niasinamid

Cildin yapısını besleyen ve güçlendiren bir çok bileşen bulunuyor. Niasinamid de bunlardan bir tanesi. Cilt bakımı uygulamalarına büyük bir hızla dahil olan niasinamid tam olarak ne işe yarıyor? Hangi besinler Niasinamid içerir?  Niasinamid ürünlerini seçerken nelere dikkat etmeliyiz? İşte Niasinamid hakkında bilmeniz gerekenler...

Niasinamid nedir?

Nikotinamid olarak da bilinen Niasinamid, temel bir besin maddesi olan B-3 vitamininin bir şeklidir. B-3 eksikliği vücutta cilt, böbrek ve beyin bozukluklarına yol açabilir. Niasinamid almak da B-3 eksikliğini önlemeye yardımcı olur. Özellikle söz konusu cilt bakımı olduğunda topikal niasinamidin akne ve egzama gibi belirli cilt sorunlarına fayda sağladığı söyleniyor.

Niasinamid ve Niasin aynı şey mi?

İsimlerdeki benzerliğe rağmen niyasinamid ve niasin aynı şey değildir. Bunlar, iki farklı B-3 vitamini türüdür. Fakat vücudunuz, aldığınız niasin takviyelerinden niasinamid yapabilir. Bu ancak vücutta çok fazla miktarda niyasin olduğunda gerçekleşir.

Niasinamid ne gibi faydalar sağlar?

Genel olarak niasinamid, ciltte nemi hapsedip protein oluşturmaya yardımcı olarak oluşabilecek hasarları önlemeye yarar. Ayrıca şu faydaları da sağlar:

  • Bağışıklık: Niasinamid, cildi sıkı ve sağlıklı tutan bir protein olan keratini oluşturmaya yardımcı olur.
  • İnce çizgileri ve kırışıklıkları en aza indirir.
  •  Niasinamid, cildinizin bir seramid (lipid) bariyeri oluşturmasına yardımcı olarak, nemi hapsetmesini sağlayabilir.
  • Hiperpigmentasyonu tedavi eder. Karanlık ve koyu bölgeleri aydınlatmada yardımcı olabilir.
  • Güneş hasarlarına karşı korur.
  • Gözenek görünümünü en aza indirir.
  •  Niasinamid, iltihabı azaltır. Bu da egzama veya akne gibi cilt problemlerinden meydana çıkan kızarıklıkları hafifletmeye yardımcı olur.

 

Cilt bakımı ürünleri gıda ve takviyelere tercih edilir mi?

Dengeli ve sağlıklı bir beslenme B-3 gibi mikro besinleri almanın en iyi yoludur. Eksikliğini gidermek içinse yalnızca tıbbi gözetim altında takviye almalısınız. B-3 vitamini şu besinlerde fazlasıyla bulunur:

  •  Yumurta
  •  Yeşil Sebzeler
  •  Tahıllar
  •  Balık
  •  Süt

 

Cilt bakım ürününün türü ve rutin içinde ne zaman kullanıldığı önemli mi?

Birçok topikal niasinamid serum şeklindedir. Niasinamid serumunuzu tonlamadan sonra ancak nemlendirmeden de önce uygulamalısınız.

Niasinamid ürünlerini seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Niasinamid konsantrasyonu üründen ürüne değişiklik gösterse de çoğu formülasyon yüzde 5 veya daha azdır. Bazı raporlar, yüzde 5’lik formüllerin hiperpigmentasyon ve güneşe maruz kalma hasarlarını tedavi etmede etkili olduklarını öne sürüyor. Hassas bir cilde sahipseniz, daha düşük bir konsantrasyonla başlamak isteyebilirsiniz. Yüzde 2 gibi...

Maksimum etki için niasinamid, hangi cilt bakımı bileşenleriyle kullanılabilir?

Hyaluronik asit ile birlikte kullanarak niasinamid serumunuzdan daha fazla verim alabilirsiniz. Hyaluronik asit, ürünün emilimini arttırarak daha hızlı etki etmesini sağlar. Ayrıca bazı raporlar, akne tedavisi için niasinamidin folik asit ve çinko ile birlikte daha iyi çalışabileceğini söylüyor.

Yan etkisi var mı?

Topikal niasinamidin kullanımı genellikle güvenli kabul edilir. Önceden alerjisi olan kişilerin alerjik reaksiyon gösterme olasılığı daha yüksek olabilir. Yanma testi yaparak alerjik reaksiyon oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Sonucu ne zaman görebilirim?

Herhangi bir yeni cilt bakım ürününde olduğu gibi, muhtemelen birkaç hafta içinde gözle görülür bir sonuç elde edemeyeceksiniz. Mevcut araştırmaların çoğu, dört haftalık uygulama sonrası iyileşmeler tanımlasa da yine de kesin bir zaman çizelgesi yoktur. Sekiz haftanın sonunda cildinizde daha fazla değişiklik görmeniz muhtemeldir. Birkaç ay içerisinde herhangi bir değişiklik göremezseniz bir dermatoloğa rutininiz hakkında danışmanız iyi olabilir.

ÖZLÜK İÇERİKLERİ

a'dan z'ye a'dan z'ye cilt bakım ve kozmetik sözlüğü