Onunla oynayın!

Oyun oynamak sizin için sıkıcı olabilir, ama aynı durum bebeğiniz için geçerli değil! Onun tek isteği yeni şeyler keşfetmek. Bunu yapabilmenin en iyi yolu ise oyun oynamak...

Onunla oynayın!

HANGİ OYUNCAK NE SAĞLIYOR?
Bebeğinizin oynadığı oyuncakları seçmeden önce ona nasıl fayda sağladığını öğrenmeye ne dersiniz?

0-3 AY
Bebeğiniz üç aylık ve daha küçükse plastik halkalar, çıngıraklar, parlak renkleri olan oyuncaklar, onun el hakimiyeti ve göz uyumu için birebir. Halkaları geçirmek için uğraşırken elini nasıl tutması gerektiğini kendi kendine öğrenebilir.

4-6 AY
Bez bebekler, yumuşak toplar, kumaştan yapılmış ayıcıklar onu bambaşka bir hayal dünyasına sürükler. Aynaya baktığında kendisinin farkına varmaya başlar. Kumaş kitaplar hem kitap sevgisi aşılar hem de dokunma hissini geliştirir. Yumuşak oyun minderleri ise etki tepkiyi öğreterek nasıl hareket etmesi gerektiğini anlamasını sağlar.

6-9 AY
O artık renk ve şekilleri tanıyabiliyor. Bunu geliştirebilmenin en önemli yolu renkli ve farklı şekillerde legolarla oynamasını sağlamak. İletişim becerisini geliştirebilmek için ise telefonla küçük bir tiyatro oyunu sergileyebilirsiniz.

9-12 AY
Bütün oyuncaklar odasında yığılı bir şekilde duruyor mu? Eğer topluysa bırakın dağıtsın ve eşyalar yığıldıkça nasıl da yükseldiğini görsün. Böylece boyut algısını güçlendirebilir. Kova, kürek gibi oyuncaklar tartma ve ölçme yeteneğini keşfetmesini sağlar.

15 AY
Artık daha hareketli oyunlar gerekiyor! Legolar, şekiller arasındaki farkları ve ilişkileri öğrenmesini sağlarken, yürüteç, dengede durmasına yardımcı olur. Yapbozlar düşünmeye sürükler. Eşleşme oyuncakları ise analitik zekasına katkıda bulunur.

18 AY
Oyuncak bir at ya da araba almaya ne dersiniz? Fiziksel becerilerini teşvik eden bu oyuncaklar kontrol mekanizması için de çok gerekli. Boyama çalışmaları da el becerisinin gelişebilmesi için birebir. Ona sulu boyayı verin ve sadece nasıl yapıldığını gösterin. Karşılaşacağınız renk karışımlarına inanamayacaksınız.

2-3 YAŞ
Boyama kitapları, oyun hamuru, keskin olmayan makas, kağıt, kalem, su gibi maddelerle neler yapabileceğini onun hayal gücüne bırakın! Bu yaş grubundaki çocuklar genellikle mutfak eşyalarına çok meraklı olur. Dolaplarınızdaki tencere ve kaplara duydukları merak bu yüzden. Diğer yandan artık üç tekerlekli bisiklet sürebilir. Bu sayede ayaklarının ritmiyle ellerini birlikte kullanmayı öğrenir.

3-5 YAŞ
Oyun gruplarıyla daha fazla zaman geçirebilir. Böylece daha yaratıcı fikirler bulacaktır. Taklit oyunları, çizimler, kukla gösterileri, evcilik, lego gibi oyunlarla çok mutlu olur. Hatta doktorculuk oynayarak sizi muayene etmek bile isteyebilir. Siz de bu sayede onun doktor korkusunu yenmesine yardımcı olabilirsiniz.

 BUNLARI UNUTMAYIN!
• Oyun oynarken söyleyeceğiniz şarkılar, onun ritim duygusunun gelişmesine yardımcı olur. Zaten siz şarkı söylediğiniz sırada genellikle çok eğlenir ve mutlu olurlar.
• Sizinle ve arkadaşlarıyla oynadığı oyunlar sayesinde daha çok gelişir. Bu yüzden günde 15 dakika bile olsa onlarla oynamanız gerekir. Geri kalan zamanlarda ise oyun arkadaşı bulmanız en doğrusu.
• Oyunların anlık gelişmesine izin verin. Örneğin kar yağıyorsa dışarı çıkıp kar topu oynayın. Hava sıcaksa parka gidin ve kovalara kum doldurun. Evden çıkamıyorsanız saklambaç oynayın. Yani ne yapacağınıza siz karar verin.
• Eğer fazla zamanınız yoksa yemek yaparken çocuğunuzun da sizinle birlikte mutfakta durarak yardım etmesini sağlayın. Boşalan plastik kutuları yıkarken 1-2 tanesine onu da dahil edin. Evi temizliyorsanız, oyuncaklarını onun toplamasını sağlayın.
• Sıkıldığında ya da ne yapacağını bulamadığında ona çıkış yolları gösterin. Sizin gösterdiğiniz şekilde ilerleyecek ve oyunu en güzel şekilde tamamlayacaktır. Şimdiden keyifli oyunlar!Yazı: İpek Koşan/Bebeğimle Elele

