Uzmanlara sorduk

Annelerin bebekleriyle ilgili sorularını uzmanlara sorduk. Siz de uzmanlara danışmak istediğiniz sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Uzmanlara sorduk

Kızım altı aylık ve göz pınarları tıkalı. Sürekli gözleri yaşarıyor. Doktorumuz masaj yapmamızı önerdi ama o da pek işe yaramadı. Göz pınarlarının açılması için ne yapabiliriz?

Doğumsal gözyaşı kanal tıkanıklığı yeni doğan bebeklerde yüzde 50’ye yakın oranda görülmektedir. Belirtileri; doğumdan sonraki 1-2 haftada gözyaşı üretiminin artmasıyla başlayan, tıkalı tarafta sulanma, sık çapaklanma ve gözde kızarıklık olarak ortaya çıkar. En etkili tedavisi öncelikle etkili masaj. İki kapağın birleştiği ve ‘göz pınarı’ denilen iç köşesine parmakla baskı uygulayıp burna doğru sıvazlama şeklinde uygulanır. Çapaklanma oldukça antibiyotikli damla kullanılmalıdır. Vakaların çoğunluğu birkaç ayda masajla düzelir. Bir yaşına kadar masaja rağmen açılmayan olgularda ‘probing’ adı verilen yöntemle kanal açılır. İşlem genel anestezi altında ameliyathanede yapılır. Acıbadem Bakırköy Hastanesi, Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Evren Baca

Oğlum üç aylık ve bıngıldağı neredeyse kapanmak üzere. Bıngıldağın erken kapanması herhangi bir soruna neden olur mu?

Bıngıldak, doğumda açık olan ve kafa kemikleri büyüdükçe kemikleşip kapanan bir oluşumdur. Rutin çocuk sağlığı izleminde her ay baş çevresi ölçümü ile birlikte bıngıldak da muayene edilir. Ortalama kapanma zamanı en erken dokuz ay, en geç 18 ay civarıdır. Daha erken kapanması baş çevresi büyüyemediği için beyin gelişiminde de büyümemeye bağlı sorunlara neden olabilir. Bıngıldak muayenesinde bıngıldak küçülmüş ve kapanıyor gibi görünse bile baş çevresi ölçüsü düzenli olarak artıyorsa endişe edilmez. Ancak baş çevresi büyümüyorsa o zaman ileri tetkikler yapılması ve gerekli görülürse beyin ve sinir cerrahi (nöroşirurji) uzmanına muayene olunması gerekir. Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü, Uz. Dr. Özlen Kaya ÇardakKızım 20 aylık. Geceleri sık sık emmek için uyanıyor. Artık bunun ihtiyaçtan değil, alışkanlıktan olduğunu düşünüyorum. İki ay önce memeden kesmeye çalıştım,başarılı olamadım. Onu üzmeden bunu nasıl yapabilirim?

Bebeklerin sağlıklı gelişimlerinde ilk altı ay anne sütü almaları çok önemli. Sonraki aylarda anne sütüne ek olarak sıvı gıdalara, bir yaşından sonra da katı gıdalara başlanmalı. Bebeği memeden kesmeye karar verdiğinizde hedef bir tarih belirleyip, bu tarihten 1-2 ay önce emzirme seanslarını azaltmaya başlamak daha sağlıklı olur. Aniden emzirmeyi bırakma halinde bebek huzursuz, anne ise kendini boşluğa düşmüş ve yetersiz hissedebilir. En düşkün oldukları seans uyku öncesi emme olduğu için alıştırarak bırakma döneminde bu alışkanlık en sona bırakılabilir. Gün içerisindeki emzirme vakitlerini oyunla veya çeşitli aktivitelerle eğlenceli hale getirerek memeyi aramamasını sağlamaya çalışabilirsiniz. Uyuma vakti geldiğinde babası tarafından yatırılması işleri kolaylaştırabilir. Bu süreçte gün içinde onunla bol bol temas halinde olmanız bebeğinizin sevilmediğini düşünmesinin önüne geçecektir. İki yaşından sonra emmeye devam etmesi diş yapısında bozulmalara sebep olacağından memeden kesmek için geç kalmayın. Emsey Hospital, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülten Karasu