Hamilelik şikayetleri ve çözüm yolları

Bulantılar, kramplar, sızlayan göğüsler canınızı sıkmasın!

Hamilelik şikayetleri ve çözüm yolları

ÇOK HALSİZİM’
Hamileliğin ilk dönemlerinde baş ağrıları ve yorgunlukla karşılaşabilirsiniz. Hormon değişiklikleri ve psikolojik nedenlerle ortaya çıkan bu durumlar, stres ile birlikte daha da etkili hale geliyor. Ama hamileliğin altıncı ayından sonra görülen baş ağrıları biraz daha riskli olabilir. Böyle durumlarda herhangi bir tansiyon problemine karşı bir uzmana görünmeniz en iyi çözüm olabilir.
ÇÖZÜM
Yüzünüzün ön kısmına, gözlerinizin etrafına masaj yapabilirsiniz. Stresten arınmak için özel yapılan ‘hamile yogası’nı deneyebilirsiniz. Dengeli beslenme, dinlenme ve yürüyüşlerle de halsizliğinizle baş edebilirsiniz.
‘KRAMPLAR GEÇMİYOR’
Hamileliğin ikinci yarısından itibaren sıklaşan bacak krampları, geceleri sizi uykunuzdan bile uyandıracak kadar çoğaldıysa, sebebi fosfor oranının yükselmesi olabilir. Bu sorunla bir an önce yüzleşin ve başa çıkmanın yollarını arayın!
ÇÖZÜM
Geceleri ve günün herhangi bir saatinde ortaya çıkan kramplar için fosfor içermeyen kalsiyum tabletlerinin alınması şart. Bunun dışında yorucu aktivitelerden uzak durmak gerekiyor. Tabii uzun süre oturmak da doğru değil. Kramp oluşan bölgeye sıcak su torbaları koyabilirsiniz. Hafif masaj da rahatlamanızı sağlayabilir. Eğer kramplardan çok fazla rahatsız olursanız kalça kaslarınızı gerici egzersizler yapabilirsiniz. Ani bir kramp acısı yaşarsanız, dizinizi gererek ayağınızı hafifçe yukarı kaldırmayı unutmayın!
Yazı: İpek Koşan

Bebeğinizi heyecanla beklediğiniz bugünlerde birkaç küçük problem canınızı sıkabilir. Bitmeyen bulantılar, uyutmayan kramplar, sızlayan göğüsler sadece sizin başınıza gelen sorunlar değil, panik yapmayın; çözümlere bakın!

Hamilelik haberini aldığınızdan beri mutluluktan ayaklarınız yere basmıyor. Bebeğinizle çıktığınız bu mucizevi yolculukta psikolojik ve bedensel değişimler yaşadığınız için kimi zaman karşınıza zor virajlar çıkabiliyor. Uzmanların normal olarak karşıladığı bu durumlarda bazı noktaları irdelemek ve çözüme ulaşmak gerekiyor. Bu konuda doktor, siz ve aileniz tam bir ekip halinde hareket etmelisiniz! Böylece hamilelik süresince yaşadığınız bu problemleri en aza indirebilir, üstesinden kolayca gelebilirsiniz!
KABIZ OLUYORUM’
Hamilelikte artan ‘progesteron’ hormonu, ince ve kalın bağırsaklarda hareket azalması, suyun bağırsaklardan daha fazla geri emilmesine neden oluyor. Bu da kabızlık ile sonuçlanabiliyor. Peki ne yapmak gerekiyor?
ÇÖZÜM
Beslenme şeklinizi düzene koyarak bağırsaklardaki bu sorunu kolaylıkla çözebilirsiniz. Bunun için doktorunuzdan kendinize uygun bir diyet listesi hazırlamasını isteyebilirsiniz. Eğer sorunu dikkate almazsanız, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde artan karın içi veya direkt basınç ile basur (hemoroid) problemi yaşayabilirsiniz. Ve bu durum kabızlık ile birleştiğinde oldukça can sıkıcı durumlar yaratabilir. Tüm bunların önüne geçebilmek için sebze, meyve tüketin. Bol miktarda su için. Her tuvalet sonrası anal bölgeyi çok iyi temizleyin ve yumuşak tuvalet kağıtları kullanın. Sert sandalye ve koltuklarda çok fazla oturmayın.
'SIK SIK TUVALETİM GELİYOR’
Sürekli tuvalete gitme ihtiyacı mı duyuyorsunuz? En olmadık zamanlarda sıkışıp zor anlar yaşamanıza sebep olan tek şey karnınızda büyüyen bebeğin idrar kesesine yaptığı baskı… Bu nedenle ekstra özen göstermeniz şart!
ÇÖZÜM
Bu durumlarda doktora gitmekten çekinmemeli, yapılacak testlerden kaçmamalısınız. Eğer bu sorunun üzerine gitmezseniz, tedavisi basit olabilecek bir problemi, sorunlu bir böbrek yolları enfeksiyonu haline çevirebilir, kendinize ve bebeğinize zarar verebilirsiniz. O halde ufak tedbirler almanın tam zamanı! Yatmadan bir saat önce sıvı tüketimini sonlandırın. İhtiyaç hissettiğiniz an zaman kaybetmeden tuvalete gidin. Tuvaletinizi yaparken öne doğru eğilirseniz idrar torbanızın tam olarak boşalmasına yardımcı olabilirsiniz.

