13. burç mu? O da ne?

13. burç diye bir şey var mı?

Nesrin Özturna

Nesrin Özturna


13. burç mu? O da ne?

Her 10 ve ya 15 senede bir sanırım can sıkıntısından hortlatılan bir konudur bu 13. burç :) Bu konuda kimse telaşlanmasın zira akşam İkizler burcu olarak yatıp, sabaha Boğa burcu olarak kalkmayacaksınız!

Kısa bir bilgi vermek gerekirse,12 burç mevsimlere göre düzenlenmiştir. Hem de astrolojinin atası sayılan Claudius Ptolemy tarafından milattan sonra 170 senesinde kaleme alınan Tetrabiblos'ta net olarak anlatılır... Bu kaynağa göre burçların oluşumu mevsimlerin başlangıcı, ortası ve bitişini temel olarak alma kaidesine bağlanmıştır.

Astrolojide kullandığımız 12 burç, dünyamızın yörünge düzlemine en yakın takım yıldızlar oldukları için seçilmiştir. Yılan takım yıldızı ise dünya yörüngesine bir dik açıyla bağlıdır. O halde Dünya ekliptiğine Koç takım yıldızından daha yakın olan Balina takım yıldızını seçmeliydik ya da Arabacı takım yıldızı da olabilirdi.

Güneş, dünya ekvatoruna ilk dik ışığını ulaştırdığında Koç takım yıldızını parlatır. Başka bir takım yıldızını değil. O nedenledir ki ilk burç Koç'tur. Kuzey Yarım Küre'de İlkbahar Ekinoksu, Güney Yarım Küre'de ise Sonbahar Ekinoksu başlamıştır.

Yeni dönem pratik astroloji uygulayıcılarının sanırım astrolojiye yeni katkılar sunarak kendi isimlerini ölümsüzleştirme ihtiyaçları bulunmakta... Bu tarz konuları ortaya atarak astrolojik kimlik krizini oluşturmaya ve dikkat çekmeye çalışmaktalar. 
Birçok yazıda bahsedilen Yılan, gökyüzündeki sayısız takım yıldızlarından biridir. O halde sayı 13'te kalmamalı, öyle değil mi? 
Bunlardan Pegasus, Büyük ve Küçükayı takım yıldızları da gayet kulağa hoş geliyor :) 
Gezegenlerin burçlarda kalma süreleri ve yerin ekseni değişiyor gibi astronomik açıklamalar yapılsa da harita programlarımızda kullandığımız Progresyon (ilerletilmiş) sistemi bulunmakta. Bu şekilde zamanımızda oluşan değişiklikleri rahatça takip etme imkanı bulabiliyoruz.
Sevgili astroloji severler, içiniz rahat olsun... Burçlarınız hiçbir zaman değişmeyecek!

Sevgiyle kalın...