Merak duyguları çok fazla olan bebekler, her oyun sırasında kendisi için yararlı olabilecek bir şeyler mutlaka öğreniyor. Peki onları bu konuda nasıl yönlendirmek gerekiyor?
Hangi oyuncak, onlara nasıl bir katkı sağlıyor? Öğrenmeye hazır mısınız?

NASIL OYUNCAKLAR SEÇMELI?
Bebeğinizin oynaması için evi oyuncaklarla doldurmanıza gerek yok. Çünkü oyuncaklar çoğaldıkça, bebeğinizin ondan alacağı verim de gitgide azalıyor.
Halbuki o, bir oyuncağın her kısmını keşfetmeli ve ondan türlü türlü oyun icat edebilmeli. Bu yüzden çocuğunuza oyuncak seçerken, ondan en iyi şekilde nasıl faydalanacağını da göz önünde bulundurun. Geliştirici özelliklere sahip olmalarına özen gösterin.

SIKILIYOR MUSUNUZ?
Bebeğiniz ya da çocuğunuz oyun oynamak istediğinde sıkılıyor musunuz? Onunla bu şekilde 10 dakika geçirmek bile size zor geliyorsa belki ona başka bir oyun
arkadaşı bulabilirsiniz. Çünkü oyun oynamanın en önemli özelliği kişinin içinden gelmesi. Biz yetişkinler soyut düşünce yeteneğimizi eskiden kazandığımız için oyun sırasında sıkılmaya başlarız. Yapacağınız en büyük hata, bebeğinize faydalı olmadığınızı düşünüp gitmek olur. Çünkü ona ayırdığınız beş dakika bile onun için çok önemli. İşte bu yüzden, biraz sabredin ve sizin de sevebileceğiniz oyunlar keşfedin. Bebeğinizin gösterdiği gelişmeler sonucunda bu anların hoşunuza gitmeye başladığını göreceksiniz.

OYUN OYNAMAK NEDEN ÖNEMLİ?
Bebeğiniz için oyun oynamanın yeri çok ayrı. Çünkü oyuncağını yere attığında sadece eğlenmiyor; yer çekimini de öğreniyor… Çıngırağını salladığında ise seslere karşı daha duyarlı hale geliyor. Anlayacağınız, kendini durmadan geliştiriyor. 

Peki oyunun ona sağlayacağı diğer faydalar neler?
Hayata hazırlıyor
Oyun sayesinde kurallara uymayı ve yardımlaşmayı öğrenen bebekler, çevreye uyum sağlama yeteneği kazanıyor. Çünkü dünyadaki en akıllı türler, oyun oynama eylemini başarıyla gerçekleştirebiliyor. Karmaşık oyunlarla bile oynamaktan çekinmeyen minikler, genellikle ebeveynlerini taklit ediyor ve dünya hakkında daha çok şey öğreniyor.

Geliştiriyor
Çocuğunuza bisiklete nasıl binmesi gerektiğini anlatsanız sizce ne kadar anlayabilir? Bunu öğrenebilmesi için uygulamalı olarak göstermeniz şart, değil mi? Siz ona bir şeyleri nasıl yapması gerektiğini öğrettikçe, o da ihtiyacı olan fiziksel ve zihinsel becerileri kazanmış oluyor. Nesneleri dokunarak, hissederek ve inceleyerek tanıyan bebekler, eşyaların işlevlerini kolayca öğreniyor. Dokunma hisleri bile bu sayede gelişiyor. Basit olarak elini sıkıştırdığında tehlikenin farkına varıp çevresine karşı daha temkinli yaklaşıyor.

Sosyalleştiriyor
Çocuklar endişe, korku ve problemlerini oyun oynarken açığa çıkarıyor. Çünkü oyun oynamak bebekler için nefes almak kadar önemli... Çocuklar yaşıtlarıyla ilgilenseler de sosyal beceri kazanamıyorlar. Ama oyun sırasında kendilerini bu konuda geliştirebiliyorlar. Oyun oynayan diğer çocukları izleyen bebekler, daha sonra oyuna dahil olarak beraber
hareket etmeye başlıyorlar. Böylece karşılıklı etkileşim nedeniyle hem hayal güçleri gelişiyor hem de verimli bir oyun saati geçirmiş oluyorlar.