Vedik Astroloji'ye giriş

Vedik Astrolojisi Ay'ın bulunduğu konuma göre hesaplamalar yapar.

Nesrin Özturna

Nesrin Özturna


Vedik Astroloji'ye giriş

Yaklaşık 6000 yıl önce Hindistan'dan günümüze kadar ulaşan Vedik Astroloji, Hint Astrolojisi ya da Jyotish olarak da bilinmektedir. Jyotish kelimesi "En Yüce Işık" anlamına gelmekle birlikte Hindistan'da "kehanet bilimi" olarak da bilinir. Bu kutsal metinler yaratıcıyla iletişim kurmayı öğreten ve ruhun kutsal ışıkla birleşmesini sağlayan gizli bir anahtardır. İçinde geçmiş ve geleceği barındıran ve kaderimizin bilinmeyenlerini gün yüzüne çıkartan sosyal bir bilimdir. Ruhumuzun yaptığı bütün yolculuğu anlatır.

Vedik Astroloji bilgisi "VEDA" adı verilen kutsal metinlerde ışığın kabul ettiği Hindu rahipler ve gezgin keşişler sayesinde günümüze kadar ulaşmıştır. Vedik Astroloji sistemini  kullanırsak ruhumuzun  zayıf ve kuvvetli yönlerini fark ederek özgürlüğümüzü kazanabilme gücümüz olacaktır.
En çok karşılaştığımız sorular ise; Hint Astrolojisi ile Batı Astrolojisi arasındaki farklar… Basitçe açıklamak gerekirse aradaki temel fark kullanılan Zodyak sistemidir. Vedik Astroloji Sideral Zodyak'ı kullanırken Batı Astrolojisi Tropikal Zodyak'ı  kullanmaktadır. Batı Astrolojisi Güneş'i esas alırken Vedik Astrolojisi Ay'ın bulunduğu konuma göre hesaplamalar yapar. Bu nedenle Vedik Astroloji'ye Ay Astrolojisi de denmektedir.

Bir diğer fark ise şudur: Vedik astrolojisi Satürn ötesi gezegenleri hiçbir hesaplamaya dahil etmez. Fakat bu gezegenler kadar önem taşıyan RAHU (Kuzey Ay Düğümü)-KETU (Güney Ay Düğümü) adı verilen gölge gezegenlere ayrı bir önem verir ve herkesin horoskopunda değişik özellikler gösterirler.

Vedik Astroloji'nin var olmasının en temel amacı, kendimizi tanımak, hayat döngümüzde başımıza gelebilecek tehlikeleri görmek ve önlemek, dünyaya gönderiliş amacımızı öğrenip buna göre hayatımıza ve eylemlerimize yön en yüce ışığın rehberliği ile gerçekleşir.
Vedik'te geleceği öngörmeye yarayan çeşitli matematiksel hesaplamalara dayanan farklı alt haritalar mevcuttur. Eğer bir kişi doğum saatini net bir şekilde biliyorsa hayatındaki her ince ayrıntı tespit edilebilir. İş ve kariyer haritası,evlilik haritası,çocuk haritası,servet haritası ve eğitim haritaları bunlardan sadece birkaçıdır.