‘MİDEM BULANIYOR’
En hafif koku bile midenizi bulandırıyor, yediklerinizi sık sık çıkarıyorsanız, sakın paniğe kapılmayın. Hamileliğin yaklaşık üçte ikisinde görülen bu durum, özellikle dört ile sekizinci haftalarda ortaya çıkıyor. Nedeni kesin olmamakla beraber, gebelik döneminde artan bir hormon olan HCG düzeyinin yüksekliğinden olduğu düşünülüyor.
ÇÖZÜM
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı. Dr. Şule Selvi’ye göre bu durum sizi çok rahatsız ediyorsa ve uzun süre devam ediyorsa hastanenin yolunu tutmalısınız. Serum verildiğinde kendinizi toparlamanız mümkün. Ayrıca; sık ve az yemek yemek ve yemekte sıvı alımını kısıtlamak sizin için uygun olur. Sıvı alımları yemek aralarında olursa, gereksiz mide dolgunluğu ve bulantının tetiklenmesini önleyebilirsiniz. Kahve, çay ve meşrubat dışında, günde mutlaka en az sekiz bardak su tüketin. B6 vitamini desteğinin bulantıyı azalttığı ve iştahı artırdığı da bazı araştırmalarda öne çıkan sonuçlardan.

‘KANAMAM VAR!’
Medical Park İzmir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mert Göl, gebelikte vajinal akıntılar olabileceğini, bu akıntıların normal, beyaz renkli, şeffaf, kokusuz
bir halde olması gerektiğini söylüyor. Vajinadan kan gelmesinin en sık nedeni ‘implantasyon kanaması’ denilen, bebeğin rahim içindeki yerleşme bölgesinde meydana gelen kanamalar. Bu kanamalar az miktarda ve geçici süre ile oluyor. Diğer bir nedense düşük tehdidine bağlı kanamalar ki genellikle daha fazla miktarda ve uzun süreli devam ediyor. Ayrıca rahim ağzında yara olması ve hatta rahim ağzı kanserleri de gebelikte vajinal kanamalara neden olabiliyor.
ÇÖZÜM
Böyle bir problemle karşılaştığınızda ani hareketler yapmaktan kaçınmalı, zaman kaybetmeden bir uzmanın yolunu tutmalısınız.
‘GÖĞÜSLERİM SIZLIYOR’
Hamilelik başlangıcında göğüslerinizde gerginlik ve hassasiyet hissedebilirsiniz. Ama esas büyüme birinci trimester (hamileliğin ilk üç aylık dönemi) sonlarına doğru başlıyor. On ikinci haftadan sonra göğüsler hızla büyüyor ve toplam 500 gramlık bir artış oluyor. Hamilelikte meme başı dikleşiyor ve meme derisinde cilt altı damarlar belirgin hale geliyor. Bu yüzden göğüs uçları hassas bir hal alıyor…
ÇÖZÜM
Hamilelik boyunca bol sütyenler giymelisiniz. Gece yatarken bile sütyen takmanız çok önemli. Ayrıca memelerde süt yapımı öncesi hazırlık salgısı da başladığından bazen meme başı akıntısıyla da karşılaşabilirsiniz. Bunun için özel hazırlanan pedler işinize yarayabilir. Meme derisinde oluşan çatlaklar için de rahatlamanızı sağlayacak kremler mevcut.‘BELİM AĞRIYOR’
Eğer yürüyüş gibi hafif sporlar yapmıyorsanız; kas, eklem ve bel ağrıları çekebilirsiniz. Bel ve kalçalarda ani batma şeklinde görülen ağrılar, genellikle normal kas iskelet sistemine bağlı, hareketsizlik sonucu oluşuyor; tehlike oluşturmuyor. Fakat şiddetli ve uzun süreli olan ağrıların araştırılması şart. Gebelikte bel ağrıları akıntıya neden oluyorsa, kanamayla birlikteyse, sık sık tekrarlayan bir tarzdaysa ve ıkınma hissi uyandırıyorsa erken doğum veya doğum belirtisi olabilir. Aman dikkat!
ÇÖZÜM
Doktor önerisiyle ağrı kesici kullanabilirsiniz. Kendinizi fazla zorlamayın ve ağır yük kaldırmaktan kaçının. Belinize baskı yaratacağı için topuklu ayakkabı giymeyin. Onun yerine hafif topuklu ya da ortopedik tabanlı ayakkabıları tercih edin. Yine doktorunuzun önereceği bazı egzersizlerle sırt ağrınızın azalmasına yardımcı olabilirsiniz.

‘MİDEM YANIYOR’
Yaşadığınız bulantı ve kusmanın yanı sıra mide ekşimeleri de kapınızı çalan sorunlardan olabilir. Bu durum genellikle on dördüncü haftada sona eriyor. Ancak yirmi sekizinci haftadan sonra mide içeriğinin geç boşalması ile birlikte bebeğin hızla büyümesi karında sıkışma yaratabiliyor. Sonuç olarak da midenin yutak borusu girişi ile açılanmasında bozukluk oluşuyor ve bu da ‘reflü’ problemlerine neden oluyor.
ÇÖZÜM
Mide problemleriyle karşılaşmamak için yarı yatar pozisyonda yatmalı ve mide asidi gidericiler kullanmalısınız. Sıcak yiyecek tüketmekten ve yatmadan önce yemek yemekten kaçınmalısınız. İlk üç ay kendinizi süt, peynir gibi ürünleri yemek için zorlamayın. Aksine canınızın istediği yemekleri tüketin. Kızartma gibi yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durun. Daha çok sebze ve haşlanmış tavuk gibi sindirimi kolay, hafif gıdaları tercih edin. Ara öğünlerde kraker gibi tuzlu bisküviler atıştırabilirsiniz. Şikayetiniz devam ederse doktor kontrolünde ilaç kullanabilirsiniz.