından ince kıydığınız otları serpin.